Ο «Δον Κιχώτης» στη Λυρική και στο Μικρό Χορν

Δύο παραστάσεις του «Δον Κιχώτη» στη Λυρική και στο Μικρό Χορν. 

Ο «Δον Κιχώτης» στη Λυρική και στο Μικρό Χορν

Ο «Δον Κιχώτης» ένα από τα πιο αγαπημένα και διαβασμένα παραμύθια παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες επί σκηνής. Το έργο περιγράφει τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή Αλόνσο Κιχάδα, ενός απλού αγρότη ο οποίος έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, πιστεύει ότι είναι ιππότης και παίρνει το όνομα Δον Κιχώτης.

Αυτό το χειμώνα η Εθνική Λυρική Σκηνή και ο Κωνσταντίνος Ρήγος επέλεξαν την ιστορία του «Δον Κιχώτη» για την πρώτη χορευτική τους παραγωγή και ο Δημήτρης Αδαμής, μετά από απανωτά sold out, παρουσιάζει για ακόμα μία σεζόν τον ήρωα του Θερβάντες στο Μικρο Χορν.

«Δον Κιχώτης» για όλη την οικογένεια στη Λυρική

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή του Δον Κιχώτη του Λούντβιχ Μίνκους, ενός από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών. Η χορογραφία του Τιάγκο Μπορντίν βασίζεται στην κλασική χορογραφία του Μαριύς Πετιπά, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1869 στο Μπολσόι. Για επτά παραστάσεις, από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνικά Γιώργου Σουγλίδη και κοστούμια της Μαίρης Κατράντζου. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Δον Κιχώτης είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου του μπαλέτου. Μέσα από τη μοναδική μουσική του Μίνκους, η χορογραφία περιγράφει μια ιστορία για τα υψηλά ιδανικά του ιπποτισμού που συγκινεί διαχρονικά συνδυάζοντας κωμικά και ρομαντικά στοιχεία.

Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά μπαλέτα του ρεπερτορίου και θεωρείται ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους χορευτές του κλασικού χορού, λόγω του υψηλού βαθμού τεχνικής δυσκολίας, καθώς ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται κρίνει την ποιότητα του συνόλου ενός Μπαλέτου. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει επικρατήσει να λέγεται στον κόσμο του κλασικού χορού ότι «ομάδα που μπορεί να αποδώσει σωστά τον Δον Κιχώτη είναι ικανή να χορέψει τα πάντα». Για τη νέα παραγωγή του Δον Κιχώτη, ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος επέλεξε καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας, τον χορογράφο Τιάγκο Μπορντίν για να αναβιώσει την κλασική χορογραφία του Πετιπά, τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα σκηνογράφο Γιώργο Σουγλίδη για τα σκηνικά και τη διάσημη Ελληνίδα fashion designer Μαίρη Κατράντζου για τα κοστούμια. Μαζί τους, η Ειρήνη Βιανέλλη στον σχεδιασμό του animation και ο Χρήστος Τζιόγκας στους φωτισμούς.

Μπαλέτο ΕΛΣ /Δον Κιχώτης /Τιάγκο Μπορντίν, Μαριύς Πετιπά / Λούντβιχ Μίνκους /26, 27 Νοεμβρίου & 4, 23, 24, 30, 31 Δεκεμβρίου /Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής

«Δον Κιχώτης» στο Μικρό Χορν

Μετά από μία πολύ επιτυχημένη καλοκαιρινή διαδρομή σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και ένα ζεστό αγκάλιασμα από μικρούς και μεγάλους, το αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες «Δον Κιχώτης», από τις Μαγικές Σβούρες συνεχίζει για 2η χρονιά, στο θέατρο Μικρό Χορν.

Ο Δον Κιχώτης, παραμένει ο αγαπημένος ονειροπόλος ήρωας όλων μας. Είναι αυτός ο ιππότης που έρχεται να μας δείξει ένα δρόμο καινούριο, πιο φωτεινό και πιο αισιόδοξο! Επάνω στο άλογό του, καλπάζει σ΄έναν δικό του φανταστικό κόσμο για να κάνει το ανέφικτο εφικτό, να πολεμήσει τα σκοτάδια και να προτάξει την αγάπη στην κακία.

Η παράσταση γεμάτη χιούμορ και ευαισθησία υμνεί το μεγάλο αγαθό της φιλίας, στο πρόσωπο του Σάντσο, του πανέξυπνου και απόλυτα πιστού συντρόφου του Δον Κιχώτη. Δοξάζει τη συντροφικότητα, την αφοσίωση στους ανθρώπους και τη δύναμη που αποκτούμε, όταν είμαστε όλοι μαζί.

Τα παιδιά μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη και όλων των συντελεστών της παράστασης ζουν τα κατορθώματα ενός ήρωα που αγαπά την περιπέτεια της ζωής και τολμά να τη ζήσει παρά τα εμπόδια. Οι Ανεμόμυλοι είναι πάντα εδώ κι εμείς οι Δον Κιχώτες με πανοπλία το όνειρο.

Οι μικροί θεατές – μέσα από την παράσταση – έχουν την ευκαιρία, να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τον ισπανικό πολιτισμό. Τα κοστούμια και τα σκηνικά της παράστασης είναι εμπνευσμένα από έργα ζωγράφων που εμπνεύστηκαν ή έζησαν στην Ισπανία , όπως ο Βελάσκεθ, ο Γκόγια , ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο) και ο Σαλβατόρ Νταλί.

Η εξαιρετική μουσική, πηγάζει όλη από την μεγάλη παράδοση των Ισπανών συνθετών. Τα τραγούδια βασίζονται σε παραδοσιακά, ισπανικά τραγούδια, που είναι ειδικά διασκευασμένα για τους μικρούς θεατές. Κείμενο - Σκηνοθεσία : Δημήτρης Αδάμης

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης ) : Δημήτρης Σταμούλης , Τάσος Ράπτης , Μαριλίζα Χρονέα, Πασχάλης Μερμηγκάκης , Έλενα Πελαγία, Χαρά Νικολάου. Η παράσταση ανεβαίνει με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.