Baling: Η περφόρμανς του Mark Teh στη Στέγη

Ο Μαλαισιανός σκηνοθέτης Mark Teh έρχεται στη Στέγη, καλεσμένος του Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens, για να παρουσιάσει την περφόρμανς Baling.

Baling: Η περφόρμανς του Mark Teh στη Στέγη

Το κομουνιστικό παρελθόν της Μαλαισίας που αποσιωπήθηκε, μα ακόμα την στοιχειώνει, επιστρέφει χάρη στη συνταρακτική αναβίωση των Baling Talks. Ο Μαλαισιανός σκηνοθέτης Mark Teh αξιοποιεί αυθεντικά αρχεία και συνθέτει μια φορτισμένη περφόρφανς, που ακροβατεί ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και το πολιτικό δράμα, ενώ διαπραγματεύεται τις έννοιες της συμφιλίωσης, της θυσίας, της ταυτότητας και της ανεξαρτησίας.

Αυτή η περφόρμανς, που παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης στις 9 και 10 Μαΐου, φέρνει στο φως το χρονικό των ιστορικών συνομιλιών που έγιναν στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης, μεταξύ των βρετανικών αποικιακών δυνάμεων και των εξεγερμένων Μαλαισιανών κομουνιστών, οι οποίοι μάχονταν για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους. Τον Δεκέμβριο του 1955, σε μια σχολική τάξη της σπαρασσόμενης από τον παρατεταμένο πόλεμο Μαλαισίας, τρεις πολιτικοί συναντήθηκαν σε μια μακρά διαδικασία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Στα ονομαζόμενα Baling Talks συμμετείχαν ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Μαλαισίας, Tengku Abdul Rahman, ο Βρετανός διοικητής της Σιγκαπούρης, David Marshall, και ο ηγέτης του Κομουνιστικού Κόμματος και επικεφαλής της αντιαποικιοκρατικής εξέγερσης, Chin Peng. Μολονότι δεν απέφεραν την άρση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία είχε περιέλθει η χώρα, οι συνομιλίες σηματοδότησαν έναν σταθμό για τη γέννηση του κράτους της Μαλαισίας.

Εβδομήντα χρόνια μετά, ο Μαλαισιανός σκηνοθέτης και ερευνητής Μαρκ Τεχ με το Baling επανεξετάζει το ιστορικό συμβάν, αποκαλύπτοντας καλά κρυμμένα μυστικά για το παρελθόν της πατρίδας του και ερευνώντας την πολυπρόσωπη φύση της Ιστορίας.

Αξιοποιώντας τα αυθεντικά αρχεία των διαπραγματεύσεων και δουλεύοντας με τέσσερις μη επαγγελματίες ηθοποιούς, ο Τεχ φέρνει στο φως σπαράγματα από φωνές του παρελθόντος και συνθέτει μια φορτισμένη περφόρφανς, που ισορροπεί ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και το πολιτικό δράμα.

Στη διάρκεια αυτού του ελλειπτικού ιστορικού ταξιδιού, περφόρμερ και θεατές μετακινούνται διαρκώς, δημιουργώντας πεδία χώρου και χρόνου και αντανακλώντας τις γεωπολιτικές και ιδεολογικές μετατοπίσεις του νεαρού μαλαισιανού κράτους, που ιδρύθηκε μόλις το 1963.

Εμμονικά αφοσιωμένος στην υπόθεση των Baling Talks, ο Μαρκ Τεχ παρουσίασε την πρώτη εκδοχή της περφόρμανς το 2005, ως εν εξελίξει έργο, που ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα. Καθώς επιμένει να έρχεται αντιμέτωπος με τα «φαντάσματα» που στοιχειώνουν μέχρι σήμερα τη χώρα του, αναδεικνύει συνάμα την οικουμενικότητα της αφήγησής του, αφού διαπραγματεύεται τις έννοιες της συμφιλίωσης, της θυσίας, της ταυτότητας και της ανεξαρτησίας.

Συντελεστές

Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Mark Teh

Βοηθός Σκηνοθέτη: June Tan

Σχεδιασμός Παραγωγής: Wong Tay Sy

Σχεδιασμός Οπτικών Προβολών: Fahmi Reza

Σχεδιασμός Φωτισμών: Syamsul Azhar

Διεύθυνση Σκηνής: Woon Siew Yin

Περφόρμερ: Anne James, Imri Nasution, Faiq Syazwan Kuhiri

Μετάφραση στα ελληνικά: Γιάννης Καλιφατίδης

Το Baling είναι ανάθεση του Asian Culture Complex Theatre (Νότια Κορέα)

Διεύθυνση Παραγωγής: Five Arts Centre (Μαλαισία)

Συμπαραγωγοί: Asian Culture Centre – Theatre (Νότια Κορέα), Performing Arts Meeting in Yokohama 2016 Executive Committee (Ιαπωνία) και Kyoto Experiment (Ιαπωνία)

Στα αγγλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Τετάρτη 9 Μαΐου | Στα αγγλικά, με διερμηνεία στα ελληνικά

Συζήτηση του κοινού με τον Mark Teh και την June Tan

Συντονισμός: Tarek Abou El Fetouh, ανεξάρτητος επιμελητής

Διαβάστε επίσης:

Onassis Fast Forward Festival 5 από τη Στέγη

Ημερομηνία:

09/05/2018

10/05/2018

Στις 21.00

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

http://www.sgt.gr/

Πηγή: www.culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερο στο: www.culturenow.gr/lightbox