Δωρεάν από το ΚΘΔΕ: Η «Ασκητική» του Καζαντζάκη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προσφέρει σήμερα (14/4) δωρεάν μέσω διαδικτύου την «Ασκητική», μια θεατροποιημένη εκδοχή του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Δωρεάν από το ΚΘΔΕ: Η «Ασκητική» του Καζαντζάκη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προσφέρει δωρεάν παραστάσεις που αγαπήθηκαν από το κοινό το οποίο μπορεί να τις απολαύσει μέσω διαδικτύου όσο διαρκεί το #Μένουμε_Σπίτι.

Οι προβολές γίνονται με την σύμφωνη γνώμη όλων των συντελεστών και ηθοποιών της κάθε παραγωγής και στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Την Μ. Τρίτη (14/4) στις 21.00 θα προβληθεί η «Ασκητική» (Salvatores dei) σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κουτσουρέλη.

Η «Ασκητική» αποτελεί μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός πυκνού κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Ο ίδιος υποστήριζε ότι η «Ασκητική» είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του να ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης. «Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.»

Το ΚΘΒΕ προσπαθώντας να μεταγγίσει το λόγο του σπουδαίου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη πραγματοποίησε παραστάσεις σε επιλεγμένους χώρους της Θεσσαλονίκης, σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας (Δίον, Καβάλα, Λάρισα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Βέροια, Σέρρες, Δράμα, Ηράκλειο Κρήτης, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Φλώρινα, Άργος Ορεστικό).

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Βασιλικό Θέατρο, μετά τις sold out παρουσιάσεις της στην Κίνα, στο «18th Meet In Beijing Arts Festival» του Πεκίνου, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ).

Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Ανδρέα Κουτσουρέλη, η επιμέλεια της σκηνογραφίας και των κοστουμιών της Μαρίας Μυλωνά και βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Στάθης Βούτος, ενώ παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος.

Μπορείτε να δείτε την παράσταση εδώ