Πρεμιέρες στο θέατρο

Θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα από 23 έως 29/11 και ξεχωρίζουν.

Πρεμιέρες στο θέατρο

Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας

«Τρεις ψηλές γυναίκες»
Ο Μπομπ Ουίλσον έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά όπου καθοδηγεί τρεις Ελληνίδες ηθοποιούς, τη Ρένη Πιττακή, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τη Λουκία Μιχαλοπούλου στις «Τρεις ψηλές γυναίκες» του Έντουαρντ Άλμπι. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης παρουσιάζει το σαρκαστικό έργο που εμπνέεται από τον χαρακτήρα της μητέρας του ίδιου του συγγραφέα. Αντιμέτωπη πια με το τέλος του βίου της, περιβάλλεται από δύο νοσηλεύτριες, οι οποίες παίρνουν τη μορφή του νεότερου εαυτού της. Στην παράσταση συμμετέχει και ο ηθοποιός Αλέξης Φουσέκης, (Από 24/11).

«Έγκλημα και τιμωρία»
Μπορεί μια δολοφονία να βρει ηθικό έρεισμα στην υποτιθέμενη πνευματική και ηθική ανωτερότητα του δράστη; Το ηθικό δίλημμα που θέτει ο Ντοστογιέφσκι στο «Έγκλημα και τιμωρία», ανεβαίνει στη σκηνή δια χειρός Δημήτρη Τάρλοου στο Θέατρο Πορεία, σε διασκευή Θανάση Τριαρίδη. Στον ρόλο του Ρασκόλινκοφ, ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, και στο ρόλο της Σόνιας οι Μαριάννα Πουρέγκα και Φαίδρα Αγγελάκη (σε διπλή διανομή). Ανακριτής Πορφύρης ο Δημήτρης Ήμελλος με τον Κώστα Φιλλίπογλου σε διπλή διανομή. Παίζουν επίσης οι Στέλλα Βογιατζάκη, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Δημήτρης Μπίτος, Σοφία Σεϊρλή, (από 23/11).

«Προμηθέας»
Ο Άρης Μπινιάρης ανασκευάζει το αισχυλικό δράμα, με ορίζοντα την ψυχική και κοινωνική απομόνωση. Τοποθετεί το μύθο στα όρια μιας φυλακής υψίστης ασφαλείας, με το μαρτύριο των ανακρίσεων του κρατούμενου Προμηθέα από αμείλικτους εκπροσώπους του καθεστώτος. Στην παράσταση ενσωματώνονται, επίσης, στίχοι του ράπερ Άγνωστος Χειμώνας, που σε συνδυασμό με το νέο κείμενο, αποτελούν τον πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται η πολυδιάστατη σκηνική αλληγορία. Παίζουν οι Μιχάλης Βαλάσογλου, Βάσω Καβαλιεράτου, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Μαντά. (Γκλόρια, από 27/11)

«Ο εραστής»
Οι Κλέλια Ανδριολάτου και Πάνος Παπαδόπουλος μοιράζονται στη σκηνοθεσία αλλά και την υποκριτική επί σκηνής ως Σάρα και Ρίτσαρντ στο έργο του νομπελίστα Χάρολντ Πίντερ για τη μοναξιά, τη φθορά του χρόνου και την πάλη για τη μακροημέρευση της αγάπης σε ένα ζευγάρι. Με τον σιβυλλικό τόνο του Πίντερ βλέπουμε τι συμβαίνει όταν σε μία σχέση εισβάλλει ένα τρίτο πρόσωπο. Ή μήπως όχι; (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 23/11)

«Μίξερ»
Το λαϊκό μιούζικαλ τσέπης της Ζέτης Φίτσιου ανεβαίνει στο Μικρό Γκλόρια με ανατρεπτική διάθεση και με όχημα τον δεκαπεντασύλλαβο στίχο και την αιρετική μουσική. Ο Κώστας Σιλβέστρος σκηνοθετεί την ιστορία ενός φέρελπι καλλιτέχνη, που, λόγω περιορισμένου budget, ανεβάζει τον «Βαγγέλη» από την Κυψέλη αντί του «Άμλετ». Ερμηνεύουν οι Αλέξανδρος Σιάτρας και Έλενα Χαραλαμπούδη (5 minute mum) και μουσική παίζει ο Κωνσταντίνος Τσιμπούκης. (από 24/11)

«Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη»
Στο νέο χώρο του H.ug (Human underground) art space η ομάδα bijoux de kant παρουσιάζει μια γοητευτική ερωτική ιστορία με φόντο τον Μεσοπόλεμο, που αντλεί στοιχεία από τον πρωτόγονο μύθο της ανθρώπινης ύπαρξης και την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου να κατανοήσει όσα συμβαίνουν γύρω του. Ζητήματα φύλου, ταυτότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού ανακύπτουν μέσα από το βίαιο τοπίο της αστικοποίησης των αρχών του 20ού αιώνα. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης. Παίζουν οι Αδελαΐδα Κατσιδέ, Νίκος Κουκάς, Ηλέκτρα Μπαρούτα. (από 24/11)

«Συρανό»
Ο εσωτερικός κόσμος του Συρανό, οι πολεμικές και ποιητικές του δεξιότητες μένουν στη σκιά της σκανδαλωδώς μεγάλης μύτης του στο πασίγνωστο έργο του Εντμόν Ροστάν. Στο Παρίσι του 17ου αιώνα ο Συρανό επιστρατεύεται από τον Κριστιάν για να συντάξει ερωτικές επιστολές στη Ρωξάνη, με την οποία είναι ερωτευμένοι και οι δύο. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα δούμε τον Μιχάλη Σαράντη, τη Λένα Παπαληγούρα στο ρόλο της Ρωξάνης υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Νανούρη. Στους υπόλοιπους ρόλους θα δούμε τους Ιάσονα Παπαματθαίου, Νικόλα Χανακούλα, Κωνσταντίνο Γιουρνά, Κωνσταντίνο Γεωργαλή, Χρήστο Πούλο-Ρένεση, Γιώργο Φασουλά, (Αλκυονίς, από 24/11).

«Γιατί τώρα»
Η ομάδα Ανδρομέδα επιλέγει ως αφετηρία την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για μια νέα παράσταση. Με αφορμή μαρτυρίες θυμάτων κακοποίησης που σώπασαν, η ομάδα που από το 2018 ασχολείται με το θέατρο ντοκουμέντο, επικεντρώνεται σε υποθέσεις κακοποίησης ως κεντρικό θέμα συζήτησης, που εντάθηκε μετά την έκρηξη του #metoo στην Ελλάδα. Η Αναστασία Τσούτση σκηνοθετεί και μοιράζεται τη σκηνή με τους Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Παύλο Πιέρρο, σε μια παράσταση με στόχο την ενημέρωση, τον προβληματισμό και την εξάλειψη του victim blaming. (Θέατρο 104)

«Απόψε, στου Πανάγαθου!»
Το έργο της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου διαδραματίζεται στα σύννεφα, όπου ο τραγουδιστής του ελαφρού Νίκος Γούναρης (Θάνος Πολύδωρας), η ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου (Αμαλία Αυγουστάκη) και η πιανίστρια του Τιτσάνη Ευαγγελία Μαργαρώνη (Υβόνη Σιέμου, που παίζει και πιάνο επί σκηνής) οργανώνουν ένα γλέντι στο επέκεινα. Οικοδεσπότης είναι ο Πανάγαθος (Δημήτρης Κοντοδήμος) που σκηνοθετεί εντάσεις και μουσικές αντιπαλότητες για να διασκεδάσει την ανία που του προκαλεί η παραδείσια γαλήνη. (Αγγέλων Βήμα, από 26/11)

«Ευτυχία Πρίντζου - Η επιστροφή»
Μια σπουδαία αν και όχι ευρέως γνωστή αγωνίστρια «ζωντανεύει» ξανά για λίγο στο πρόσωπο της Τζίνης Παπαδοπούλου, που ερμηνεύει το μονόλογο του Βασίλη Κονταξή. Φιλόλογος με σημαντικό παιδαγωγικό έργο, η Πρίντζου συμμετείχε ηρωικά στο ΕΑΜ, αλλά δολοφονήθηκε στον Εμφύλιο. Το έργο εμπνέεται από αυτούς που δεν πρέπει να ξεχνάμε τι προσέφεραν, σύμφωνα με τον συγγραφέα. Τι έχει να μας πει στο σήμερα; (Αργώ, από 27/11)

«Χορεύοντας με τη θύελλα»
Κωμωδία του Πίτερ Κουίλτερ, με πρωταγωνιστές δύο εκ διαμέτρου αντίθετους χαρακτήρες. Ο μοναχικός Πάτρικ (Τάκης Παπαματθαίου), προφυλάσσεται από μια σφοδρή κακοκαιρία στον αυστηρά προσωπικό του χώρο. Η εκκεντρική Τζούντιθ (Γιούλη Ηλιοπούλου), του χτυπά ξαφνικά την πόρτα ζητώντας παρέα. Η πόρτα ανοίγει και δύο κόσμοι ενώνονται. Σκηνοθετεί ο Τάκης Παπαματθαίου. (Πειραιώς 131, από 27/11)

«Ι + U»
Το αλληγορικό κείμενο της Λόρεν Γκάντερσον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τους νέους ηθοποιούς Kinnwhite-Chris Elechi και Αγγελική Ξενία είναι μια συγκινητική ιστορία για την ανθρώπινη επαφή. Δύο έφηβοι ανακαλύπτουν την ομορφιά της ανθρώπινης επαφής κατά τη διάρκεια μίας σχολικής εργασίας για το μάθημα της λογοτεχνίας με θέμα τη χρήση των αντωνυμιών Εγώ και Εσύ στο ποίημα Το Τραγούδι του Εαυτού μου του Γουόλτ Γουίτμαν, (Άνεσις, από 27/11).

«Νέα ηθική τάξη πραγμάτων»
2019. Σε μια έρευνα 150 διαφορετικοί άνθρωποι απαντούν σε προσωπικές ερωτήσεις. Οι απαντήσεις τους, με τον καθωσπρεπισμό τους επιβεβαιώνουν απλά την κοινωνική υποκρισία όλων μας. Η Ραφίκα Σαουίς σκηνοθετεί το έργο του Ιβάν Βιριπάγιεφ, του καλλιτέχνη που διώχθηκε για τη συγγραφική του δράση στη γενέτειρά του Ρωσία. Πρωταγωνιστούν: Γιούλη Γεωργοπούλου, Γιώργης Παρταλίδης και η σκηνοθέτρια. (Μικρό Γκλόρια, από 28/11)

«Αιαίη»
Αποσπάσματα από τον Αίαντα του Σοφοκλή (κυρίως ελεύθερα μεταφρασμένων) συνιστούν τον πυρήνα του έργου, στον οποίο ενσωματώνονται κείμενα των συντελεστών του (Έρη Μαριόγλου, Σάντυ Μακροπούλου -οι ερμηνεύτριες-, Ιωάννης Τσιπτσής -ο σκηνοθέτης-, Κατερίνα Δημητροπούλου) και στίχοι ποιημάτων (του Émile Verhaeren, του Στέφαν Τσβάιχ και του Νίκου Καρούζου). Οι φωνές όλων συμπλέκονται και αναζητούν μια διέξοδο προσωπικής έκφρασης μέσω των προσώπων του έργου του αρχαίου τραγωδού. (από 29/11, Αργώ)

«Ελάτε να πιούμε έναν καφέ…»
Καυστική σάτιρα του Πιέρο Κιάρα βασισμένη στη νουβέλα του συγγραφέα "La spartizione" και στην κινηματογραφική ταινία του Αλμπέρτο Λατουάντα Ελάτε να πάρετε τον καφέ σ’ εμάς (1971). Το έργο αναδεικνύει τον μικροαστικό καθωσπρεπισμό της επαρχίας και τη σχέση ενός Αρχιληξίαρχου με τρεις ανύπαντρες αδελφές, την εποχή του Μεσοπολέμου στη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι. Η παράσταση ακολουθεί την απρόβλεπτη ιστορία με οδηγό το χιούμορ, τη σουρεαλιστική διάθεση και τη ζωντανή μουσική. Παίζουν: Μαίρη Σαουσοπούλου, Άννα Κουτσαφτίκη, Ντόρα Ζαχαροπούλου, Δημήτρης Καλαντζής, Χάρης Φλέουρας, Νάσος Φρίγγης, Ανούς Μπογοσιάν (Μικρός Κεραμεικός, από 29/11). Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Καρδώνη.