«Το ξύπνημα της Μνήμης - Παιδιά πρόσφυγες του Ελληνικού εμφυλίου»

Από 15 Σεπτεμβρίου εώς 15 Οκτωβρίου 2018, στη Σχολή Καλών Τεχνών. 

«Το ξύπνημα της Μνήμης - Παιδιά πρόσφυγες του Ελληνικού εμφυλίου»

Το έργο «Το ξύπνημα της Μνήμης - Παιδιά πρόσφυγες του Ελληνικού εμφυλίου» παρουσιάζεται ξανά – η πρώτη παρουσίαση της παράστασης έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνιο του 2017 στην Γεωπονική Σχολή- από την Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ.

Μια παράσταση site-specific, στους εξωτερικούς χώρους και στο θέατρο της Σχολής Καλών Τεχνών, από 15 Σεπτεμβρίου 2018 για 10 μόνο παραστάσεις. Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 7:00 μμ έως 7 Οκτωβρίου, ενώ οι δύο τελευταίες θα πραγματοποιηθούν Κυριακή 14 Οκτ. 6:30μμ και Δευτέρα 15 Οκτ. 6.30:00μμ.

«Το ξύπνημα της Μνήμης - παιδιά πρόσφυγες του Ελληνικού εμφυλίου» αναφέρεται σε μια σημαντική περίοδο της Ελληνικής ιστορίας, την περίοδο του Ελληνικού εμφύλιου πολέμου, και στα παιδιά-πρόσφυγες. Αναπόφευκτα, συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα των σημερινών πολέμων και το προσφυγικό ζήτημα.

Η παράσταση έχει βασιστεί σε επιλεγμένο υλικό προσωπικών αφηγήσεων από το βιβλίο «Παιδιά του Ελληνικού Εμφύλιου-Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης» των Riki Van Boeschoten και Loring M.Danforth (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, έκδοση 2015, μετάφραση μαρτυριών: Μιχάλης Λαλιώτης).

Στην προσπάθειά της να μοιραστεί την εμπειρία αυτής της μελέτης, η μία εκ των συγγραφέων, εξηγεί:

Είμαι η Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, γεννήθηκα το 1948 στην Ολλανδία, την ώρα που χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα απομακρύνονταν από τα χωριά τους λόγω του εμφυλίου πολέμου. Οι μισοί πήραν το δρόμο για τα σύνορα και φιλοξενήθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ οι άλλοι μισοί στεγάστηκαν στις παιδοπόλεις της Βασίλισσας Φρειδερίκης εντός Ελλάδας. Η τύχη αυτών των παιδιών-προσφύγων δίχασε την ελληνική κοινωνία και εξελίχθηκε σε μια από τις κεντρικές πολιτικές διαμάχες του εμφυλίου. Η λέξη «παιδομάζωμα», γνωστή από τα σχολικά εγχειρίδια, παραμένει έντονα πολιτική και συναισθηματικά φορτωμένη. Κανείς όμως δεν ρώτησε τα ίδια τα παιδιά πώς και γιατί έφυγαν από το σπίτι τους, πώς πέρασαν στο καινούργιο τους περιβάλλον, ποιες ήταν οι λύπες και οι χαρές που συνάντησαν στο δρόμο και με ποιο τρόπο σφράγισε η εμπειρία αυτή τις μετέπειτα ζωές τους. Έτσι λοιπόν, πενήντα χρόνια αργότερα, ανθρωπολόγος πια, ξεκίνησα να μελετήσω τις ζωές αυτών των ανθρώπων, μαζί με τον Αμερικανό συνάδελφο Ντάννυ Ντάνφορθ. (Μαζί γράψαμε και το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η παράσταση).

Αναζητήσαμε τα προσφυγόπουλα – τώρα παππούδες και γιαγιάδες – σε πολλά μέρη. Οι ιστορίες τους μας μάθανε πολλά. Μας επιφύλαξαν και πολλές εκπλήξεις. Για παράδειγμα, μας έδειξαν ότι τα βιώματα των παιδιών-προσφύγων ενώνουν πέρα από τις διαχωριστικές γραμμές που χαράσσουν οι ενήλικοι. Ότι στην πραγματική ζωή τα πράγματα δεν είναι ποτέ μαύρο-άσπρο, όπως στην πολιτική προπαγάνδα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Το ξύπνημα της Μνήμης -παιδιά πρόσφυγες του Ελληνικού εμφυλίου»

Βασισμένη στο βιβλίο «Παιδιά του Ελληνικού Εμφύλιου-Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης» της Riki Van Boeschoten και Loring M.Danforth .Χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από το βιβλίο «Αναπαραστάσεις της Ιστορίας. Η Δεκαετία του 1940» της Τασούλας Βερβενιώτη.

Σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα

Δραματουργία: Μαρία Σάββα, με τη συμβολή της ομάδας

Εικαστική εγκατάσταση – Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Video mapping: com.odd.or

Μουσική επιμέλεια-διδασκαλία: Αγγελική Τουμπανάκη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Χριστίνα Αλεβιζοπούλου, Παναγιώτης Καστρίτσης

Ηθοποιοί: Φοίβος Παπακώστας, Βίκυ Καμπούρη, Μαρία Σάββα, Άννα Χανιώτη, Γιώργος Ψυχογυιός, Θάνος Παπαθανάσης, Παναγιώτης Καστρίτσης

Παίζει κλαρίνο ο Δημήτρης Καντσιούλης

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ

Υποστήριξη: Σχολή Καλών Τεχνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Ένωση Προφορικής Ιστορίας.

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια τους: την Αναστασία Αγάθου, τον Βαγγέλη Αλεξόπουλο, την Κατερίνα Ασιμέρη, την Αννέτα Βασιλάκου, την Ελένη Δελβινιώτη, τον Δημήτρη Καντσιούλη, τον Γιάννη Κιουλμπαλίδη, τον Θοδωρή Κουλουμπή, την Όλγα Νικολαϊδου, τον Γιάννη Οιχαλιώτη, την Φανή Μπουμπούλη, την Μυρσίνη Χαλβατζιδάκη, την Χρυσούλα Παπαδοπούλου, την Ειρήνη Τζαμτζή, την Μαριλένα Τσιλιβάκου και την Τζίνα Σοφαδίτη.

Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ, 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, εκπαιδευτικοί, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, ομαδικά άνω των 8 ατόμων), 6 ευρώ (ατέλειες, άνεργοι). Προπώληση στη VIVA.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ : Στη VIVA και στα τηλ: 6977747262,6978670740

Λόγω της ιδιαιτερότητας της παράστασης, οι θέσεις των θεατών θα είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι θεατές παρακαλούνται να φοράνε άνετα παπούτσια.