Μank: Δέκα πράγματα για την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς που έκανε πρεμιέρα στο NETFLIX

Η υπόθεση του Mank αφορά στην ταραχωδή ζωή του Χέρμαν Μάνκιεβιτς, του ανθρώπου που συνέγραψε το σενάριο του Πολίτη Κεϊν.

Μank: Δέκα πράγματα για την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς που έκανε πρεμιέρα στο NETFLIX

Το Mank, η νέα ασπρόμαυρη ταινία του Ντεϊβιντ Φίντσερ, που κυκλοφόρησε στο Netflix στις 4 Δεκεμβρίου, αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό κινηματογραφικό γεγονός μιας χρονιάς στην οποία ο κινηματογράφος δοκιμάζεται.

Φυσικά κάθε ταινία του Φίντσερ είναι σημαντικό γεγονός – πόσο μάλλον όταν η υποδοχή της από τον αμερικάνικο Τύπο χάρη στις λιγοστές προβολές που έκανε κινηματογραφικά λόγω πανδημίας είναι ήδη θερμή – μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στην χρυσή εποχή του Χόλυγουντ της δεκαετίας του ’30 και έχει πρωταγωνιστή έναν εκ των σημαντικών ηθοποιούς της εποχής μας, τον Γκάρι Όλντμαν.

Η υπόθεση του Mank αφορά στην ταραχωδή ζωή του Χέρμαν Μάνκιεβιτς, του ανθρώπου που συνέγραψε το σενάριο του Πολίτη Κεϊν. Η Parallaxi παρουσιάζει το Mank και καταγράφει 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν αφεθείτε στην μαγεία της ταινίας.

1. Ντεϊβιντ Φίντσερ

Κανόνας πρώτος: όταν μιλάμε για τον Ντεϊβιντ Φίντσερ δεν αναφέρουμε ποτέ το όνομα Ντεϊνβιντ Φίντσερ. Αρκεί η αναφορά της εκπληκτικής φιλμογραφίας ενός εκ των πλέον ταλαντούχων δημιουργών που έβγαλε ο αμερικάνικος κινηματογράφος στα 90s: Alien 3, Seven, Το Παιχνίδι, Fight Club, Δωμάτιο Πανικού, Ζόντιακ, Μπέντζαμιν Μπάτον, Social Network, Τhe Girl with the Dragon Tattoo, Gone Girl. Μια εκπληκτική πορεία που είχε σαν υλικό ταινίες με τις οποίες καθηλώνει τους θεατές.

2. Οικογενειακή υπόθεση

Ανυποχώρητος στα οράματα του, επίμονος σε ότι αφορά τις επιθυμίες του ο Φίντσερ αναζητούσε κάτι παραπάνω από 20 χρόνια – από την εποχή του The Game – την ευκαιρία για να διεισδύσει στον κόσμο του Mank. Η ιστορία αυτή άλλωστε είναι οικογενειακή υπόθεση καθώς το σενάριο υπογράφει ο εκλιπών πατέρας του, ο σεναριογράφος και δημοσιογράφος Τζακ Φίντσερ. Στο Μανκ ο Τζακ Φίντσερ λέγεται πως κάνει ένα homage στην Χρυσή εποχή του αμερικάνικου κινηματογράφου. Όταν οι παραγωγοί του παραδοσιακού Χόλυγουντ απέκλεισαν κάθε ευκαιρία γυρίσματος της ταινίας ο Ντ. Φίντσερ στράφηκε στο Netflix. Η συνεργασία αυτή έδωσε στον Φίντσερ την ευκαιρία να φτιάξει την ταινία που πραγματικά επιθυμούσε αφού είχε την απόλυτη ελευθερία κινήσεων όπως η επιλογή να γυρίσει την ταινία του ασπρόμαυρη δίνοντας την ευθύνη της φωτογραφίας σε έναν σχετικά νέο συνεργάτη του, τον Έρικ Μέσερσμίντ.

3. Χέρμαν Μάνκιεβιτς

Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας της νέας ταινίας του Φίντσερ ίσως να είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό. Αποτελεί ωστόσο ένα από τα σημαντικά ονόματα της Χρυσής Εποχής του Χόλυγουντ (δεκαετία του ’30). Παραγωγός και σεναριογράφος έχει επηρεάσει με την δημιουργική του παρουσία περισσότερες από 80 κλασικές και αγαπημένες ταινίες εκείνης της εποχής, στις περισσότερες βέβαια ως αφανής συνεργάτης. Ανάμεσα τους η Σούπα Πάπιας των αδερφών Μαρξ και ο Μάγος του Όζ. Παρά το ταλέντο του υπήρξε επίσης και αυτοκαταστροφικός. Ο αυθορμητισμός, η οξυδέρκεια, η ικανότητα του ως συγγραφέας, το πάθος του για το αλκόολ και τον τζόγο, η διάθεση αυτολύπησης (όπως την προσδιορίζει ο Όλντμαν που ενσάρκωνει τον Μανκ) και η διάχυτη μελαγχολία ήταν στοιχεία του χαρακτήρα του, που απεικονίζονται στην ταινία του Φίντσερ.

4. Πολίτης Κεϊν

Ίσως η κορυφαία ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, ένα αληθινό μάθημα τεχνικής και μαστορέματος στο οποίο ανατρέχουν όλοι οι σπουδαστές κινηματογράφου, οι κριτικοί αλλά και οι αληθινοί σινεφίλ. Μια από τις ιστορικές κόντρες του Χόλυγουντ ανήκει επίσης σε αυτή την ταινία και αφορά στα δικαιώματα του σεναρίου μεταξύ του Όρσον Ουέλς και του Χέρμαν Μάνκιεβιτς και σε αυτή την κόντρα εστιάζει και η ταινία του Φίντσερ. Για την ιστορία η ταινία προτάθηκε για εννέα Όσκαρ και κέρδισε μόνο αυτό του σεναρίου.

5. Γκάρι Όλντμαν

Οι κριτικές που λαμβάνει για την ερμηνεία του είναι κάτι παραπάνω από εκθειαστικές. Ο πρωταγωνιστής του Μανκ είναι χωρίς αμφιβολία ένας χαρισματικός ηθοποιός. Ποιος δεν αγάπησε τον Επιθεωρητή Γκόρντον, τον Σιντ Βίσιους, τον Τζορτζ Σμαϊλι ή τον Γουίνστον Τσόρτσιλ του Όλντμαν; Για να φτάσει στο ιδανικό αποτέλεσμα ο Γκάρι Όλντμαν λέγεται ότι δούλεψε σκληρά υπό τις οδηγίες του Φίντσερ. Μάλιστα χρειάστηκε να επαναλάβει περισσότερες από 100 φορές μια συγκεκιρμένη σκηνή μέχρι ο Φίντσερ να πει το τελικό ΟΚ. Ο ίδιος ο Ολντμαν ομολογεί πάντως εκ των υστέρων ότι η εμπειρία του Μανκ είναι ότι πιο κοπιαστικό αλλά και δημιουργικό έχει κάνει σε επίπεδο ερμηνείας.

6. Όρσον Γουέλς

Ήταν μόλις 25 ετών όταν ανέλαβε το γύρισμα του Πολίτη Κεϊν αλλά ο Όρσον Ουέλς γύρισε μια από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών. Η συνεργασία του με τον Μάνκιεβιτς ξεκίνησε την εποχή που ο Ουέλς ανέβαζε μια σειρά από ριζοσπαστικές παραστάσεις στο Μέρκιουρι Θίατερ του Μπρόντγουει αλλά και στο ραδιόφωνο του CBS. Ωστόσο παρά την μέχρι τότε καλή επαφή που είχαν μεταξύ τους η διαμάχη τους για το ποιος υπέγραψε το σενάριο του Κεϊν ήταν αρκετά έντονη. Το 1972 η κριτικός Πολίν Καέλ παρουσίασε την δική της έρευνα γύρω από την διφορούμενη προέλευση του σεναρίου του Κεϊν δίκαιώνοντας τον Μάνκιεβιτς και προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων από φίλους και υποστηρικτές του Ουέλς. Πέρα από την φιλονικία γύρω από τα δικαιώματα του σεναρίου αυτό που μετράει είναι πως η δουλειά των Ουέλς και Μάνκιεβιτς εκτιμήθηκε όχι τόσο στην εποχή της – παρά το Όσκαρ που έλαβε – αλλά περισσότερο μετά τον πόλεμο όταν μια νεότερη γενιά θεωρητικών και κινηματογραφικών δημιουργών είδαν με πιο καθαρό μάτι το όραμα και τα επιτεύγματα του Πολίτη Κεϊν, η οποία παραμένει αρυτίδωτη όπως κι αν τη δει κανείς. Τη θέση του Πολίτη Κεϊν άλλωστε έχουν πάρει άλλα πρόσωπα όπως ο Πολίτης Τραμπ.

7. Netflix

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φίντσερ συνεργάζεται με την πλατφόρμα του Netflix. Η αρχή έγινε με τα δύο πρώτα επεισόδια του House of Cards, μια από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της πλατφόρμας. Ακολούθησε φυσικά το Mindhunter, στο οποίο ο Φίντσερ υπήρξε executive producer και σκηνοθέτης. Η συνεργασία τους γύρω από το Mank φαίνεται πως δημιούργησε μια δυνατή επαγγελματική σχέση καθώς αυτές τις μέρες ο Φίντσερ ανακοίνωσε πως υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με το Netflix με στόχο την παραγωγή ψυχαγωγικού περιεχομένου που αφορά σε ταινίες και σίριαλ.

8. And the Oscar goes to… Mank?

Μετά τη Ρόμα του Κουαρόν και τον Ιρλανδό του Σκορτσέζε η δημοφιλής πλατφόρμα φέτος μάλλον φαίνεται ότι θα αγγίξει το οσκαρικό χρυσάφι. Δεν είναι μόνο το τέλειο timing που έχει ακινητοποιήσει την κινηματογραφική βιομηχανία και τους παραδοσιακούς κινηματογράφους λόγω πανδημίας αλλά κυρίως το υλικό με το οποίο θα πλασαριστεί στα φετινά Όσκαρ. Το Mank θα είναι πιθανόν το πιο δυνατό της χαρτί (μαζί με το δικαστικό δράμα του Άαρον Σόρκιν Η δίκη των 7 του Σικάγο και το αντιπολεμικό δράμα του Σπαϊκ Λι Da 5 Blood) . Ο αμερικάνικος Τύπος εκτιμά ήδη πως το Mank αποτελεί φαβορί για υποψηφιότητα σε 10 τουλάχιστον οσκαρικές κατηγορίες. Ανάμεσα τους για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, Α ανδρικό (για τον Όλντμαν) και σενάριο. Πολύ νωρίς φυσικά για εκτιμήσεις ειδικά σε μια ιδιαίτερη χρονιά όπως η φετινή και για μια οσκαρική κούρσα που θα έχει διάρκεια ρεκόρ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς θα φτάσει στο τέλος του Απρίλη του 2021,.

9. Τρεντ Ρέσνορ – Άτικους Ρος

Από το Social Network και μετά ο Ντεϊβιντ Φίντσερ έχει βρει δύο εξαιρετικούς συνεργάτες σε ότι αφορά τη μουσική των ταινιών του. Ο λόγος για τους Τρεντ Ρέσνορ και Άτικους Ρος. Το ντουέτο των Nine Inch Nails έχει ένα πολύ χαρακτηριστικό ύφος χρησιμοποιώντας στις μέχρι τώρα συνθέσεις του κυρίως ηλεκτρονικά μουσικά όργανα και samples. Η συνεργασία τους βέβαια στο Mank διαφέρει από όσα έκαναν στο παρελθόν για τον Φίντσερ. Η οδηγία που έλαβαν οι δύο μουσικοί από τον σκηνοθέτη ήταν να προσανατολιστούν σε ένα σκορ που δεν θα έχει καμία σχέση με ηλεκτρονική μουσική αλλά θα παραπέμπει απόλυτα στην εποχή στην οποία αναφέρεται.

Έτσι συνέθεσαν μια κλασική ορχηστρική μουσική που σίγουρα θα κλείνει το μάτι (ή αν θέλετε θα αποτίει την ανάλογη τιμή όπως και η ταινία) στην κινηματογραφική μουσική της Χρυσής Εποχής του Χόλυγουντ, την εποχή με άλλα λόγια του Μαξ Σταϊνερ, του Μίκλος Ρόζα και του Μπέρναρντ Χέρμαν (του συνθέτη του Πολίτη Κεϊν). Η πρώτη ακρόαση, που έκανε με αρκετά πρωτότυπο τρόπο ο ίδιος ο Τρεντ Ρέσνορ, ανεβάζοντας στη διεύθυνση https://www.thewhitewinecameupwiththefish.com/1 μια 10λεπτη σουίτα από την μουσική της ταινίας να συνοδεύεται από ένα υπέροχο slideshow 210 φωτογραφιών με σκηνές και making of πλάνα από τα γυρίσματα του Mank πριν από περίπου 3 εβδομάδες, δίνει υποσχέσεις για μια εξαιρετική μουσική σύνθεση.

10. Σινεμά ο Παράδεισος

Παρά το ότι οι κινηματογράφοι στην Αμερική δεν ζουν και τις καλύτερες μέρες τους λόγω της κορύφωσης της πανδημίας η νέα ταινία του Ντ. Φίντσερ έκανε την πρεμιέρα της σε 75 κινηματογράφους. Φυσικά δεν μιλάμε για κάποια επιτυχία στο box office – με τον κορονοϊό να επελαύνει αυτά είναι αστεία πράματα – ωστόσο η κινηματογραφική προβολή μιας ταινίας που μας μεταφέρει στο Χόλυγουντ του ’30 έχει και συμβολικά τη σημασία της. H τηλεοπτική πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου 2020 στην πλατφόρμα του Netflix.

Πηγή: parallaxi

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας