Τελευταίες παραστάσεις για «το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»

Το έργο του Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» από την Μαρία Πρωτόπαππα ολοκληρώνει σε λίγες μέρες τις παραστάσεις του. 

Τελευταίες παραστάσεις για «το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της σεζόν ολοκληρώνει τον κύκλο του την Κυριακή των Βαΐων, στις 28 Απριλίου στο θέατρο Τέχνης: πρόκειται για το ανέβασμα του θρυλικού έργου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» από τη Μαρία Πρωτόπαππα, σε μία παράσταση λιτής και αυστηρής τελετουργικότητας.

Η ιστορία αφορά μια αυταρχική χήρα που, μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της οχτώ χρόνια πένθους και εγκλεισμού. Εκείνες απεγνωσμένα αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, και με την αφορμή ενός νέου άντρα, ο οποίος για άλλην είναι εραστής, για άλλην μνηστήρας, για άλλην φαντασίωση, η ανάγκη για ζωή φουσκώνει, εκρήγνυται και ο θάνατος ξαναχτυπάει το σπίτι για να το πνίξει σε δεύτερο κύμα πένθους.

Η Μαρία Πρωτόπαππα δημιούργησε μία παράσταση ιδιαίτερης ατμόσφαιρας με έντονη εικαστικότητα, θρησκευτικές αναφορές και τελετουργικά στοιχεία, ενώ η παράσταση καθορίστηκε και από την απόφασή της να αναθέσει τον ρόλο της αυταρχικής Μπερνάρντα στον Χρήστο Στέργιογλου, σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως πρόκειται για μια ηρωίδα που έχει εσωτερικεύσει τους "νόμους" της πατριαρχίας. Τον Χρήστο Στέργιογλου/Μπερνάρντα πλαισιώνει ένας ταλαντούχος θίασος: Άννα Καλαϊτζίδου, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Ευγενία Αποστόλου, Δημήτρης Μαργαρίτης, Ελένη Σπετσιώτη, Κατερίνα Φωτιάδη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Εύας Νάθενα, η μουσική του Φώτη Σιώτα, η κίνηση της Μαργαρίτας Τρίκκα και οι φωτισμοί της Βαλεντίνας Ταμιωλάκη.