Τελευταίες παραστάσεις για το «Dogville»

Τελευταίες παραστάσεις για το «Dogville» του Λαρς Φον Τρίερ στο θέατρο Νέος Ακάδημος. 

Τελευταίες παραστάσεις για το «Dogville»

Έως την Κυριακή των Βαΐων, στις 9 Απριλίου συνεχίζεται στον Νέο Ακάδημο η θεατρική μεταφορά ενός από τα κορυφαία έργα της ιστορίας του κινηματογράφου, του αριστουργηματικού «Dogville» του Λαρς Φον Τρίερ, που υπογράφει η σκηνοθέτιδα Λίλλυ Μελεμέ με την Έλλη Τρίγγου στον πρωταγωνιστικό ρόλο και έναν πολυδιάστατο θίασο στο πλευρό της: Στέλιος Μάινας, Θοδωρής Κατσαφάδος, Νικολέτα Βλαβιανού, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Ανδρέας Νάτσιος, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Πάρης Λεόντιος και Νίνα Έππα.

Το έργο που μιλά για την κοινωνική καταπίεση, τα όρια της ηθικής και τα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης, βασίστηκε στους όρους του μπρεχτικού θεάτρου και τη δομή της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Παίζει με τα δίπολα θύμα-θύτης, καλό-κακό και καταδικάζει την εκμετάλλευση και τον ρατσισμό. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν παύει να μιλά για την αγάπη, τη δειλία, την συγχώρεση. Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2003, και απέσπασε δεκάδες βραβεία και διακρίσεις σε όλο το κόσμο. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της τριλογίας "USA - Land of Opportunities" στην οποία καθρεφτίζεται η αμερικανική κοινωνία την εποχή του οικονομικού κραχ.


Η υπόθεση

Στην απομονωμένη κωμόπολη Dogville καταφθάνει η γοητευτική Γκρέις (Έλλη Τρίγγου) κυνηγημένη από εγκληματίες. Παρότι η παρουσία της μοιάζει να απειλεί τον φιλήσυχη ζωή των ντόπιων, εκείνοι πείθονται να την προστατέψουν με αντάλλαγμα την εργασία της στις καθημερινές δουλειές τους. Ενώ, όμως, η πόλη δείχνει να την αγκαλιάζει, οι κάτοικοι του Dogville δεν θα αργήσουν να αποκαλύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Το μόνο που δεν ξέρουν είναι ότι ούτε εκείνη τους έχει δείξει το δικό της, γεγονός που οδηγεί τα πράγματα στα άκρα και σε μια εκρηκτική κορύφωση.

Το θεατρικό κείμενο βασίζεται στο τελικό σενάριο της ταινίας όπως τη γνωρίζουμε, με πρόσθετες σκηνές από παλαιότερες εκδοχές του ή σκηνές που παρουσιάστηκαν στην ταινία ως εικόνες χωρίς διάλογο. Τη θεατρική διασκευή υπογράφει ο Κρίστιαν Λολίκε και τη μετάφραση ο Αντώνης Γαλέος.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr