Constantinopoliad: Μια διαδραστική περφόρμανς των Sister Sylvester & Nadah El Shazly

Μια διαδραστική περφόρμανς των Sister Sylvester & Nadah El Shazly στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη

Constantinopoliad: Μια διαδραστική περφόρμανς των Sister Sylvester & Nadah El Shazly

Στις 22 Νοεμβρίου ανοίγει στο κοινό ο νέος χώρος του Αρχείου Καβάφη, που θα στεγάσει το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του ποιητή, όπως και συλλογή προσωπικών αντικειμένων και έργων τέχνης με αναφορές στον ίδιο. Από 22 έως 26 Νοεμβρίου, το Ίδρυμα Ωνάση παρουσιάζει στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη την περφόρμανς "Constantinopoliad" που γνώρισε την αποθέωση, όταν έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο στο καβαφικό φεστιβάλ "Archive of Desire" στη Νέα Υόρκη, σε ανάθεση και παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση. Μια καλλιτεχνική στιγμή που αποδεικνύει πως η ζωή και το έργο του αλεξανδρινού ποιητή συνεχίζει να εμπνέει και να δημιουργεί πρωτόγνωρες εμπειρίες 160 χρόνια μετά τη γέννησή του.

Μοιάζοντας με ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση σε ένα ταξίδι στα όρια των φύλων και των διαφορετικών κόσμων, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, σε αυτό που προσδοκάς και αυτό που έχεις ζήσει μέσω του Καβάφη, η "Constantinopoliad", η πολυπρισματική, διαδραστική περφόρμανς που δημιούργησαν η εικαστική καλλιτέχνις Sister Sylvester με την Αιγύπτια μουσικό Nadah El Shazly, εικονοποιεί τις κενές και σκισμένες σελίδες της "Κωνσταντινουπολιάδας", του ημερολογίου που είχε κρατήσει ο Καβάφης όταν ο ίδιος και η οικογένειά του εγκατέλειψαν εσπευσμένα την Αλεξάνδρεια για την Κωνσταντινούπολη.

Το τρισδιάστατο χειροποίητο βιβλίο που προσφέρεται στην παράσταση γίνεται η απαρχή μιας πολύπτυχης καλλιτεχνικής εμπειρίας που συνοδεύεται από μουσική, αφήγηση, ηχητική εγκατάσταση, ανάγνωση και φτάνει μέχρι τη βιντεοπροβολή και το τραγούδι. Έχοντας ως σημείο αναφοράς τις ημερολογιακές καταχωρήσεις του νεαρού Καβάφη από το ταξίδι του στην οθωμανική Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα, οι δύο περφόρμερ μας καλούν να διαμορφώσουμε το δικό μας ταξίδι, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτό που έγραφε, ζούσε, άκουγε και φαντασιωνόταν. "Πώς αλήθεια μπορούμε να ανακατασκευάσουμε τις ημέρες και τις νύχτες του Καβάφη, αν δεν μπορούμε να ακούσουμε τη μουσική που άκουγε;" είναι η ερώτηση που ξεπροβάλλει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου – και η απάντηση έρχεται από την περφόρμανς που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας.

Η αφήγηση μπλέκει περίτεχνα και την ιστορία ενός ελάχιστα γνωστού Έλληνα αστρονόμου, που ζούσε στην Κωνσταντινούπολη την ίδια εποχή με τον Καβάφη και ο οποίος ανέπτυξε την ομώνυμη "κλίμακα ατμοσφαιρικής τύρβης", έτσι ώστε οι ερασιτέχνες αστρονόμοι να καταγράφουν τα επίπεδα ατμοσφαιρικών αναταράξεων κατά τις παρατηρήσεις τους.

Η περφόρμανς είναι στα αγγλικά χωρίς ελληνικούς υπέρτιτλους.

Τα εγκαίνια του νέου χώρου συνοδεύονται από καλλιτεχνικές δράσεις που γιορτάζουν τη ζωή και το έργο του Κ.Π. Καβάφη. Εκτός από το "Constantinopoliad", από τις 20 Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμη στο onassis.org και στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση σε παγκόσμια ψηφιακή πρεμιέρα η μοναδική μουσική βραδιά "Waiting for the Barbarians". Τα νέα μουσικά έργα από τους Laurie Anderson, Helga Davis & Πέτρο Κλαμπάνη, Nico Muhly (σε ενορχήστρωση του Nathan Thatcher), Δημήτρη Παπαδημητρίου, Paola Prestini και Rufus Wainwright (σε ενορχήστρωση της Missy Mazzoli) δίνουν μια μουσική πνοή στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη, ταξιδεύοντας το κοινό σε νέους ηχητικούς κόσμους.

Πηγή: athinorama.gr