Η «Μήδεια» του Κάστορφ στην Επίδαυρο

Παγκόσμια πρεμιέρα για την «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Φρανκ Κάστορφ στην Επίδαυρο.

Η «Μήδεια» του Κάστορφ στην Επίδαυρο

Στους σπουδαίους διεθνείς σκηνοθέτες, όπως ο Μπομπ Ουίλσον και ο Πέτερ Στάιν, που έχουν συνεργαστεί με Έλληνες ηθοποιούς προστίθεται φέτος ο Φρανκ Κάστορφ. Σκηνοθετεί σε παγκόσμια πρεμιέρα τη "Μήδεια" στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στις 21 και 22 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια σημαντική διεθνή συμπαραγωγή, όπου ο καινοτόμος Γερμανός σκηνοθέτης θα ενώσει επί σκηνής την τραγωδία του Ευριπίδη με τρία έργα του σημαντικού διανοούμενου του 20ύ αι. Χάινερ Μίλερ: "Μήδειας υλικό", "Τοπίο με Αργοναύτες", "Ρημαγμένη όχθη". Στην ορχήστρα του αργολικού θεάτρου αναμένεται να παρουσιαστεί μια εκρηκτική σκηνοθετική πρόταση από τον εμβληματικό σκηνοθέτη, επί χρόνια καλλιτεχνικό διευθυντή της θρυλικής Φολκσμπίνε του Βερολίνου, μια παράσταση όπου ο αναρχικός τρόπος ερμηνείας, οι αυτοσχεδιασμοί και η υποκριτική ελευθερία θα ενωθούν με τη σύγχρονη ελληνική ερμηνευτική πρακτική.

Σε διάλογο λοιπόν με Έλληνες ηθοποιούς για πρώτη φορά στη τεράστια σταδιοδρομία του, ο Κάστορφ θα παρουσιάσει ένα νέο, δικό του, κείμενο, με αφορμή αυτό του αρχαίου τραγικού. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο ίδιος: «πρώτα διαλύω το κείμενο και από τα ερείπιά του φτιάχνω κάτι καινούριο. Η ευριπίδεια τραγωδία είναι το κέντρο μας κι έπειτα έρχονται οι συνειρμοί πάνω σε αυτή, που είναι τα κείμενα του Μίλλερ».

Στη διακεκριμένη ελληνική ερμηνευτική ομάδα συμμετέχουν, ερμηνεύοντας τον ρόλο της Μήδειας, οι Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια, Ευδοκία Ρουμελιώτη ("σε κάθε γυναίκα υπάρχει η δυνατότητα μιας Μήδειας, οπότε όλες θα παίξουν τη Μήδεια", φέρνοντας όμως η καθεμία κάτι διαφορετικό" δήλωσε ο σκηνοθέτης για την επιλογή του), καθώς και οι Αινείας Τσαμάτης, Νικόλας Χανακούλας και Νίκος Ψαρράς.