Μεταμεσονύχτιοι "Δανειστές" στην Αγγλικανική Εκκλησία

Σε ένα υποβλητικό περιβάλλον, στην αγγλικανική εκκλησία της Αθήνας , εκτυλίσσεται το αυτοβιογραφικό έργο του Στρίντμπεργκ «Οι Δανειστές», με εκπληκτική ερμηνεία της Ειρήνης Δράκου.

Μεταμεσονύχτιοι "Δανειστές" στην Αγγλικανική Εκκλησία

Ο συγγραφέας έχει τοποθετήσει τους ήρωες του σ’ ένα δεδομένο περιβάλλον, στο σαλόνι ενός ξενοδοχείου σε τόπο παραθερισμού και παρακολουθεί πως θα αντιδράσουν. Τα πρόσωπα, ένα ζευγάρι καλλιτεχνών, ο άντρας ζωγράφος η γυναίκα συγγραφέας. Κατά την απουσία της γυναίκας σε μια εκδρομή ο άντρας της βρίσκεται μόνος στο σαλόνι του ξενοδοχείου, ερωτευμένος και κυριευμένος από τη δύναμη της γυναίκας του αποτυπώνει συνεχώς τη μορφή της.
Εκεί τον βρίσκει ο πρώην άντρας της που η γυναίκα τον είχε παρατήσει χρόνια πριν για το ζωγράφο και εκμεταλλευόμενος την απουσία της προσποιείται κάποιον ξένο. Κατά τη συνάντηση των δύο αντρών, νυν και πρώην, το πορτραίτο εξελίσσεται σε γλυπτό. Το γλυπτό παραμορφώνεται. Μαζί του και το ερωτικό ιδεώδες του ζωγράφου το οποίο σκορπά θριαμβικά σαν θρυμματισμένη φωτογραφία ο εκδικητής επισκέπτης στα πόδια της γυναίκας κατά την επιστροφή της. Οι τρεις ήρωες δε θα συναντηθούν μαζί ποτέ παρά μόνο στο τέλος, αλλά τότε είναι μάλλον αργά.


Στον δύσκολο από ακουστικής άποψης χώρο, ανταποκρίνονται καλύτερα η Ειρήνη Δράκου που δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας με έξοχη κίνηση (απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο εξίσου καθηλωτικός Νίκος Καμώντος που έχει το ρόλο του «διαβόλου». Μπαίνει στο μυαλό του νυν συζύγου και το καθοδηγεί εκεί που θέλει, ενώ αργότερα παίζει τον ίδιο ρόλο και στην πρώην γυναίκα του, διαλύοντας το γάμο τους. Συγκλονιστικό ως γνωστόν το κείμενο του Στρίνμπεργκ, σε έξοχη μετάφραση της Έρης Κύργια.

Προτιμήστε τη μεταμεσονύχτια παράσταση, για να ενσωματωθείτε καλύτερα στη μυσταγωγία της παράστασης.


“Θα ζήσουμε στη μοναξιά μέσα σε καταπράσινα λιβάδια μακριά από τους ανθρώπους” (απόσπασμα από επιστολή του Α. Στρίντμπεργκ προς τη γυναίκα του)


Συντελεστές
Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπίτος
Δραματουργία: Ειρήνη Δράκου, Δημήτρης Μπίτος
Σκηνική Επιμέλεια – Κοστούμια : Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός Σκηνοθέτη – Οργάνωση Παραγωγής: Θεοδώρα Έλλη Αθανασοπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου- Ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος
Ερμηνεύουν: Ειρήνη Δράκου, Νίκος Καμώντος, Δημήτρης Μπίτος
Υπέρτιτλοι: SUPERTITLES.GR
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Γαρνάβος
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Αγγλικανική Εκκλησία «Άγιος Παύλος»: Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα (Αθήνα). Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00 και Παρασκευή στις 12.00μμ (μεταμεσονύκτια) (29/3, 1/4, 2/4, 5/4, 9/4, 29/4, 30/4, 7/5, 10/5). Την παράσταση θα συνοδεύουν αγγλικοί και ελληνικοί υπέρτιτλοι για τους κωφούς (και όλους τους άλλους θεατές). Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12 ευρώ, Μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων, Άνω των 65, ΑΜΕΑ): 8 ευρώ. Τηλέφωνο Ταμείου: 698.77.38.178 (Για Κρατήσεις). Διάρκεια: 95’


Διάρκεια: 95’

Την παράσταση θα συνοδεύουν αγγλικοί και ελληνικοί υπέρτιτλοι για τους κωφούς (και όλους τους άλλους θεατές).