Καζαντζάκης: Ο Σμαραγδής, το σχόλιο της Ακρίτα και η «αισθητική της ξυρισμένης αμασχάλης»

Ταινία φιάσκο ή αριστούργημα; Ο «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή που δέχθηκε την… επίθεση των κριτικών. Απείλησε με μηνύσεις, αντέδρασε η Έλενα Ακρίτα κι ο σκηνοθέτης απάντησε: «Ποια είναι αυτή;»

Καζαντζάκης: Ο Σμαραγδής, το σχόλιο της Ακρίτα και η «αισθητική της ξυρισμένης αμασχάλης»

Ο «Καζαντζάκης» είναι η ελληνική βιογραφική ταινία του 2017, πολυβραβευμένη και επιτυχημένη από πλευράς εισιτηρίων, σε σκηνοθεσία και σενάριο Γιάννη Σμαραγδή. Την παραγωγή είχε η Alexandros Film. Πρωταγωνιστούν στην ταινία οι Μαρίνα Καλογήρου, Θοδωρής Αθερίδης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Νίκος Καρδώνης, Ζέτα Δούκα και Αργύρης Ξάφης.

Η πλοκή της ταινίας επικεντρώνεται στον Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος διαβάζει το αυτοβιογραφικό «Αναφορά στον Γκρέκο», αναπολώντας την πολυτάραχη ζωή του. Εμφανίζεται σε αυτή και ο Στάθης Ψάλτης.

Η σχέση με τον Σικελιανό

Ενδιαφέρον έχει και η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με τον Άγγελο Σικελιανό. Έζησαν την ίδια χρονική περίοδο -ο Σικελιανός 1884 με 1951, ο Καζαντζάκης 1883 με 1957- και επηρεάστηκαν από τα ίδια ιστορικά γεγονότα.

«Σαράντα χρόνια φιλίας ακατάλυτης μ’ έσμιγε με το Σικελιανό, ήταν ο μόνος άνθρωπος που μπορούσα ν’ αναπνέω, να μιλώ, να γελώ και να σωπαίνω μαζί του. Τώρα για μένα η Ελλάδα άδειασε», έγραψε ο Καζαντζάκης τον Ιούλιο του 1951 στον κοινό γνωστό τους Börje Knös για τον θάνατο του φίλου του.

Οι κόντρες για την ταινία

Με αφορμή την ταινία, πριν από περίπου τρία χρόνια, ξέσπασε έντονη διαμάχη μεταξύ του Γιάννη Σμαραγδή και τον κριτικών κινηματογράφου, οι οποίοι μιλούσαν για φιάσκο.

«Η φατρία του Ελληνικού Κινηματογράφου λάσπωσε την ταινία», είναι ένας από τους πολλούς χαρακτηρισμούς στην επίθεση που εξαπέλυσε τότε ο Γιάννης Σμαραγδής μέσα από το δελτίο ειδήσεων του STAR.

Ο Καζαντζάκης και η βιομηχανία υστεροφημίας

Δείτε τι είχε πει:

Τότε, ο Γιάννης Σμαραγδής είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει αγωγές εναντίον των ...υβριστών της ταινίας του και θα διεκδικήσει χρήματα για να τα προσφέρει σε φιλανθρωπική οργάνωση.

Ακρίτα: Μάλλον δεν έχει δει την ταινία

Λίγο αργότερα είχε έρθει η αντίδραση της Έλενας Ακρίτα στο Facebook. Είχε γράψει: «Ο Γιάννης Σμαραγδής κινείται νομικά εναντίον των κριτικών που έγραψαν άσχημα για τον ‘Καζαντζάκη’ του. Μάλλον δεν έχει δει την ταινία».

Για να επανέλθει ο σκηνοθέτης σε νέα τηλεοπτική εμφάνισή του στην εκπομπή «Happy Day»: «Ποια είναι αυτή; Είναι αυτή που έγραψε ένα αρνητικό σχόλιο για την κα Αρβελέρ. Αυτή την έχει δει την ταινία; Όσοι εκφράστηκαν αρνητικά για την ταινία στο διαδίκτυο δεν την έχουν δει. Την Έλενα Ακρίτα δεν την ξέρω ως αρθρογράφο, την ξέρω για πράγματα που έχει κάνει στην τηλεόραση. Καλό είναι να είμαστε λίγο καλύτεροι άνθρωποι όλοι».

Εισιτήρια και βραβεία

Το 2017, η ταινία «Καζαντζάκης», ήταν στην 7η θέση της κατάταξης με 240.000 εισιτήρια.

Απέσπασε τέσσερα βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Worldfest στο Χιούστον το 2018: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Μουσικής και δυο Υποψηφιότητες Α' Γυναικείου Ρόλου και Β' Ανδρικού Ρόλου. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος απέσπασε το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου Κριτικών Κινηματογράφου με τον Πρόεδρο Κριτικών Νικ Νίκολσον να σχολιάζει πως: «Λάτρεψα την ταινία "Καζαντζάκης"!».

Το 2018, όταν η ταινία προβλήθηκε στη Νέα Υόρκη, ο Τζέιμς ΝτεΜέτρο (James DeMetro), διευθυντής του Φεστιβάλ στην αμερικανική μεγαλούπολη, έγραψε: «Η προβολή της ταινίας "Καζαντζάκης" στο Museum of the Moving Image ήταν ένας θρίαμβος! Θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι. Πιστέψτε με, ήταν μια από τις καλύτερες ταινίες που έχουμε προβάλει ποτέ».