Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο: «Η σκέψη» του Λεονίντ Αντρέγιεφ

Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο σηκώνει την ραδιοφωνική αυλαία του έργου «Η σκέψη» του Λεονίντ Αντρέγιεφ, στο πλαίσιο ενός κύκλου μελέτης της σκηνικής αναπαράστασης της τρέλας.

Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο: «Η σκέψη» του Λεονίντ Αντρέγιεφ

Άκου! Η παράσταση αρχίζει: «Η σκέψη» του Λεονίντ Αντρέγιεφ
Με το θεατρικό έργο «Η σκέψη», βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Λεονίντ Αντρέγιεφ, που μεταδίδεται την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, στις 22:00, συνεχίζεται ο κύκλος των νέων θεατρικών ραδιοφωνικών παραγωγών κάθε δεύτερη Κυριακή από την εκπομπή «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο».

Στις 11 Φεβρουαρίου 1900, ο γιατρός Αντόν Ιγκνάτιεβιτς Κερζέντσεφ, διέπραξε έναν φόνο. Το σύνολο των στοιχείων, βάσει των οποίων διαπράχθηκε το έγκλημα, όπως και μερικά γεγονότα που είχαν προηγηθεί, οδηγούσαν στην υποψία μιας μη φυσιολογικής λειτουργίας των διανοητικών του ικανοτήτων. Κατά τη διάρκεια της παράστασης παρακολουθούμε την αφήγηση του Αντόν, που αφορά στην προσπάθειά του να πείσει ότι διέπραξε τον φόνο του Αλεξέι Σβιέλοφ, ο οποίος ήταν φίλος του, επειδή ήταν ψυχικά διαταραγμένος. Αυτή η «σκηνοθετημένη τρέλα», στην εξέλιξη του έργου διαφαίνεται ότι είναι πραγματική και ότι η σκέψη του τον πρόδωσε. Η προβληματική υπαρξιακή διέξοδος ενός ψυχισμού που αδυνατεί να διαχειριστεί τόσο το προσωπικό του αδιέξοδο όσο και το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής του.

Το έργο «Η σκέψη», σε σκηνοθεσία Στέλιου Κρασανάκη, εντάσσεται μαζί με το έργο «Το κύμα της τρέλας», στο Δίπτυχο «Θέατρο και Ψυχοπαθολογία». Πρόκειται για έναν κύκλο μελέτης της σκηνικής αναπαράστασης της τρέλας. Ο κύκλος αυτός άνοιξε το 2007 με το «Ιnsenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, που πρωτοπαρουσίασε η Ρούλα Πατεράκη σε μορφή αναλογίου, και συνεχίστηκε το 2008 με το ψυχογράφημα «Η περίπτωση Σρέμπερ» της Κάριλ Τσέρτσιλ, το 2009 με το «Λεντς», βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Γκέοργκ Μπύχνερ, το 2011 με «Το κύμα της τρέλας» της Καμίγ Κλοντέλ, μια παράσταση βασισμένη στο ημερολόγιο εγκλεισμού και αποκλεισμού της Καμίλ Κλοντέλ και τώρα με τη «Σκέψη» του Λεονίντ Αντρέγιεφ. Στόχος των συγκεκριμένων παραστάσεων είναι να παρουσιαστεί η ψυχική διαταραχή με ελάχιστα εκφραστικά μέσα, αντίθετα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα σκηνικά στερεότυπα μιας εξωστρεφούς και εντυπωσιακής έκθεσης του ψυχικού σκότους και χωρίς φτηνή συναισθηματική αποφόρτιση, επιχειρώντας μια καταβύθιση, όχι μόνο στον ψυχισμό αλλά και στη διαταραγμένη σκέψη, με θεατρικά εργαλεία, μέσα από σημαντικά κείμενα.

Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
Δραματουργική επεξεργασία: Στέλιος Κρασανάκης, Μάνος Καρατζογιάννης
Σκηνοθεσία: Στέλιος Κρασανάκης
Μουσική σύνθεση: Τηλέμαχος Μούσας
Ηχοληψία: AUTHORWAVE Ι.Κ.Ε Υπηρεσίες Ταινιών βίντεο-κιν/φου-τηλεόρασης
Γιώργος Γεωργόπουλος παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Μάνος Καρατζογιάννης (Αντόν Ιγκνάτιεβιτς Κερζέντσεφ), Λουκία Μιχαλοπούλου (Μάσα), Στέλιος Κρασανάκης (γιατρός)

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

Info

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 22:00

Εκπομπή: «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»

«Η σκέψη» του Λεονίντ Αντρέγιεφ

Live Streaming: https://www.ertecho.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma