«Οι γυναίκες επιστρέφουν» στην Πειραιώς 260

Ανεβαίνει για δύο βραδιές στο θέατρο της Πειραιώς 260 η παράσταση «Οι γυναίκες επιστρέφουν»

«Οι γυναίκες επιστρέφουν» στην Πειραιώς 260

Την ξεχωριστή παράσταση «Οι γυναίκες επιστρέφουν», μία αληθινή αλλά ξεχασμένη ιστορία ηρωισμού, παρουσιάζουν στην Πειραιώς 260 δύο Κύπριες δημιουργοί, η Μαγδαλένα Ζήρα και η Νέδη Αντωνιάδη.

Το έργο αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή, από το 1975 έως το 1989 και έχουν ως πρωταγωνίστριες γυναίκες.

Είναι μια παράσταση ντοκουμέντο, στην οποία έξι ηθοποιοί ενσαρκώνουν ένα πλήθος ρόλων, ζωντανεύοντας προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις.

Η υπόθεση του έργου

Το 1975, έναν χρόνο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, 30.000 γυναίκες βαδίζουν σιωπηλά προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το 1987 και το 1989, χιλιάδες γυναίκες περνούν την «πράσινη γραμμή» και έρχονται αντιμέτωπες με τον κατοχικό στρατό. Το 1988, εκατό γυναίκες της Κύπρου καταλαμβάνουν την Ακρόπολη της Αθήνας ως πράξη διαμαρτυρίας.

Μας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μας λέει κάτι το κίνημα «Οι γυναίκες επιστρέφουν»;

Στις δεκαετίες του 1970 και 1980 το κίνημα «Οι γυναίκες επιστρέφουν» διοργάνωσε με εκπληκτική στρατηγική αντικατοχικές ειρηνικές πορείες στην Κύπρο, με στόχο να σπάσουν τη γραμμή αντιπαράταξης στο νησί, να κυκλοφορούν ελεύθερα στη γη τους καθώς και να διεθνοποιήσουν το Κυπριακό.

Μια πρωτότυπη μέθοδος

Έπειτα από έρευνα δυο χρόνων, η Μαγδαλένα Ζήρα και η Νέδη Αντωνιάδη της ομάδας ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, ζωντανεύουν τις αφηγήσεις των γυναικών που έλαβαν μέρος στις πορείες της κίνησης «Οι γυναίκες επιστρέφουν». Οι ζωντανές αφηγήσεις συμπληρώνονται από ιστορικό αρχειακό υλικό, κυρίως αποσπάσματα από τον Τύπο της εποχής.

Οι δημιουργοί της παράστασης θέλησαν μέσα από τη δραματοποίηση των ιστοριών να φωτίσουν τον ηρωισμό, την αυτοθυσία, το όραμα αυτών των γυναικών. «Είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός της ιστορίας μας που δυστυχώς περιθωριοποιήθηκε. Νιώσαμε δέος μπροστά στον ηρωισμό των γυναικών αυτών. Παράλληλα θέλουμε να αγγίξουμε
το διαχρονικό θέμα της διαγραφής της γυναικείας εμπειρίας από την επίσημη Ιστορία» λένε χαρακτηριστικά.

Συντελεστές


Σκηνοθεσία Μαγδαλένα Ζήρα
Κείμενο Μαγδαλένα Ζήρα, Νέδη Αντωνιάδη
Σύμβουλος δραματουργίας Αθηνά Κάσιου
Σκηνικά – Κοστούμια Έλενα Κατσούρη
Σχεδιασμός βίντεο Έλενα Αλωνεύτη
Μουσική σύνθεση & επιμέλεια Αντώνης Αντωνίου
Σχεδιασμός φωτισμού Βασίλης Πετεινάρης
Αφίσα Γιώργος Τσαγγάρης
Βοηθός παραγωγής Νίκολα Μητροπούλου
Φωτογραφίες Σωκράτης Σωκράτους
Τεχνική υποστήριξη Αχιλλέας Μουσκής
Παραγωγή ΣΕΖΟΝ Γυναίκες | Επιστημονικός συνεργάτης Δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου

Παίζουν (αλφαβητικά) Νέδη Αντωνιάδη, Σοφία Καλλή, Γιόλα Κλείτου, Ζωή Κυπριανού, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Μαρία Χατζηχριστοδούλου


Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:
Από: Εως:
Πέμπτη, Παρασκευή 21:00

Τοποθεσία:
Πειραιώς 260 - ΧΩΡΟΣ Ε, Ταύρος

Eισιτήρια:
από 5€

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
aefestival.gr