Νetflix: Ιστορίες γυναικών : Η βασίλισσα, η εκατομμυριούχος, η ... απίστευτη και οι φόνοι

Από τη βασίλισσα του σκακιού έως την αυτοδημιούργητη εκατομμυριούχο. Τέσσερις ιστορίες με πρωταγωνίστριες γυναίκες στο Netflix για τις... δύσκολες μέρες της καραντίνας.

Νetflix: Ιστορίες γυναικών : Η βασίλισσα, η εκατομμυριούχος, η ... απίστευτη και οι φόνοι

Ομολογούμε ότι τις σειρές του Netflix τις ανακαλύψαμε στην πρώτη καραντίνα, μόλις βγήκαμε έξω από το σπίτι παρατήσαμε το συνδρομητικό κανάλι γιατί είχαμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε και τις ξαναβάλαμε στη ζωή μας στη δεύτερη καραντίνα. Σας προτείνουμε λοιπόν τι να δείτε και τι να μη δείτε, μια μικρή ανθολογία των προτιμήσεών μας.

Η σειρά που σαρώνει αυτή την περίοδο είναι το «Queen’s Gambit» που μέσες άκρες αναφέρεται στην 9χρονη Μπεθ που μένει ορφανή και καταλήγει σε ένα ίδρυμα θηλέων, όπου θα μάθει να παίζει σκάκι στο υπόγειο μαζί με τον επιστάτη. Όταν εκείνος καταλάβει ότι πρόκειται για μια εκπληκτική παίκτρια, τη βοηθά να βρει τον δρόμο της προς την επιτυχία. Η Μπεθ όμως σύντομα εθίζεται σε χάπια και αλκοόλ για να ξεπεράσει το άγχος που της δημιουργούν η επιθυμία της για νίκη και ο δρόμος προς την κορυφή του κόσμου. Σημαντικό ατού ότι τα παιχνίδια σκακιού που βλέπουμε είναι εντελώς αληθινά. Μάλιστα ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού Γκάρι Κασπάροφ συμμετέχει ως σύμβουλος σε αυτές τις σκηνές ώστε να είναι πιστά αποτυπωμένες στην κάμερα.

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου, grandmaster, πρωταθλητής Ελλάδας και πρώτη σκακιέρα στην Εθνική ομάδα, ανακάλυψε και λάθη στη σειρά: «Όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει με όλες τις σειρές ή τις ταινίες που έχουν ως κέντρο τους το σκάκι, οι ηθοποιοί αποτυγχάνουν πλήρως στην ομολογουμένως πολύ δύσκολη τεχνική με την οποία οι έμπειροι παίκτες μετακινούν τα κομμάτια! Στα μάτια ενός πραγματικού σκακιστή δεν παύει να είναι αστείος ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τα κομμάτια και το χρονόμετρο οι -υποτιθέμενοι- κορυφαίοι σκακιστές του κόσμου».

Καταπληκτική ερμηνεία από την πρωταγωνίστρια Άνια Τέιλορ-Τζόι, κρατάει αποστάσεις από τη θρησκεία και την πολιτική, δεν πέφτει στην παγίδα του εθνικισμού.

Επτά επεισόδια

Βαθμολογία κοινού: 8,7/10 σε 138.079 κριτικές στο ΙMDb

Δεν μας άρεσε το «How to get away with murder», που ακολουθεί την προσωπική και επαγγελματική ζωή της Αναλίζ Κίτινγκ, μιας καθηγήτριας ποινικού δικαίου στο φανταστικό πανεπιστήμιο του Μίντλετον στη Φιλαντέλφια. Μια συνήγορος υπεράσπισης, η Αναλίζ, επιλέγει μια ομάδα από τους καλύτερους μαθητές της τάξης από το πανεπιστήμιό της για να εργαστούν στο γραφείο της. Στην προσωπική της ζωή η Αναλίζ ζει με τον σύζυγό της Σαμ Κίτινγκ, αλλά έχει επίσης και μια μυστική σχέση με τον Νέιτ Λέιχι, έναν τοπικό αστυνομικό της Φιλαντέλφια. Καθώς η επαγγελματική και προσωπική της ζωή ξεκινούν να συγκρούονται, η Αναλίζ και οι μαθητές της άθελά τους περιπλέκονται σε μια πλοκή δολοφονίας. Η μία δολοφονία ακολουθεί την άλλη για να συγκαλυφθεί η προηγούμενη, οι πρωταγωνιστές αλλάζουν ερωτικούς συντρόφους, η πρωταγωνίστρια είναι bisexual, κερδίζει όλες τις δίκες, ακόμη κι αυτές που αποδεδειγμένα οι πελάτες της διέπραξαν έγκλημα.

Πολλά επεισόδια με κενά στο σενάριο, είδαμε την πρώτη σεζόν και τα δύο τελευταία επεισόδια της έκτης για να τελειώνουμε…

Έξι σεζόν, ενενήντα επεισόδια

Βαθμολογία κοινού: 8,1/10 σε 124.552 κριτικές στο ΙMDb

Η Oκτάβια Σπένσερ, που πρωταγωνιστεί στο «Self Made», ως η πρώτη μαύρη εκατομμυριούχος, στην πραγματική ιστορία της Mάνταμ Σι Τζέι Ουόκερ, κέρδισε Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου στην ταινία «Οι υπηρέτριες».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900 βλέπουμε την πραγματική ιστορία της μαύρης Mάνταμ Σι Τζέι Ουόκερ, που έως τον θάνατό της (1919) κατάφερε να γίνει η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα της Αμερικής, η πρώτη εκατομμυριούχος. Η περιουσία της δημιουργήθηκε από μια σειρά καλλυντικών για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών αποκλειστικά για μαύρες γυναίκες. Μετακόμισε από τη Λουιζιάνα στο Μισισιπί. Μετά τον γάμο της με τον Ουόκερ πλάσαρε τον εαυτό της ως ανεξάρτητη κομμώτρια και πωλήτρια καλλυντικών. Ξεκίνησε πουλώντας προϊόντα από πόρτα σε πόρτα, δίνοντας συμβουλές σε μαύρες γυναίκες πώς να περιποιηθούν τα μαλλιά τους και είχε περιουσία γύρω στις 600 χιλιάδες δολάρια (σημερινά 9 εκατομμύρια). Λίγο πριν αγγίξει το μελό, μένει σε καλό επίπεδο, χωρίς να αποφεύγει τα κλισέ…

Τέσσερα επεισόδια

Βαθμολογία κοινού: 7,3/10 σε 8.144 κριτικές στο ΙMDb

Στο «Unbelievable» το 2008 η 18χρονη Mέρι είναι ενταγμένη σε ένα πρόγραμμα στήριξης ενηλίκων, καθώς έχει περάσει από πολλές ανάδοχες οικογένειες χωρίς επιτυχία. Η σειρά ξεκινά με την ίδια να καταγγέλλει τον βιασμό της και αφού την έχουμε δει ήδη να περιγράφει στην αστυνομία όσα πρόλαβε να δει και να αντιληφθεί από τον δράστη. Της ζητάνε να ξαναδώσει κατάθεση, γιατί δεν την πιστεύουν. Παράλληλα, μία από τις ανάδοχες μητέρες της προσάπτει στη Mέρι το στίγμα του παιδιού που το μόνο που θέλει είναι να τραβήξει την προσοχή.

Τρία χρόνια αργότερα, δύο γυναίκες ντετέκτιβ έχουν αναλάβει να εξιχνιάσουν, χιλιόμετρα μακριά, υποθέσεις βιασμών που έχουν τόσες ομοιότητες και το πιθανότερο έχουν γίνει από το ίδιο πρόσωπο ή υπάρχουν μιμητές του. Ό,τι δείτε είναι αληθινό, όσο κι αν κάποιοι αστυνομικοί θεώρησαν απίστευτο έναν βιασμό…

Oκτώ επεισόδια

Βαθμολογία κοινού: 8,4/10 σε 67.625 κριτικές στο ΙMDb