Η Ναταλία Δραγούμη στο «ΦΩΣ»: «Είχα μαζί με τη θηλυκότητα και έναν χαρακτήρα αλήτικο»

«Οδηγάω μηχανή από 12 χρονών χωρίς δίπλωμα. Τώρα η μηχανή μου είναι 750 κυβικά. Στη δεκαετία του '80 πριν γίνω γνωστή έκαναν το καμάκι τύπου "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα"». Η Ναταλία Δραγούμη απαντάει για όλα και φωτογραφίζεται για το «ΦΩΣ».

Η Ναταλία Δραγούμη στο «ΦΩΣ»: «Είχα μαζί με τη θηλυκότητα και έναν χαρακτήρα αλήτικο»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Eίναι όμορφη και μάλιστα με φυσικό τρόπο. Είναι ανοικτόμυαλη. Με άφησε να τη ρωτήσω ό,τι ήθελα! Όσο περνούσε η ώρα έπαιρνα θάρρος και ρώταγα πράγματα προχωρημένα...

Προέρχεται από μια ιστορική οικογένεια. Πολιτικοί, πρωθυπουργοί, Μακεδομονάχοι, συγγραφείς, διπλωμάτες. Έχει στενή σχέση με τον αθλητισμό. Θα διαβάσετε τη συνέντευξη και θα καταλάβετε.

Ο φωτογράφος μου, Στέλιος Στεφάνου, έκανε καλή δουλειά. Αλλά κι εκείνη με την παρουσία της βοήθησε τα μέγιστα. Της το είχα πει: «Θέλω να βάλεις τα δυνατά σου. Και να ντυθείς κατάλληλα»... Μου απάντησε «λες να θέλω να βγω άσχημη»; Η Ναταλία Δραγούμη απαντάει για όλα και φωτογραφίζεται για το «ΦΩΣ».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 6/6/2023

Το περίμενες ότι θα αναλάμβανες μαζί με τον Αντωνίου τα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ;

Μου είχε ζητηθεί σχεδόν 2 χρόνια πριν! Δεν το περίμενα γιατί δεν είμαι ποδοσφαιρόφιλη, ούτε φανατική. Είμαι υπέρ του αθλητισμού όμως, αφού ήμουν αθλήτρια πάντα, μέχρι και σήμερα!

Δηλαδή; Τι κάνεις;

Θεωρώ τον εαυτό μου εκ φύσεως αθλήτρια. Κι αν δεν ήμουν ηθοποιός, θα ήμουν αθλήτρια. Από μικρό παιδί έκανα ενόργανη γυμναστική, πρωταθλητισμό, από 6 χρόνων μέχρι 14. Στον ΖΑΟΝ Κηφισιάς. Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση να σου πω ότι ο γιος μου είναι στην Κ-19 της Κηφισιάς τερματοφύλακας.

Δεν το γνώριζα. Με τι επίθετο;

Του συζύγου μου. Φίλιππος Ρόμπερτς. Είναι από τη Δ' Δημοτικού στις ακαδημίες της Κηφισιάς.

Από παιδάκι έπαιζε τερματοφύλακας;

Από... πάντα! Είναι το πάθος του. Πάει στη Γ' Λυκείου και δίνει πανελλήνιες. Αλλά δεν θέλει να μιλάω για αυτόν.

Συνέχισε λοιπόν αυτό που έλεγες πιο πριν.

Από μικρή είχα πολύ αθλητικό σώμα, έχω φετίχ με την μπάλα, ειδικά την μπάλα του βόλεϊ. Πάντα ήμουν με μια μπάλα συνέχεια μέχρι σήμερα. Στην Αίγινα παίζαμε πολύ ποδόσφαιρο με τα αγόρια. Ήμουν αγοροκόριτσο, θάλασσα, ποδόσφαιρο, βόλεϊ όλη μέρα. Ήμουν καλή και στα δυναμικά αθλήματα, στην ενόργανη, ειδικά στο δίζυγο και στο άλμα.

Πώς διατηρείς τέτοιο σώμα;

Καταρχάς έχω μία καλή μυϊκή κατασκευή από μικρή. Όμως σε κάποια ηλικία ψήλωσα πιο πολύ από όσο έπρεπε για την ενόργανη. Μου είπε ο προπονητής της ενόργανης ότι με αυτό το ύψος δεν θα μπορούσα να είμαι στην ομάδα. Και ότι αν ήθελα να παραμείνω, θα μπορούσα να γυμνάζομαι, αλλά όχι να αγωνίζομαι. Εγώ επειδή ήμουν του ανταγωνισμού δεν μπορούσα να είμαι σε ομάδα χωρίς να ανταγωνίζομαι. Και με συμβούλεψε ο προπονητής να μεταπηδήσω στο βόλεϊ, στον ΖΑΟΝ Κηφισιάς.

Τι θέση έπαιζες;

Κεντρική. Αν και δεν είχα το απαραίτητο ύψος για τη θέση αυτή στο βόλεϊ. Όμως είχα μεγάλο άλμα. Κάνω ακόμα βόλεϊ, μπιτς βόλεϊ. Στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Έχεις φωτογραφίες να χαρεί το φιλοθεάμον κοινό;

(γελάει). Όχι, γιατί το κάνω σοβαρά για να αθλούμαι, όχι για μόστρα στην παραλία. Έχω πολύ καλή τεχνική ξέρεις... Μετά τον ΖΑΟΝ είχα πάει στα Βριλήσσια. Ήμασταν πρωταθλήτριες Ελλάδας! Τέλειωσα το σχολείο και μπήκα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, δεν υπήρχε χρόνος για προπονήσεις. Εδώ και 12 χρόνια κάνω μπιτς βόλεϊ στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Κανονική προπόνηση με άλλες αθλήτριες, τακτική, τα πάντα. Δεν με ενδιαφέρει όμως να παίρνω μέρος σε τουρνουά, το κάνω για τη δική μου εκγύμναση και εκτόνωση. Γιατί έχω φετίχ με την μπάλα. Τον πονάω τον αθλητισμό. Είναι τρόπος ζωής.

Πέρα από το προφανές του ωραίου σώματος, τι άλλο σου δίνει ο αθλητισμός;

Το χτυποκάρδι της νίκης. Τις στιγμές που δεν σε βάζει ο προπονητής και κλαις. Τη στιγμή που θα καρφώσεις, τη στιγμή που θα κάνεις μπλοκ, τη στιγμή που θα κάνεις ένα σερβίς άσο. Είμαι πολύ χαρούμενη που ο γιος μου ασχολείται με τον αθλητισμό. Ο πρωταθλητισμός έχει πολλά κοινά με την ηθοποιία. Μου έχει χαρίσει πειθαρχία, μαχητικότητα και ομαδικό πνεύμα. Δίνει επίσης μυϊκή δύναμη. Όλοι οι γονείς πρέπει να ωθούμε τα παιδιά μας στον αθλητισμό.

Είχες πολύ άγχος στα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ; Βγήκες μπροστά σε 35.000 κόσμο.

Όταν μου έγινε η πρόταση δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν εμπειρία ζωής. Το άγχος που λες υπήρχε, αλλά ήταν υποδεέστερο του δέους. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Πάντα έχω άγχος όταν βγω στη σκηνή, πόσω μάλλον μπροστά σε 35.000 κόσμο. Είχα ένα κείμενο σοβαρό, με ιστορικά στοιχεία, δεν βγήκα να χαιρετήσω και να φύγω... Δεν ήταν μόνο οι 35.000 φίλαθλοι, ήξερα ότι θα έχει και μεγάλη τηλεθέαση. Δεν υπήρχε περιθώριο λάθους.

Τι έκανες πριν βγεις για να τιθασεύσεις το άγχος;

Το κακό είναι ότι εκεί δεν έχει παρασκήνια όπως στο θέατρο, που είσαι για λίγο μόνη πριν βγεις στη σκηνή. Είχα άγχος, αλλά ήταν τόσο μεγάλο το δέος ακούγοντας τις ιαχές, που με έκανε να το ξεπεράσω. Η αδρεναλίνη ήταν στο πικ, είχα απογειωθεί. Χάρηκα γιατί πολλοί συνάδελφοί μου ηθοποιοί μού έδωσαν συγχαρητήρια, ήξεραν πόσο δύσκολο ήταν.

Όταν σου είπα για τη συνέντευξη, μου είπες ότι ήσουν σε γυρίσματα για το σινεμά. Τι έργο θα είναι;

Τελείωσα μια αμερικανική ταινία. Η παραγωγή είναι αμερικανική, με είχαν προσεγγίσει τον Νοέμβριο για μία άλλη ταινία στις Μαλδίβες. Έφτασα φιναλίστ στην οντισιόν με μία άλλη κοπέλα ανταγωνίστρια για τον ρόλο. Πήραν τελικά την Καναδέζα. Στεναχωρήθηκα. Ευτυχώς η ίδια παραγωγή και ο ίδιος σκηνοθέτης ήρθαν να κάνουν στην Ελλάδα ταινίες και με κάλεσαν σε νέα οντισιόν. Αυτήν τη φορά πήρα τον ρόλο. Κάνω μια ιατροδικαστή σε ένα θρίλερ. Θεωρώ ότι είναι το στοιχείο μου τα θρίλερ. Έχω καιρό να κάνω θρίλερ και το ήθελα. Από τον Κοκκινόπουλο στην τηλεόραση πριν από λίγα χρόνια. Τώρα είχα μονολόγους στα αγγλικά, είναι δύσκολο. Και σινεμά και μονόλογοι και αγγλικά είναι ζόρικο πακέτο. Δούλεψα πολύ μόνη μου.

Οφείλω να σου πω ότι στα εγκαίνια του γηπέδου ήσουν πολύ όμορφη και ήταν καταπληκτικό το φόρεμα. Ήταν μόνο για την περίσταση;

Σε ευχαριστώ πολύ. Το φόρεμα ναι, σχεδιάστηκε από τον ενδυματολόγο του τιμ, τον οποίο είχαν διαλέξει από την ΑΕΚ, λέγεται Αλέξανδρος Κομπόγιωργας. Συναποφασίσαμε, το έραψαν πάνω μου. Το σχεδίασε ο Αλέξανδρος, του είπα τι θέλω, τι δεν θέλω, πέρασε τις εγκρίσεις από όλους.

Ενώ ήταν σέξι, δεν ήταν κιτς.

Ήταν σαν θεατρικό κοστούμι, θέλαμε ένα φόρεμα που να έχει μια θεατρικότητα. Και μου άρεσε ότι δεν ήταν κίτρινο, γιατί θα ήταν το προφανές. Μου άρεσε το χρυσαφί.

Έψαξα τα της οικογένειάς σου, έχασα την μπάλα. Δεν χωράνε να τα πούμε όλα στη συνέντευξη. Ας πούμε τα βασικά. Ο Μάρκος Δραγούμης ήταν στη Φιλική Εταιρεία. Πες μου όμως για τον Ίωνα Δραγούμη.

Ο Ίων Δραγούμης ήταν αδελφός του παππού μου, του Φίλιππου Δραγούμη, ο οποίος ήταν υπουργός. Ο Ίων Δραγούμης ήταν πολιτικός, διπλωμάτης και λογοτέχνης. Αγαπούσε πολύ την πατρίδα και δολοφονήθηκε.

Από ποιους;

Ποτέ δεν μάθαμε ποιος έδωσε την εντολή.

Ο Ίων Δραγούμης είχε θυελλώδεις ερωτικές σχέσεις.

Με την Κοτοπούλη και με την Πηνελόπη Δέλτα. Ήταν 11 αδέρφια. Ο πρωθυπουργός Στέφανος Δραγούμης ήταν πατέρας τους.

Μία αδελφή του Ίωνα Δραγούμη, λεγόταν Ναταλία Δραγούμη σαν εσένα! Και παντρεύτηκε τον Μακεδονομάχο αξιωματικό Παύλο Μελά!

Από αυτήν τη Ναταλία Δραγούμη πήρα το όνομά μου. Η γιαγιά μου, η μητέρα του μπαμπά μου, λεγόταν Ελένη Βαλαωρίτη, ήταν εγγονή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, του μεγάλου ποιητή.

Λέμε κάποια ονόματα συγγενών σου που το καθένα θα χρειαζόταν 1.000 λέξεις! Ένιωθες το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας ακολουθώντας το θέατρο;

Όχι, καθόλου. Εγώ θεωρώ ότι στην οικογένειά μας μπορεί να υπήρχαν ονόματα της πολιτικής, αλλά κατά βάθος όλοι ήταν καλλιτέχνες. Γι' αυτό κανένας τους δεν έμεινε στην πολιτική. Ο πατέρας μου, ο Μάρκος Φιλίππου Δραγούμης, ήταν διακεκριμένος μουσικολόγος και ακαδημαϊκός. Είχαμε στην οικογένεια ζωγράφους, μουσικούς, συγγραφείς, υπήρχε έντονη καλλιτεχνική φλέβα. Στους Βαλαωρίτες, εκτός από τον Αριστοτέλη που ανέφερα, είναι θείος μου επίσης ο Νάνος Βαλαωρίτης, ο γνωστός σουρεαλιστής ποιητής.

Πες μου για τις ερωτικές σκηνές στη δουλειά σας. Μου έχουν πει ηθοποιοί ότι δεν νιώθουν τίποτα. Το εκάστοτε έτερον ήμισυ δεν ζηλεύει;

Είναι αλήθεια ότι δεν νιώθουμε τίποτα, γιατί έχουμε στο μυαλό μας δεκάδες άλλα πράγματα. Επίσης, έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να μη θέλω και να μη μου αρέσει ο παρτενέρ μου; (γελάει). Τώρα όσον αφορά τη ζήλια, θεωρώ ότι είναι γενικώς αρρώστια στη ζωή. Δεν έχω πέσει σε ζηλιάρηδες άντρες. Οπότε δεν είχα πρόβλημα με τη δουλειά μου.

Πότε είχες τις περισσότερες ερωτικές σκηνές;

Μόλις είχε αρχίσει η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα είχε πολλά γυμνά. Εγώ τότε είχα σχέση με σκηνοθέτη, οπότε ήξερε τη δουλειά, δεν είχε πρόβλημα.

Πόσα σίριαλ έχεις παίξει;

Το πρώτο μου ήταν το 1991 στο MEGA. Δουλεύω 32 χρόνια. Εκτός από τα 32 χρόνια δουλειάς, έχω κάνει και 5 χρόνια σπουδές (3 χρόνια στο Εθνικό, 2 χρόνια στο Παρίσι). Έχω πάνω από 50 θεατρικές παραστάσεις γιατί έκανα δύο τρεις τον χρόνο. Έχω παίξει σε πάνω από 15 ταινίες στο σινεμά. Και γύρω στα 15 σίριαλ στην τηλεόραση. Συν το ότι έκανα παρουσίαση στην εκπομπή με τα τραγούδια και σε άλλες εκπομπές. Επίσης κατά καιρούς διδάσκω υποκριτική σε δραματικές σχολές.

Στην παρουσίαση της μουσικής εκπομπής στην ΕΡΤ φαινόσουν να το γουστάρεις.

Πάρα πολύ το γούσταρα. Άμα δεν το γουστάρεις, δεν μπορείς να το κάνεις.

Η πιο αγαπημένη σου δουλειά;

Ό,τι έχω κάνει με τον Κοκκινόπουλο. Επίσης «Η καρδιά ενός αγγέλου» του Στράτου Μαρκίδη, με τον Νινιό και τον Τσαρούχα που είχαν κλέψει το παιδί μου. Δεν ξεχνάω και τη «Διακριτική γοητεία των αρσενικών» της Όλγας Μαλέα. Αυτή ήταν η πρώτη μου πρωταγωνιστική κινηματογραφική δουλειά.

Ωραίες βολεϊμπολίστριες μού έχουν πει ότι οι άντρες δεν τις φλερτάρουν, τρομάζουν από το ύψος και την ομορφιά τους. Εσένα σε φλέρταραν στη ζωή σου άγνωστοι;

Στη δεκαετία του '80, πριν γίνω γνωστή, έκαναν το καμάκι του «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα». Τύπου να περνάω με το ποδήλατο και να λένε «αχ και να ήμουν σέλα».

Δεν είσαι «τρομακτική»;

Όχι, όταν με γνωρίζουν βλέπουν ότι έχω μία παιδικότητα. Λίγο με τη μηχανή πάθαιναν κάτι...

Τι μηχανή οδηγάς;

750 κυβικών! Από πολύ μικρή οδηγάω μηχανή. Από τα 12 μου...

Πλάκα μου κάνεις.

Οδηγούσα πολλά χρόνια χωρίς δίπλωμα. Πρώτα πήρα μηχανή 250άρα και μετά πήρα δίπλωμα. Τότε όμως ήταν μια Ελλάδα διαφορετική στους κανόνες... Αν με έπιαναν χωρίς δίπλωμα, επειδή ήμουν χαριτωμένη, με άφηναν... Αλλά δεν το θεωρώ καλό, δεν θα ήθελα το παιδί μου να κυκλοφορεί χωρίς δίπλωμα. Προτιμάω να τηρούνται οι νόμοι, να προσέχεις για να μην πάρεις κλήση, να μην τρέχεις, να μην οδηγείς μεθυσμένος. Ήταν άλλη Ελλάδα τότε, πιο ανέμελη.

Από την άλλη, τυχεροί που τα ζήσαμε, και χωρίς «έξυπνα κινητά», ίντερνετ, σόσιαλ μίντια όλη μέρα.

Κι εγώ νιώθω τυχερή που τα έζησα. Ξέρεις ποια ήταν η ασχολία μου; Πήγαινα στην Αίγινα και έπαιρνα ένα σαραβαλιασμένο μηχανάκι του πατέρα μου, παιδί ήμουν ακόμα, το πήγαινα στο συνεργείο και μου το έφτιαχνε ο μάστορας όπως όπως. Και με την μπάλα παραμάσχαλα, ως το βράδυ.

Πιο φυσιολογική εποχή.

Ακριβώς. Όμως έκανα και πράγματα πολύ επικίνδυνα. Διότι δεν είχα φόβους. Ήμουν ανέμελη.

Όπως;

Μηχανάκι όχι μόνο χωρίς δίπλωμα μικρή, αλλά δεν φορούσα και κράνος. Τρικάβαλο με δύο φίλες μου και με ποτό. Επίσης χόρευα...

Προκλητικά ντυμένη;

Ναι. Γιατί ενώ ήμουν αγοροκόριτσο, είχα έντονα το θηλυκό ένστικτο ανεπτυγμένο.

Δηλαδή;

Είχα από νωρίς το μυαλό μου στα αγόρια. Είχα επίγνωση της δύναμης της θηλυκότητάς μου.

Ωραία μου τα λες, είσαι ακομπλεξάριστη. Είναι μεγάλο ατού να είσαι όμορφη; Κάποιες ωραίες κλαίγονται. Δεν ανοίγει πόρτες;

Ανοίγει την πρώτη πόρτα, ναι. Αλλά δεν αρκεί για να ανοίξουν οι επόμενες. Την πρώτη πόρτα όμως την ανοίγει. Είχα λοιπόν μαζί με τη θηλυκότητα και έναν χαρακτήρα αλήτικο. Έπαιζα μπάλα με αγόρια, οδηγούσα από 12 χρόνων μηχανάκι, έπαιζα ξύλο με τα αγόρια, έπαιζα πόλεμο. Από τα παιδικά μου χρόνια είχα μία τρέλα. Όμως από τότε που έγινα μητέρα αυτήν την τρέλα την έχω μειώσει. Και επειδή δεν την εκτονώνω, μου δημιουργεί κάποια σκοτάδια...

Μια όμορφη γυναίκα που μεγαλώνει, κινδυνεύει με κατάθλιψη;

Με κατάθλιψη κινδυνεύουμε όλοι στην εποχή μας. Αυτή η εποχή είναι φτιαγμένη για κατάθλιψη. Θεωρώ ότι είναι μάχη που τη δίνουμε όλοι οι άνθρωποι. Ο χρόνος είναι το πρώτο πράγμα που με κάνει να νιώθω κατάθλιψη. Όχι ο χρόνος πάνω μου. Αλλά ότι έρχεται το τέλος, δεν θα προλάβω να κάνω αυτά που θέλω. Πάντως ο χρόνος μού έχει φερθεί καλά. Έχω φροντίσει τον εαυτό μου, αλλά είμαι τυχερή γιατί έχω καλό DNA στο σώμα και στο πρόσωπο.

Να θέσω το ζήτημα με τις γυμνές φωτογραφίσεις;

Δεν έχω κάνει εντελώς γυμνό. Έχω κάνει καλλιτεχνικό. Μέσα στην ανεμελιά της εποχής που σου είπα ήταν κι αυτό.

Όλες το έκαναν.

Ναι, δεν με ανάγκασε κανείς. Το έκανα γιατί γούσταρα. Αλλά με τους δικούς μου όρους. Με τον Τάκη Διαμαντόπουλο, ο οποίος είναι ο Χέλμουτ Νιούτον της Ελλάδας.

Δεν το μετάνιωσες;

Όχι, καθόλου. Ήταν στο περιοδικό MAX. Δεχόμουν κάθε χρόνο πρόταση από το PLAYBOY, αλλά δεν είχα ενδώσει. Δεν ήθελα το σεξουαλικό. Ήθελα το καλλιτεχνικό. Έχω βγει και γυμνή στο θέατρο αρκετές φορές.

Σολντ άουτ φαντάζομαι.

Στο θέατρο «Αμόρε» που ήταν ο βωμός του πρωτοποριακού θεάτρου. Και μετά στο εμπορικό θέατρο.

Έπεφτε καρφίτσα; Με εσένα γυμνή δεν νομίζω.

(γελάει). Είχε πολύ κόσμο πράγματι. Αλλά δεν ερχόντουσαν για αυτό. Η ατμόσφαιρα δεν ήταν για να σφυρίξεις... Δεν σφύριζε κανείς.

Η κόρη σου είναι μοντέλο;

Σπουδάζει στο οικονομικό του Καποδιστριακού και εργάζεται ως μοντέλο παράλληλα. Όμως ο στόχος της είναι να κάνει μεταπτυχιακό στο Παρίσι και να δουλέψει στις επιχειρήσεις της μόδας.

Πόσο ύψος έχει;

Είναι 1,78. Είμαστε ψηλή οικογένεια. Ο άντρας μου 1,93. Κάνει γουιντ σέρφινγκ και καράτε. Είναι αρχιτέκτονας.

Ποιο θεωρείς μεγαλύτερο ατού στον χαρακτήρα σου; Και ποιο στην εξωτερική εμφάνιση; Εγώ θα πω τα χείλη.

Στον χαρακτήρα μου νομίζω είναι η παιδικότητα και η τρέλα μου. Σε συνδυασμό με την κάποια σοβαρότητα. Στην εμφάνιση θεωρώ τα μαλλιά μου και τα μάτια. Γι' αυτό που είπες, να σου πω κάτι: Από μικρή ντρεπόμουν για τα χείλη μου! Και τα έσφιγγα! Μου πήρε χρόνια για να καταλάβω ότι είναι ατού.

Θέατρο τι θα κάνεις τον χειμώνα;

Θα είμαι με τη Μιμή Ντενίση στην παράσταση για τη Σμύρνη. Και συζητάω για κάτι μεγάλο τηλεοπτικό.

Πώς θες να κλείσουμε;

Η πρώτη μου δουλειά στην τηλεόραση ήταν στο MEGA το «Μάνα είναι μόνο μία». Έχω κάνει πολλές σειρές στο MEGA, είναι κανάλι που αγαπώ και περιμένω να επιστρέψω.