Dark Season 3: Το χρονικό του τέλος – Review

Διαβάστε, χωρίς spoilers, τις εντυπώσεις από την ολοκλήρωση της σπουδαίας σειράς του Netflix «Dark» που γνώρισε τεράστια απήχηση παγκοσμίως.

Dark Season 3: Το χρονικό του τέλος – Review

Η γερμανική σειρά του Netflix Dark είναι μοναδική στο είδος της. Με έναν περίπλοκο δεσμό πολυεπίπεδων χρονοδιαγραμμάτων, και σύνθετα οικογενειακά δέντρα, η πρώτη σεζόν του Dark έκανε πρεμιέρα στη πλατφόρμα το 2017. Με τη πάροδο του χρόνου, η σειρά εξελίχθηκε, γνωρίζοντας μεγάλη απήχηση.

Η δεύτερη σεζόν πέρυσι ήταν σχεδόν τέλεια με μερικά “έντονα” επεισόδια. Σε συνδυασμό με επιπλέον δύο χρονοδιαγράμματα, το Dark απέκτησε μια πολύ πιο περίπλοκη υπόθεση και ολοκληρώθηκε με ένα συγκλονιστικό cliffhanger.

Με αυτό το cliffhanger ξεκινά η τρίτη και τελευταία σεζόν, που όχι μόνο κλείνει με ικανοποιητικό τρόπο, αλλά το επιτυγχάνει με αρκετή μαεστρία και με μια “απαιτητική” δραματική υπόθεση, που τι καθιστούν μια από τις καλύτερες- αν όχι την καλύτερη – τηλεοπτικές σειρές του 2020. Αυτή η σεζόν είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς με συγκροτημένο σενάριο και μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι τα συνεχώς εναλλασσόμενα χρονοδιαγράμματα ταιριάζουν.

Η 3η σεζόν αποδεικνύει επίσης ότι εύκολα κάτι καλό, μπορεί να χαλάσει. Τρεις σεζόν είναι αρκετές για την πολυπλοκότητα της ιστορίας. Περαιτέρω seasons θα είχαν καταστρέψει τον σαφή, τελικό στόχο των δημιουργών.Υπάρχουν πολλοί συμβολισμοί, αρκετό βάθος και διάλογοι για επιμέρους σχολιασμό, αλλά αρκεί να πούμε ότι το Dark ολοκληρώνεται θριαμβευτικά, προσφέροντας ένα πρωτοφανές κατόρθωμα για τα δεδομένα της μικρής οθόνης.

Υπόθεση

Καθώς το review είναι spoiler free, δε θα αποκαλύψουμε τη πλοκή της ιστορίας! Αρκεί να πούμε ότι η υπόθεση είναι ακόμη πιο περίπλοκη φέτος, καθώς προστίθεται ακόμα μια διάσταση! Αυτές οι διπλές πραγματικότητες λειτουργούν παράλληλα μεταξύ τους για μεγάλο μέρος της σεζόν, και καθώς η ιστορία εξελίσσεται, το ίδιο ισχύει και για το επίπεδο συναισθηματικής φόρτισης και δράσης, που διαδραματίζεται και στους δύο κόσμους.

Η επικείμενη αποκάλυψη είναι ακόμα εδώ και όλα αυτά οφείλονται στον Jonas και τη Martha, που κάνουν ό, τι μπορούν για να σώσουν τους αντίστοιχους κόσμους τους, πάση θυσία.

Λεπτομέρειες…

Όλοι οι χαρακτήρες που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε (ή μισήσαμε) τις προηγούμενες σεζόν είναι εδώ. Νέα προσθήκη είναι ένας ανώνυμος χαρακτήρας , με σημαδεμένα χείλη και μεγάλη οργή. Αυτό το άτομο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ιστορία συνολικά και η σειρά κάνει εξαιρετική δουλειά διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της πέπλα μυστηρίου.

Προς το τέλος της σεζόν, όταν το δράμα και η ένταση κορυφώνονται, το Dark αρχίζει να απαντά σε μερικές από τα μεγαλύτερα ερωτήματα, που εκκρεμούσαν όλα αυτά τα χρόνια. Οι απαντήσεις που λαμβάνουμε, άξιζαν τελικά την αναμονή….

Υπάρχουν μερικές σοκαριστικές ανατροπές στα επεισόδια της 3ης σεζόν, περισσότερες συγκριτικά με τις δύο πρώτες σεζόν. Η ιστορία ολοκληρώνεται , χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις, με ένα συγκλονιστικό τέλος.

Εντυπώσεις….

Χωρίς πάρα πολλές λεπτομέρειες, το Dark έχει έναν υπέροχο τρόπο διαχείρισης σοβαρών θεμάτων και θρησκευτικών συμβολισμών με τρόπο που μοιάζει φυσικός στη σειρά. Αυτό έχει ήδη ξαναγίνει στο παρελθόν (δύο βασικά παραδείγματα οι Adam και Noah). Σε αυτή τη σεζόν όμως, έρχεται πραγματικά στο προσκήνιο όλων των συμβάντων, δημιουργώντας μια ιστορία με πολλές υποδηλώσεις, που προσδίδουν περισσότερο νόημα στην πλοκή.

Και όπως οι προηγούμενες seasons, έτσι και αυτή καταπιάνεται με το πρωταρχικό θέμα της «αγάπης», που συνδέει ουσιαστικά όλες τις τελείες – ο λόγος που αυτοί οι χαρακτήρες διατηρούν έναν αέναο κύκλο «χρόνου» οφείλεται στις ανθρώπινες σχέσεις τους, όχι στις επιστημονικές φιλοδοξίες τους . Γι ‘αυτό το Dark πέτυχε: κατανοεί την αναγκαία σύνδεση αιτίας και αποτελέσματος, αντί να ρίχνει δευτερεύουσες πλοκές για να βελτιώσει μια ασταθή κεντρική υπόθεση. Άρα το Dark είναι μια ιστορία με σωστή ισορροπία επιστήμης και ανθρώπινων σχέσεων.

Mε ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών γνώσεων, ως συνήθως, η επιστημονική βάση στηρίζεται στη συναισθηματική εμπλοκή με τους θεατές. Κάθε επεισόδιο καταφέρνει να ικανοποιήσει το κοινό με εξαιρετική φωτογραφία και ένα soundtrack, που βοηθούν τα κομμάτια του παζλ να ενωθούν. Όλα αυτά συνδυάζονται, όπως πάντα, με ένα τέλειο καστ. Η 3η σεζόν του Dark θα προκαλέσει διάφορες εικασίες στους θεατές. Διατηρεί όμως το γνώρισμα των 2 πρώτων σεζόν, ότι τα διάφορα στοιχεία θα εξηγηθούν στο τέλος και αναμφίβολα στη 3η σεζόν αυτό επιτυγχάνεται με ένα προσεγμένο σενάριο.

Έτσι, το αποτέλεσμα είναι γνώριμο αλλά και εντελώς πρωτότυπο, καθώς η σειρά ολοκληρώνεται με 3 εξαιρετικές σεζόν ασταμάτητων συγκινήσεων. Ο εναλλακτικός κόσμος προσφέρει μερικές δημιουργικές επιλογές για πολλούς από τους χαρακτήρες, που έχουμε γνωρίσει κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ειδικότερα η Martha παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο φέτος.

Όλα αυτά συνδυάζονται, δημιουργώντας μια σεζόν δράσης, μυστηρίου και συγκλονιστικών αληθειών . Η τρίτη σεζόν του Dark καταφέρνει να προσφέρει μια από τις πιο ολοκληρωμένες, περίπλοκες και εντυπωσιακές ιστορίες, που έχουμε δει έως τώρα. Σε πολλούς fans, η σειρά θα αφήσει μια μεγάλη (και μαύρη?) τρύπα, τώρα που ολοκληρώθηκε…

Τελική Ετυμηγορία

Η 3η σεζόν του Dark αξίζει τους επαίνους της, αλλά να σημειωθεί πως ολόκληρη η σειρά είναι ο λόγος για την απροσδόκητη επιτυχία της. Χωρίς δυο εξαιρετικές σεζόν (1 & 2), η 3η δεν θα μπορούσε να τελειώσει με τέτοια δεξιοτεχνία και στωικότητα. Αυτή η σεζόν είναι όμορφη και σκοτεινή , με όλη τη σημασία των λέξεων. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς άλλες σειρές θα μπορούσαν να συνδυάσουν αυτό το πολύπλοκο αλλά ολοκληρωμένο επίτευγμα. Οι δημιουργοί της, Baran bo Odar & Jantje Friese σήκωσαν αρκετά ψηλά το τηλεοπτικό πήχη και ευελπιστούμε το Netflix να συνεχίσει με ποιοτικό, πρωτότυπο περιεχόμενο.

Πηγή: lordoftheseries