Επιστροφή του Στάθη Λιβαθηνού στο Φεστιβάλ Αθηνών

Με «Καζανόβα / Δον Ζουάν. Η ερωτική περιπλάνηση» ο Στάθης Λιβαθηνός επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών. 

Επιστροφή του Στάθη Λιβαθηνού στο Φεστιβάλ Αθηνών

Με μια παράσταση που παντρεύει τον λόγο του Λόρδου Μπάιρον και αυτόν της Μαρίνα Τσβετάγεβα έρχεται ο Στάθης Λιβαθινός στο Φεστιβάλ Αθηνών: η μεγαλύτερη φετινή ελληνική παραγωγή της Πειραιώς 260, «Καζανόβα / Δον Ζουάν. Η ερωτική περιπλάνηση» βάζει σε διάλογο τη μυθική φιγούρα του Δον Ζουάν και την ιστορική προσωπικότητα του Καζανόβα. Η δραματουργική επεξεργασία του σκηνοθέτη συνθέτει επί σκηνής τον ποιητικό "Δον Ζουάν" που ξεκίνησε να γράφει ο Μπάιρον αυτοεξόριστος στην Ιταλία τo 1818, προσεγγίζοντας τον ήρωα με εντελώς καινούριο τρόπο, και τον εγκατέλειψε ημιτελή το 1823, και το "Τέλος του Καζανόβα" της Τσβετάγεβα, που γράφτηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα στη Μόσχα, στα χρόνια που ακολούθησαν την Οκτωβριανή Επανάσταση, λίγο πριν η ποιήτρια εγκαταλείψει τη χώρα της για το Βερολίνο.

Η παράσταση θα παρουσιάσει τα δύο κλασικά κείμενα για πρώτη φορά στα ελληνικά σε έμμετρο ομοιοκατάληκτο στίχο, σε μια σύμπραξη του σκηνοθέτη με τη δραματολόγο και μεταφράστρια Έλσα Ανδριανού για τη μετάφραση του έργου της Τσβετάγεβα και τον ποιητή και μεταφραστή Γιώργο Κοροπούλη, που μεταφράζει αυτό του Μπάιρον.

Η επιστροφή του Λιβαθινού στο Φεστιβάλ Αθηνών και την Πειραιώς 260 γίνεται δέκα χρόνια μετά τη θρυλική "Ιλιάδα", μία από τις κορυφαίες παραστάσεις του. Σκηνοθέτης που έχει αναμετρηθεί έργα κάθε είδους, δεν χωράει αμφιβολία πως διακρίνεται ιδιαίτερα για τον τρόπο που ανεβάζει επί σκηνής τα αφηγηματικά ή/και λογοτεχνικά κείμενα, συχνά επικών διαστάσεων ("Ηλίθιος", "Ερωτόκριτος", "Ιλιάδα", "Berlin/Alexanderplatz" κ.ά.). Μάλιστα, είχε στραφεί ξανά στην Τσβετάγεβα και τον Καζανόβα, με την παράσταση "Kαζανόβα: Η περιπέτεια", που είχε παρουσιάσει στο Αμόρε το 1997.

Στη νέα παράστασή του, επιλέγει δύο κείμενα που γεννιούνται σε ταραγμένους καιρούς και η αίσθηση πως κάτι τελειώνει εγγράφεται στον πυρήνα τους. Οι φωνές των δύο μεγάλων ποιητών συναντούν η μια την άλλη για να φωτίσουν θέματα και μοτίβα που ξεκινούν από την ερωτική περιπλάνηση και τον διαρκή απολογισμό για τον χρόνο που περνά ως το θέμα της εξορίας, την άλλη πάντα όψη της περιπλάνησης. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260, από τις 14-18 Ιουνίου, ενώ μετά την παράσταση της 15ης Ιουνίου θα ακολουθήσει συζήτηση. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Ερμηνεύουν: Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δάμπασης, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Ειρήνη Λαφαζάνη, Λίλλυ Μελεμέ, Πολυξένη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σαββίδου, Θεόβη Στύλλου, Άρης Τρουπάκης, Δημήτρης Φιλιππίδης.

Πηγή: athinorama.gr