Netflix: Πέντε σειρές με μία σεζόν που θα σε συναρπάσουν

Θες καλές τηλεοπτικές σειρές στο Netflix με λίγα επεισόδια και μία σεζόν; Αυτές είναι οι πέντε σειρές που ψάχνεις για να περάσεις την καραντίνα στο σπίτι. Ξεχωρίζει η αληθινή ιστορία στο «The Spy.

Netflix: Πέντε σειρές με μία σεζόν που θα σε συναρπάσουν

The Spy - O Κατάσκοπος (7.9 IMDB)

ΥΠΟΘΕΣΗ: Το The Spy του Netflix, μας δίνει τη συγκλονιστική αληθινή ιστορία του Eli Cohen, ενός Ισραηλινού κατασκόπου που έδρασε στη Συρία στην δεκαετία του ’60. Επιλέχθηκε ανάμεσα από δεκάδες υποψήφιους από τη Mossad και στάλθηκε στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας με ψεύτικη ταυτότητα.

Υποτίθεται πώς ήταν Σύρος επιχειρηματίας, που ήρθε στη Δαμασκό μετά από παραμονή του στην Αργεντινή. Για να γίνει πιστευτή η ιστορία, ο Eli Cohen πήγε όντως πρώτα για κάποιο καιρό στην Αργεντινή. Εκεί έπιασε φιλίες με Σύρους αξιωματικούς και επιχειρηματίες, τους οποίους καλούσε σε οργιαστικά πάρτι σπίτι του, τους μεθούσε και αποσπούσε πληροφορίες. Στη συνέχεια μετέβη στη Συρία, όπου για τέσσερα χρόνια δρούσε undercover μεταφέροντας στο Ισραήλ πληροφορίες, που μάλιστα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη νίκη τους στον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Το Τhe Spy από την αρχή μέχρι και το τέλος είναι δεδομένο ότι προσπαθεί να συνδυάσει την δράση με την υπόθεση και μάλιστα έχει αρκετές υποπλοκές και προσπαθεί με επιτυχία να ξεφύγει από τα κλισέ του θέματος και καλύπτονται από το πολύ καλό σύνολο που έχει δημιουργηθεί.

Bodyguard - Ιδιωτική προστασία (8.1 IMDB)

ΥΠΟΘΕΣΗ: Tο Bodyguard στήνεται σαν ένα τίμιο και σφιχτοδεμένο thriller, με ρυθμό σιγοψησίματος στο μεγαλύτερο κομμάτι του και με δραματικές ή κυριολεκτικές εκρήξεις εκεί που όντως απαιτούνται από την ανάπτυξη της αφήγησης. Θα ευχαριστηθείς μια τίμια περιπέτεια, με φροντισμένη παραγωγή, η οποία καλείται να διαλέξει ανάμεσα στις πολιτικές συνωμοσίες και πλεκτάνες και το καθαρόαιμο θρίλερ και επιλέξει το δεύτερο.

Το αποτέλεσμα μοιάζει με ένα καλογυρισμένο extended επεισόδιο του «24», με αρκετά κλισέ του είδους και «ανατροπές» που δεν εκπλήσουν μεν (και ίσως θα περίμενες περισσότερα από μια βρετανική παραγωγή του είδους), αλλά το μίγμα είναι μαγειρεμένο καλά και τα συστατικά είναι αξιοπρεπή, με τις ερμηνείες κυρίως, σε άνω του μετρίου, επίπεδο. Όχι τόσο πολύπλοκο ώστε να σε μπερδεύει, ούτε εντελώς απλοϊκό και «ηρωικό» ώστε μα μειδιάς, καταφέρνει να ξεπερνά τον μέσο όρο και παρά το αρκετά τακτοποιημένο φινάλε, να αφήνει μια έντονη επίγευση.

Η σειρά έξι επεισοδίων προβλήθηκε από το BBC One αρχικά και έκανε στην πρεμιέρα της τα μεγαλύτερα νούμερα τηλεθέασης που έχουν καταγραφεί σε όλα τα δίκτυα του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2006 - πάνω από 10 εκατομμύρια, με το τελευταίο επεισόδιο να παρακολουθούν 17 εκατομμύρια κόσμος. Εδώ και μερικούς μήνες στριμάρει στο Netflix.

What/If - Δίλημμα (6.3 IMDB)

ΥΠΟΘΕΣΗ: Μία ωμή, ηδονοβλεπτική εξέταση κοινωνικά αποδεκτών ανθρώπων που αρχίζουν να κάνουν απαράδεκτες πράξεις. Μια σειρά γεμάτη από συγκρούσεις που προέρχονται από μεγάλου κόστους ηθικά διλήμματα. Η υπόθεση της πρώτης σεζόν επικεντρώνεται σε δύο νεόνυμφους που, επειδή δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, αποδέχονται μια ηθικά επιλήψιμη πρόταση μιας ισχυρής γυναίκας για να εξασφαλίσουν την οικονομική βοήθεια που χρειάζονται όσο τίποτα άλλο.

Έχοντας σχηματίσει μια άποψη για την σειρά και μάλιστα με αμείωτο ενδιαφέρον για την συνέχεια, αποκτήσαμε μερικά συμπεράσματα για αυτήν και γενικότερα τις εντυπώσεις μας για αυτά που είδαμε στην πρώτη σεζόν.

Το What/If είναι δεδομένο ότι προσπαθεί να συνδυάσει γέλιο αλλά και μια προσέγγιση της σεξουαλικότητας από πολλές πλευρές και τα καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία, ενώ παράλληλα προσπαθεί με επιτυχία να ξεφύγει από τα κλισέ του θέματος.

Όπως είναι λογικό και επειδή μιλάμε για την σειρά What/If που θέλει να εξηγήσει κάποια πράγματα, με τα 10 επεισόδια να είναι λίγο… τσιμπημένα σε ανατροπές και υπερβολές (ένα από τα αρνητικά της ενδιαφέρουσας σειράς), σε μια σεζόν που είχε μπολικές καλές στιγμές και κάποια ψεγάδια που έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα ρυθμού και εξέλιξης, αλλά δεν είναι ικανά να χαλάσουν εντελώς την τελική εικόνα.

Unbelievable - Aπίστευτο (8.4 IMDB)

YΠΟΘΕΣΗ: Η μίνι σειρά οκτώ επεισοδίων (διάρκειας περίπου 45 λεπτών) με τον τίτλο «Unbelievable» κέρδισε τις εντυπώσεις στο Netflix. Και είναι πραγματικά απίστευτη η ιστορία που πραγματεύεται και ανατριχιαστικά απίστευτο το γεγονός ότι βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Για την ακρίβεια, η σειρά των Susannah Grant, Michael Chabon και Ayelet Waldman μετέφερε στη μικρή οθόνη τα ακριβή γεγονότα τα οποία είχε φέρει στη δημοσιότητα το άρθρο των ρεπόρτερ T. Christian Miller και Ken Armstrong, για το οποίο κέρδισαν το βραβείο Πούλιτζερ το 2015.

Η 18χρονη Μαρί καταγγέλλει στην αστυνομία τον βιασμό της στο δωμάτιό της –στην κοινότητα νέων όπου διαμένει– από έναν άγνωστο εισβολέα. Η περίεργη στάση της κοπέλας κατά τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων εξαντλητικών καταθέσεών της στην αστυνομία, οι ανεξήγητες αντιδράσεις της, οι τρομακτικές καταστάσεις που έχει ζήσει από τριών χρονών στις δεκάδες ανάδοχες οικογένειες που έχει μείνει και οι ισχυρισμοί της τελευταίας θετής μητέρας της οδηγούν τις αρχές στο συμπέρασμα πως κάτι κρύβεται πίσω από τις φειδωλές περιγραφές της Μαρί.

Σύντομα, η κοπέλα καταρρέει και παραδέχεται πως τίποτα δεν συνέβη στην πραγματικότητα και πως όλα ήταν ένα ψέμα. Τρία χρόνια αργότερα, δύο ντετέκτιβ, η Γκρέις Ράσμουσεν και η Κάρεν Ντουβάλ στο Κολοράντο ενώνουν τις δυνάμεις τους όταν αναλαμβάνουν να ερευνήσουν δύο υποθέσεις βιασμών όπου ο δράστης ακολουθούσε παρόμοιο μοτίβο δράσης με εκείνο που κατέθεσε η Μαρί και αναίρεσε στην πορεία. Σύντομα, θα ανακαλύψουν πως τα θύματα είναι περισσότερα αλλά δεν υπάρχουν ίχνη και στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξή του.

Η σειρά είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός μιας ανατρεπτικής ιστορίας που κόβει την ανάσα και μιας αστυνομικής έρευνας που ξεκινάει από το μηδέν και καταλήγει σε απτές και ατράνταχτες αποδείξεις.

Το Γκαμπί της Βασίλισσας (8.6 ΙΜDB)

YΠΟΘΕΣΗ: Η 9χρόνη Beth Harmon, ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, καταλήγει ορφανή και μεταφέρεται σε ένα ορφανοτροφείο θηλέων, στο οποίο θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής και εφηβικής της ηλικίας. Στην διάρκεια της διαμονής της εκεί θα έρθει σε επαφή με δυο πράγματα τα οποία θα της καθορίσουν τη ζωή της. Τα υπνωτικά πράσινα χάπια που τα προσφέρουν δωρεάν στο ίδρυμα και το σκάκι.

Κάποια χρόνια αργότερα, εθισμένη και πλήρως εξαρτημένη και από τα δύο, θα βρεθεί μια οικογένεια η οποία επιλέγει να την υιοθετήσει, και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσουμε την πορεία της σε διάφορα τουρνουά σκάκι στην προσπάθεια της να γίνει η Βασίλισσα του παιχνιδιού.

Το Queen’s Gambit δεν μιλάει μόνο για το σκάκι όπως θεώρησαν πολλοί. Μιλάει για το άτσαλο πολλές φορές ταξίδι προς την ενηλικίωση, τη μοναξιά, τον αλκοολισμό, την τοξικομανία. Αλλά κυρίως, για ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα της ζωής. Να μην εγκαταλείπεις, να πιστεύεις σε σένα κι όσες φορές κι αν πέσεις, να σηκώνεσαι και να παίρνεις αυτό που θες γιατί υπάρχουν πάντα κι άλλες κινήσεις. Όπως στο σκάκι.