News of the World Review - Το συγκινητικό γουέστερν του Tom Hanks "παίζει" στο Netflix

Η Άγρια Δύση υπό το πρίσμα του Paul Greengrass - Ένα διαφορετικό western-δράμα αντλώντας έμπνευση από το ομότιτλο μυθιστόρημα της Paulette Jiles, με τον Tom Hanks να ηγείται του cast.

News of the World Review - Το συγκινητικό γουέστερν του Tom Hanks "παίζει" στο Netflix

O Paul Greengrass σε παραγωγή της Universal Pictures, σκηνοθετεί το News of the World, ένα διαφορετικό western-δράμα αντλώντας έμπνευση από το ομότιτλο μυθιστόρημα της Paulette Jiles, με τον Tom Hanks να ηγείται του cast ενώ υποκριτικά τον πλαισιώνει η Helena Zengel.

Η πλοκή τοποθετείται μετά την λήξη του αμερικανικού εμφυλίου, με επίκεντρο έναν βετεράνο αξιωματικό εν ονόματι ‘Jefferson Kyle Kidd’ (Tom Hanks) που μεταφέρει από περιοχή σε περιοχή τα νέα της τότε επικαιρότητας. Πλέον όμως, καλείται να συνοδεύσει με ασφάλεια την νεαρή ‘Johanna’ (Zengel) πίσω στον θείο και την θεία της αν και εκείνη δεν δείχνει τόσο πρόθυμη να τον ακολουθήσει.

Η μικρούλα έχασε τους γονείς της απ’ όταν ήταν μωρό και απήχθη από την ινδιάνικη φυλή Kiowa, ενώ οι συνθήκες το έφεραν ώστε να ορφανέψει πια για δεύτερη φορά. Προκειμένου λοιπόν, να μην μείνει μόνο του στον κόσμο το κορίτσι, οι δυο συνταξιδιώτες πρέπει να διασχίσουν αφιλόξενες, ερημικές εκτάσεις του Texas πραγματοποιώντας μία μακρά και επικίνδυνη διαδρομή που θα φέρει στον δρόμο τους κάθε είδους εμπόδια: από αντίξοες καιρικές συνθήκες μέχρι αδίστακτες συμμορίες ληστών.

Το εν λόγω φιλμ αποτελεί μία σχετικά τίμια περίπτωση ιστορικού δράματος- περιπέτειας, το οποίο ναι μεν αφορμάται από πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις αλλά ενσωματώνει σε αυτά και το δημιουργικό στοιχείο δοσμένο ωστόσο με ρεαλιστικό τρόπο. Η υποβλητική ατμόσφαιρα του project χτίζεται μέσα από κατάλληλα σκηνικά, κοστούμια και διάκοσμο, με την μουσική ενορχήστρωση του James Newton Howard και την φωτογραφία του Dariusz Wolski να μεταφέρουν τον θεατή μέσα από νοσταλγικά και ρετρό vibes σε μίαν άλλη εποχή.

Η ένταση και η ανατροπή εδώ εντοπίζονται πολύ συγκρατημένα, και ίσως στη ταινία αυτή να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση μίας συγκινησιακής διάθεσης και μίας πιο ψυχογραφικής απόδοσης των ηρώων, παρά στο σασπένς και τον παράγοντα του απρόβλεπτου.

Ο Tom Hanks για ακόμη μία φορά μεταμορφώνεται με άνεση σε έναν πολύ συμπαθή χαρακτήρα, έναν αγγελιοφόρο που έχει αρκετά έντονο το γνώρισμα του οικείου, του καλοσυνάτου και του προσιτού ενώ σύντομα μετατρέπεται σε μία τρυφερή και με ήθος πατρική φιγούρα για το παιδί που έχει αναλάβει να προστατέψει και να το επιστρέψει σώο και αβλαβές στους τελευταίους εναπομείναντες συγγενείς του.

Παρ’ όλα αυτά, ο δέκτης δεν γίνεται να μην παρατηρήσει πως σε ορισμένα σημεία ο ρυθμός της αφήγησης αποδεικνύεται πιο αργός απ’ όσο χρειάζεται ή σε κάποιες άλλες φάσεις μεσολαβούν τεκταινόμενα που διαρκούν πολύ περισσότερο ώστε αναπόφευκτα να επιβραδύνεται η εξέλιξη της δράσης.

Το συγκεκριμένο έργο μεταξύ άλλων, πραγματεύεται και ζητήματα όπως: ο πόνος, ο ξεριζωμός, οι αλγεινές μνήμες από πόλεμο, η ξενοφοβία, η εκμετάλλευση, το πένθος, το τραύμα που αφήνει στον παιδικό ψυχισμό η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Υπογραμμίζονται επίσης, η ανθρωπιά, η τιμή, ο σεβασμός προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η θαλπωρή μίας οικογένειας και η αναζήτηση ενός ζεστού σπιτικού και μίας αγκαλιάς γεμάτης γνήσια στοργή.

Το News of the World είναι μία δραματική ιστορία που στο σύνολό της δεν στοχεύει τόσο στην πρωτοτυπία όσο στο να ιδωθεί από το κοινό με ενδιαφέρον και ευαισθησία, ως ένα ιδιότυπο «road-trip» πατέρα και κόρης μέσα από μία περιπλάνηση-πρόκληση στην Αμερική του 1870.

Βρείτε την ταινία στο IMDB

Πηγή: unboxholics