Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε!

O Δημήτρης Στεφανάκης είδε και σχολιάζει την παράσταση στο θέατρο «Τόπος Άλλος», βασισμένη στο κλασικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο.

Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε!

Παράξενη η Πιραντελική μούσα – μια αλλόκοτη εξίσωση γεγονότων, ιδεών και χαρακτήρων. Ή μάλλον έτσι μοιάζει. Στην πραγματικότητα αρκεί μια απλή σκέψη και μια κοινότοπη κατάσταση κι ο Ιταλός μας χαρίζει πάντα ένα σπουδαίο κείμενο. Έτσι άλλωστε έκανε εξαρχής όταν αποφάσισε να μην ενδώσει στην κατάθλιψη και στο δέλεαρ της αυτοκτονίας αλλά να αφοσιωθεί στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος όπως «Ο Μακαρίτης Ματία Πασκάλ». Κι αφού στη συνέχεια το ένστικτό του τον οδήγησε στη δραματουργία, ο ξεχωριστός αυτός δημιουργός δεν θα επινοούσε παρά μόνο ιδιαίτερες θεατρικές επικράτειες που στα όριά τους έχουν ζήσει μέχρι σήμερα χιλιάδες αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Το «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», τοποθετείται σε επίπεδο πλοκής στην νοητή ζυγαριά δύο πραγμάτων. Από τη μια η επιστήμη με τη θεωρία της σχετικότητας από την άλλη η ταπεινή επαρχιακή ζωή σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας. Ο Λαουντίζι, υποκατάστατο του ίδιου του συγγραφέα, ομοδιηγητικός αφηγητής αυτής της ανοικονόμητης ιστορίας, συνδέει πρόσωπα, κοινωνικές καταστάσεις, φυσικές καταστροφές, οικογενειακά δράματα, με το δηκτικό και καυστικό του χιούμορ. Από την άλλη οι πεζοί ήρωες και γιατί όχι αντιήρωες το ανούσιο δράμα των οποίων βλέπουμε να εκτυλίσσεται στη σκηνή. Παράσταση με τα απολύτως απαραίτητα εφέ και με την καλίμπρα μιας διακριτικής σκηνοθεσίας, λειτουργεί προς όφελος των ηθοποιών και στο τέλος καταφέρνει αυτό που επιθυμεί πρωτίστως ο ίδιος ο Πιραντέλο: Μας κάνει κι εμάς, τους θεατές, να αισθανόμαστε μέλη του θιάσου!

Καμιά φορά αναρωτιέμαι τι θα ήταν ο εικοστός αιώνας χωρίς τον Μπέκετ, τον Ιονέσκο, τον Τένεσι Ουίλιαμς και τον Πιραντέλο. Ειλικρινά δεν μπορώ να δώσω απάντηση και αυτό σημαίνει μάλλον ότι εικοστός αιώνας χωρίς αυτούς θα ήταν μια οφθαλμαπάτη στο χρόνο. Έτσι θα έλεγε και ο θείος Άλμπερτ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος πρωταγωνιστεί με τον τρόπο του, αν έτσι νομίζετε!

Στο θέατρο «Τόπος αλλού» Κεφαλληνίας και Κυκλάδων, στην Κυψέλη, σε σκηνοθεσία Ν. Καμτσή. Παίζουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Γιάννης Λασπιάς, Νίκος Καραστέργιος, Πασχάλης Μερμηγκάκης, Λαμπρινή Θάνου, Άντα Κουγιά, Δημήτρης Νικολόπουλος, Ασημένια Παπαδοπούλου, Βίκυ Αθανασίου
Φιλική συμμετοχή (σε βίντεο): Αντώνης Καφετζόπουλος, Πάνος Σκουρολιάκος