Θέατρο «Τζένη Καρέζη»: Η λαμπρή πορεία συνεχίζεται

Στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» ο πολιτισμός τιμάται διαρκώς μέσω της γοητείας των παραστάσεων.

Θέατρο «Τζένη Καρέζη»: Η λαμπρή πορεία συνεχίζεται

Δυναμική παρουσία σημειώνει το ιστορικό θέατρο «Τζένη Καρέζη», που στεγάζεται στον αριθμό 3 της οδού Ακαδημίας, δίπλα στον σταθμό μετρό του Συντάγματος. Η διαδρομή του ξεκίνησε το 1977, όταν δημιουργήθηκε από τον θίασο Καρέζη-Καζάκος με την τότε ονομασία Αθήναιον. Παρουσίασε μεγάλα έργα του ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν σταθμοί στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου: "Το μεγάλο μας τσίρκο", "Ο εχθρός λαός", "Πάπισσα Ιωάννα", "Έντα Γκάμπλερ", "Βυσσινόκηπος", "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γούλφ", "Διαμάντια και μπλούζ", κ.ά.

Το 1992, με το θάνατο της Τζένης Καρέζη, το θέατρο μετονομάστηκε σε Θέατρο "Τζένη Καρέζη" και ο Κώστας Καζάκος συνέχισε για τις επόμενες δεκαετίες να προσφέρει στο θεατρικό κοινό σπουδαία έργα ("Ο θάνατος του εμποράκου", "Βασιλιάς Ληρ", "Ήταν όλοι τους παιδιά μου", "Περιμένοντας τον Γκοντό", "Θείος Βάνιας", "Το τέλος του παιχνιδιού", κ.ά. ), αφήνοντας μια τεράστια παρακαταθήκη στο ελληνικό θέατρο και την ευθύνη να συνεχιστεί η πορεία του θεάτρου με σεβασμό στην τέχνη και στον άνθρωπο. Όπως έλεγε ο ίδιος: "Ο καλλιτέχνης ζει πλάι στους ανθρώπους, γιατί έτσι μόνο τους μαθαίνει. Ευγνωμονώ τη δουλειά μου για τους ανθρώπους που γνώρισα. Το υψηλό σημείο που μπορεί να φτάσει η αγάπη, είναι η ανάγκη που έχεις να μεταδώσεις στους άλλους, αυτό που ξέρεις. Αυτή είναι η ουσία της αρετής. Εμείς είμαστε εργάτες. Δουλεύουμε μέρα νύχτα… δεν ξέρουμε αν φτιάξαμε ένα δωμάτιο η κάτι μεγαλύτερο… Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι έχουμε μια καθαρή, ειλικρινή, ανιδιοτελή επαφή με τον κόσμο".

Αυτή τη σεζόν, το θέατρο φιλοξενεί μερικές από τις πλέον πολυσυζητημένες παραστάσεις. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη η θερμοκρασία ανεβαίνει στα ύψη με τον "Κωλόκαιρο", το νέο έργο που υπογράφει ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης. Πρόκειται για μία συνταρακτική οικογενειακή ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα σκυλάδικο στην Ελευσίνα: εκεί καταφτάνει ο Σοφοκλής, ενός εκ των δύο ιδιοκτητών, ύστερα από μακρόχρονη απουσία, προκειμένου να παρευρεθεί στην κηδεία της μητέρας του, κι έτσι ξεκινάει να ξετυλίγεται το κουβάρι του παρελθόντος, που κρύβει εκπλήξεις και δραματικά μυστικά. Ο Γιώργος Παλούμπης, μετρ του ρεαλιστικού θεάτρου, αποτυπώνει τον σκληρό ρεαλισμό του έργου, όπως και οι εκρηκτικές ερμηνείες των Στάθη Σταμουλακάτου, Στέλιου Δημόπουλου, Θάνου Αλεξίου, Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και Βασιλικής Διαλυνά.

Από Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή, ο Κώστας Γάκης σκηνοθετεί τον "Αμπιγιέρ" του Ρόναλντ Χάργουντ, που διαδραματίζεται στα παρασκήνια ενός θεάτρου κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Η ιστορία φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση ενός σπουδαίου σεξπιρικού ηθοποιού, του Σερ, με τον πιστό Αμπιγιέρ του και μαζί με αυτή τον μικρόκοσμο των συντελεστών ενός θιάσου. Η σύγκρουση τέχνης και ζωής, ο φόβος της μοναξιάς και του θανάτου αλλά και η απόδοση φόρου τιμής στο εφήμερο και τη σπουδαιότητα του θεάτρου είναι τα θέματα που θίγει το έργο και το καθιστούν ένα από τα γοητευτικότερα που γράφτηκαν για το θέατρο. Πρωταγωνιστούν ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, στους ρόλους του Σερ και του Αμπιγιέρ, και μαζί τους οι Τζένη Κόλλια, Μάρω Παπαδοπούλου, Απόστολος Πελεκάνος, Αντριάνα Ανδρέοβιτς και Άγγελος Νεράντζης.

Επίσης, το θέατρο φιλοξενεί το σόου του stand up κωμικού Χριστόφορου Ζαραλίκου, "Πρώτα ο Θεός", αλλά και την παράσταση "Χορεύετε;", που βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα "Γυναικείες φυλακές Αβέρωφ" και σκηνοθετεί η Δανάη Κατσαμένη.

Πηγή: athinorama.gr/metrorama