Τριστάνος, του Τόμας Μαν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η Ομάδα προτσές παρουσιάζει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το έργο του Τόμας Μαν, «Τριστάνος», σε διασκευή και σκηνοθεσία της Μαρίας Μαγκανάρη.

Τριστάνος, του Τόμας Μαν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αρχές Ιανουαρίου φθάνει για κούρα στο σανατόριο Άινφριτ η Γκαμπριέλε. Απ’ τη στιγμή που γέννησε, δέκα μήνες πριν, δεν κατάφερε να ξαναβρεί τις δυνάμεις της. Στο σανατόριο συναναστρέφεται τον εστέτ, ιδιόρρυθμο συγγραφέα, Ντέτλεβ Σπινέλ. Μια ιδιαίτερη σχέση δημιουργείται μεταξύ τους. Η κορύφωσή της, μέσω της μουσικής, αποβαίνει εν τέλει μοιραία…

Γραμμένο σαν αντίστιξη στην όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ Τριστάνος και Ιζόλδη”, ο Τριστάνος του Τόμας Μαν (εκδ.1903), είναι ένα sui generis έργο- ένα “μπουρλέσκο” κατά τον ίδιο τον συγγραφέα. Φαινομενικά το έργο αφηγείται ένα δράμα, η λεπτή ειρωνεία που το διατρέχει όμως, μας κάνει όχι μόνο να συμπάσχουμε, αλλά και να γελάμε με τα πρόσωπα, τις σχέσεις και τα πάθη τους. Ο έρωτας, ο θάνατος, η μουσική, η μητρότητα παρουσιάζονται ως δυνάμεις που μπορούν ν’ ανυψώσουν αλλά και να συντρίψουν τους διφορούμενους ήρωές του.

Στον πυρήνα του Τριστάνου βρίσκονται θεμελιώδη ερωτήματα για το ρόλο του καλλιτέχνη, τη σχέση ηθικής- αισθητικής, τη μάχη μεταξύ τέχνης και πραγματικότητας. Η διαπραγμάτευση των παραπάνω δεν γίνεται μόνο μέσω του περιεχομένου του έργου, αλλά και μέσω της μορφής του. Ο Τριστάνος γίνεται έτσι το πεδίο εφαρμογής μιας τολμηρής υπόθεσης: τι σημαίνει για την αφήγηση η χρήση της τεχνικής του λαϊτμοτίφ -τεχνική που χρησιμοποιεί ο Βάγκνερ στη μουσική του σύνθεση; Ακόμα, πώς η ίδια η δυναμική της ιστορίας επηρεάζει τη μορφή της;

Για να προσεγγίσουμε το αμφίθυμο, ποιητικό σύμπαν του Τόμας Μαν, επιλέξαμε να καθοδηγηθούμε απ’ την αισθητική και την νομοτέλεια της ονειρικής εμπειρίας, αυτής της “βασιλικής οδού για το ασυνείδητο”. Προσπαθήσαμε να δούμε το Σανατόριο και τους τρόφιμούς του όπως ίσως θα απεικονίζονταν μέσα σ’ ένα όνειρο, όπου τίποτα δεν είναι μονοσήμαντο, το καλό και το κακό μπερδεύονται, και όπου ένας Τόπος Πόνου μπορεί την ίδια στιγμή να είναι και ένας Τόπος Θαυμάτων.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Κυριάκος Κεντρωτής

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη

Σκηνικά: Διδώ Γκόγκου, Ελένη Κανακίδου, Σόνια Σαμαρτζίδου

Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμών: Μαρία Γοζαδίνου

Μουσικός σύμβουλος: Χαράλαμπος Γωγιός

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδριάνα Χαλκίδη

Βοηθός παραγωγής: Μαργαρίτα Γοζαδίνου

Παραγωγή: προτσές

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Σύρμω Κεκέ

Κώστας Κορωναίος

Γιώργος Κριθάρας

Μαρία Μαγκανάρη

Βασιλική Σκευοφύλαξ

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο “Τριστάνος” του Τόμας Μαν κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ύψιλον.

Ημερομηνία:

Από: 02/05/2018 Έως: 03/06/2018

Τετάρτη: 21.15

Πέμπτη: 21.15

Σάββατο: 18.30

Κυριακή: 21.30

Πληροφορίες / Κρατήσεις: