Η σχέση του Καρλ και της Τζένης Μαρξ ως θεατρικό έργο

Πως μπορούσαν να συμβιώσουν δύο τόσο εκρηκτικές παρουσίες;

Η σχέση του Καρλ και της Τζένης Μαρξ ως θεατρικό έργο


Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου, βραβευμένη με το φετινό «βραβείο Κουν» της Ένωσης Κριτικών, οδηγεί σκηνοθετικά την ηθοποιό Μαρία Κανελλοπούλου στο δυναμικό comeback ερμηνεύοντας την Τζένη φον Βεστφάλεν, σύντροφο, του Καρλ Μαρξ μια οξυδερκή, ανήσυχη γυναίκα και σημαντική συγγραφέα.

Η πλούσια επιστολογραφία με τον σύντροφο της, τον επαναστάτη φιλόσοφο Καρλ Μαρξ έδωσε την έμπνευση στη Σοφία Αδαμίδου να γράψει το κείμενο για την παράσταση που θ’ ανέβει την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Όλβιο.

Συνολικά έχουν διασωθεί 320 επιστολές που καλύπτουν την περίοδο από το 1839 έως το 186, μια ιστορική εποχή που η εργατική τάξη, ξεκινά σε ολόκληρη την Ευρώπη τους αγώνες για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής με πολιτικά δικαιώματα. Το σύνολο των επιστολών αποκαλύπτει το έντονο συναισθηματικό φορτίο, τη συνταύτιση δύο παρόμοιων ψυχικών ιδιοσυστασιών και την αφοσίωση της Τζένης παρέχοντας γραμματειακή υποστήριξη στο συγγραφικό έργο του συζύγου της (εκείνη καθαρόγραψε μέρος του χειρογράφου του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» και την «Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας»).

Τη μουσική της παράστασης συνθέτει ο sui generis Σταμάτης Κραουνάκης.

Πηγή: Αθηνόραμα