ΕΡΤ - Αρχείο: 76 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας: Με τον φακό του Φίνου (vid)

Επετειακό αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ναζιστικό ζυγό (1944). Πλάνα που τράβηξε ο δημιουργός της Φίνος Φιλμ.

ΕΡΤ - Αρχείο: 76 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας: Με τον φακό του Φίνου (vid)

Με αφορμή την επέτειο 76 ετών από την Απελευθέρωση της Αθήνας, στις 12 Οκτωβρίου 1944, το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. παρουσιάζει το πρώτο επεισόδιο της σειράς «ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ», του Ροβήρου Μανθούλη, παραγωγής 1999.

Στην ενότητα «Ελεύθεροι σκλάβοι», βλέπουμε σπάνιες λήψεις του Φιλοποίμενος Φίνου στην Αθήνα, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των δυνάμεων κατοχής.

Ο Γερμανός αξιωματικός ο οποίος κατεβαίνει βιαστικά από την Ακρόπολη με τη ναζιστική σημαία στον ώμο του, οι πανηγυρισμοί των Αθηναίων στο κέντρο και η αναχώρηση των τελευταίων γερμανικών στρατιωτικών οχημάτων.

Ακόμη, πλάνα με αντάρτες στην ύπαιθρο, πλάνα των καταστροφών που προκάλεσαν οι Γερμανοί λίγο πριν αποχωρήσουν, στο αεροδρόμιο Τατοΐου, στις 3 Γέφυρες και στους πομπούς του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών στα Νέα Λιόσια.

Ειδική αναφορά γίνεται στη «μάχη της Ηλεκτρικής» (Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών Πειραιώς – Πάουερ) όπου δυνάμεις του ΕΛΑΣ Πειραιά υπερασπίστηκαν με επιτυχία το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνεχίζονται τα πλάνα των πανηγυρισμών στο κέντρο της Αθήνας, στην Ακαδημία Αθηνών, σε κεντρικούς Αθηναϊκούς δρόμους και στη Μητρόπολη Αθηνών βλέπουμε πολιτικούς και κληρικούς συνοδευόμενοι από πολίτες να συγκεντρώνονται στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Διακρίνονται τα μέλη του τριμελούς κλιμακίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, οι υπουργοί Γιάννης Ζέβγος (Γιάννης Ταλαγάνης) ανώτατο στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, ο πολιτικός Θεμιστοκλής Τσάτσος από το κόμμα των Φιλελεύθερων, καθώς και ο Φ. Μανουηλίδης από το κόμμα του Γ. Παπανδρέου (Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα).

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην απελευθέρωση της Αθήνας