BOHEMIAN RHAPSODY: Η ταινία που σάρωσε και το τραγούδι του Μέρκιουρι που λατρεύτηκε

Η ταινία BOHEMIAN RHAPSODY,  με τέσσερα βραβεία Όσκαρ, η πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία στο είδος της με εισπράξεις σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το τραγούδι του Φρέντι Μέρκιουρι είχε τεράστια αποδοχή και εισπρακτική επιτυχία.

BOHEMIAN RHAPSODY: Η ταινία που σάρωσε και το τραγούδι του Μέρκιουρι που λατρεύτηκε

Η παγκόσμια κινηματογραφική επιτυχία “BOHEMIAN RHAPSODY” που κέρδισε τέσσερα βραβεία Όσκαρ, είναι ένα καθηλωτικό μουσικό ταξίδι, μια δραματική βιογραφία, με τους Queen σε πρώτο πλάνο. Η ταινία περιγράφει την πορεία του θρυλικού ροκ συγκροτήματος των Queen μέσα από την ανατρεπτική μουσική τους και την ξεχωριστή φυσιογνωμία του τραγουδιστή τους, Φρέντι Μέρκιουρι, λίγο πριν την ιστορική συναυλία Live Aid του 1985.

Άγριες Μέλισσες: Ποιοι ήταν Άβαντες; Αιμοσταγείς, που ξύριζαν τα κεφάλια τους

Μια από τις πιο θρυλικές ροκ εμφανίσεις όλων των εποχών

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 70, ο Φρέντι Μέρκιουρι απογειώνει την πρωτοποριακή μπάντα με τη μοναδικότητα της φωνής του και την αντισυμβατική προσωπικότητά του, ενώ ο ίδιος κατακτά την παγκόσμια αναγνώριση. Όταν μερικά χρόνια αργότερα, οι σκοτεινές επιρροές του την οδηγήσουν να εγκαταλείψει το συγκρότημα για σόλο καριέρα, θα αισθανθεί «έξω από τα νερά του». Μετανιωμένος, θα καταφέρει να επανενωθεί μαζί τους λίγο πριν την ιστορική συναυλία του Live Aid. Γνωρίζοντας ήδη ότι πάσχει από AIDS και παρά τις εντολές του γιατρού του, θα οδηγήσει το συγκρότημα σε μια από τις πιο θρυλικές ροκ εμφανίσεις όλων των εποχών.

Η ταινία κέρδισε 4 βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα σε αυτά του Α’ ανδρικού ρόλου για τον πρωταγωνιστή Ράμι Μάλεκ, ο οποίος υποδύεται με αριστοτεχνικό τρόπο τον θρύλο Φρέντι Μέρκιουρι. Η ερμηνεία του Ράμι Μάλεκ «σάρωσε» τα κινηματογραφικά βραβεία της χρονιάς στην κατηγορία της (Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, Αμερικανικό σωματείο ηθοποιών, BAFTA κ.α.)

Πρόκειται για την πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία στο είδος της δραματικής βιογραφίας (biopic) όλων των εποχών, με εισπράξεις σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η μπαλάντα, ένα οπερικό πέρασμα και η κατάληξη σε έναν hard rock ήχο

Όσον αφορά το τραγούδι «Bohemian Rhapsody», γράφτηκε εξ ολοκλήρου από τον τραγουδιστή των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι και συμπεριλήφθηκε στον δίσκο του συγκροτήματος A Night at the Opera, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1975. Πρόκειται για μία σουίτα έξι λεπτών, αποτελούμενο από πολλά μέρη, χωρίς να διαθέτει κουπλέ. Έχει εισαγωγή, μέρη με μπαλάντα, ένα οπερικό πέρασμα που καταλήγει σε έναν hard rock ήχο. Το τραγούδι γραμμένο τη δεκαετία του 1970, προσεγγίζει περισσότερη το είδος της progressive rock. Ενώ αποτέλεσε την ακριβότερη κυκλοφορία single που έγινε ποτέ, έως εκείνη την εποχή.

Όταν κυκλοφόρησε ως single αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και παρέμεινε στην κορυφή των βρετανικών τσαρτ για εννέα εβδομάδες, πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα έως τον Ιανουάριο του 1976. Το 1991, έφτασε ξανά στην κορυφή των βρετανικών τσαρτ, παραμένοντας εκεί για πέντε εβδομάδες και έγινε το τρίτο πιο επιτυχημένο single σε πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία. Πέρα από εκεί κατέκτησε την κορυφή και σε άλλα τσαρτ όπως της Ολλανδίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Ιρλανδίας, ενώ αργότερα έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα εισπρακτικά single παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, με την πρώτη κυκλοφορία, το 1976, έφτασε το νούμερο 9 στα τσαρτ. Το 1992, όμως, επέστρεψε στα αμερικανικά τσαρτ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, μετά τη χρήση του στην ταινία Wayne's World.

Εφηύρε το video clip

Παρά τις ανάμεικτες κριτικές που δέχτηκε, το κομμάτι παραμένει ανάμεσα στα πιο γνωστά τραγούδια των Queen, και εμφανίζεται συχνά σε διάφορες λίστες που αφορούν τα σπουδαιότερα τραγούδια όλων των εποχών. Το single συνοδεύτηκε με ένα βίντεο για την προώθηση του κομματιού, που θεωρήθηκε πρωτοποριακό. Το περιοδικό Rolling Stone ανέφερε: «Η επιρροή του δεν μπορεί υπερεκτιμηθεί, αφού "εφηύρε το video clip", επτά χρόνια πριν από την έναρξη του MTV».

Το 2004, το τραγούδι εισήχθη στο Grammy Hall of Fame. Το 2012, το κομμάτι έπιασε την κορυφή σε μία ψηφοφορία του τηλεοπτικού σταθμού ITV, ως το πιο αγαπημένο τραγούδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανάμεσα σε 60 άλλα τραγούδια. Τον Δεκέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε πως είναι το δημοφιλέστερο τραγούδι του 20ου αιώνα στο διαδίκτυο. Το 2019 έφτασε τις 1 δισεκατομμύριο προβολές στο Youtube. Έχει δημιουργηθεί μία διασκευή βίντεο από τα Muppets που έγινε viral και αργότερα κυκλοφόρησε ως single.