Η παράσταση για το «Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα»

Το διαχρονικό λογοτέχνημα του Μενέλαου Λουντέμη στο θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη».

Η παράσταση για το «Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα»

Το διαχρονικό λογοτέχνημα για παιδιά που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές επιστρέφει στη σκηνή σε μια παράσταση αφιερωμένη στα παιδιά, για να μιλήσει για διαχρονικές αξίες, όπως η διαφορετικότητα, η ελευθερία της γνώμης, το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Το αγαπημένο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ’άστρα» ανεβάζει φέτος η Παιδική Σκηνή «Μαριάννα Τόλη», σε σκηνοθεσία του Αναστάση Δεληγιάννη. Το αυτοβιογραφικό έργο που έχει συνδεθεί με την παιδική ηλικία πολλών γενεών ζωντανεύει στη σκηνή του Νέου Θεάτρου «Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη» σε μια θεατρική διασκευή (από τη Σίσσυ Αλατά) η οποία παραμένει πιστή στην τρυφερή ματιά του συγγραφέα και τα διαχρονικά του μηνύματα, διατηρώντας μάλιστα αυτούσιο τον λόγο του σε αρκετά σημεία της παράστασης.

Όπως έλεγε για τον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα η Διδώ Σωτηρίου «Ο Μενέλαος Λουντέμης ήταν ένας από τους ωραίους της γενιάς των Ρωμιών λογοτεχνών που κλείσανε στο έργο τους τη δίψα και τους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία, ανθρωπισμό...». Πράγματι τα λόγια της επιβεβαιώνονται μέσα από τα αναπάντεχα επίκαιρα μηνύματα που πραγματεύεται το έργο. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Αναστάση Δεληγιάννη: «Το βιβλίο εκδόθηκε το 1956 αλλά αναφέρεται στις αρχές της δεκαετίας του '20. Είναι γνωστό ότι ο Λουντέμης το είχε δημιουργήσει ως μια αυτοβιογραφία της νιότης του. Οπότε βρισκόμαστε κάπου μετά το 1920 έως το 1930. Ομως ο τρόπος που είναι γραμμένος θα μπορούσε να αγγίξει και τα χρόνια της κατοχής, και την εποχή του '50 αλλά ακόμα και του '60. Είναι εντυπωσιακό το πόσο διαχρονικές είναι οι ιδέες και οι αξίες του μυθιστορήματος». Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ελευθερία της γνώμης, το δικαίωμα των παιδιών για ίση ευκαιρία στην εκπαίδευση αποτελούν τα πιο σημαντικά θέματα στα οποία επικεντρώνεται το έργο μέσα από τη συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης του μικρού Μέλιου, ενός φτωχού παιδιού που ο μεγαλύτερος πόθος του ήταν να μάθει γράμματα, παρά τις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες με τις οποίες ήταν αντιμέτωπος.

Η προσπάθεια του Μέλιου μας διδάσκει να έχουμε πίστη στον εαυτό μας, υπομονή, επιμονή, θετική σκέψη και την αξία του να σεβόμαστε και να κυνηγάμε τα όνειρα μας. «Οι νέοι μας έχουν ανάγκη από όραμα και ο Μέλιος σίγουρα διδάσκει ότι κάθε παιδί μπορεί να βρει τον δικό του ουρανό να μετράει άστρα», σημειώνει ο Αναστάσης Δεληγιάννης. Σε αυτή την προσπάθεια του κεντρικού ήρωα σύμμαχος αποδείχθηκε ο δάσκαλος Σωτήρης Σκαμβουράς, ένας σπάνιος άνθρωπος ο οποίος είναι «ο φωτεινός φάρος του έργου, η σανίδα σωτηρίας του Μέλιου και είναι ο φύλακας άγγελος που χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι να έχουν δίπλα τους. Είναι ένας δάσκαλος γεμάτος αγάπη και πίστη στα παιδιά».

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Βογιατζάκης, Φένια Ζαχαρίου, Μάκης Κατσανέας, Βαγγέλης Μάγειρος, Έλενα Μιχαλάκη, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Παπαϊωάννου, Τάσος Προβιάς. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Μιχάλης Σδούγκος, τη μουσική σύνθεση ο Αλέξανδρος Μπαζάνης, τους φωτισμούς η Κατερίνα Μαραγκουδάκη και την κινησιολογία ο σκηνοθέτης.