Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων

Η παράσταση της Ζωής Χατζηαντωνίου «Amalia melancholia» επανέρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από 25 Νοεμβρίου

Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων

Η παράσταση της Ζωής Χατζηαντωνίου επανέρχεται στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά από 25 Νοεμβρίου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Την Αμαλία ερμηνεύει η Έμιλυ Κολιανδρή.

Οι σύγχρονες ιατρικές μελέτες αποδίδουν την ατεκνία της Αμαλίας σε μια αφανή απλασία, μια έλλειψη, η οποία αν γινόταν γνωστή εκείνη την εποχή, η πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας θα θεωρούνταν ένα τέρας, ένας κακός οιωνός για τη λαμπρή επανεκκίνηση του ελληνισμού. Οι θεραπείες που της επέβαλλαν γιατροί, επιστημονικοί σύμβουλοι, σκιτζήδες και ιατροσοφιστές κράτησαν δεκαέξι χρόνια. Ακόμη και νεκρό, το σώμα της Αμαλίας υποβλήθηκε, κατόπιν εντολής, σε νεκροψία προκειμένου να διαλευκανθεί το ζήτημα.

Η αποτυχία της να προσφέρει ένα παιδί στον λαό συνετέλεσε στην όξυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας και στην έξωσή του πρώτου βασιλικού ζευγαριού από την Ελλάδα. Ωστόσο, από το όραμα, την επιμονή και, κυρίως, την αγάπη της Αμαλίας, γεννήθηκε ένα παιδί. Κανείς δεν πίστευε ότι ήταν δυνατόν να συμβεί αυτό το θαύμα στην κατάξερη και ρημαγμένη Αθήνα των μέσων του 19ου αιώνα. Αγαπούσε τα αειθαλή φυτά και τους φοίνικες, ιδίως τις Ουασιγκτόνιες, γιατί της θύμιζαν ελληνικούς κίονες. Τις έφερε στην Ελλάδα για να ομορφύνει το μοναδικό παιδί που έκανε, τον σημερινό Εθνικό Κήπο. Μέσα σε αυτόν, παρά τις τόσες προτομές επιφανών ανδρών, δεν υπάρχει ούτε μία επίσημη αναφορά, στη γυναίκα που τον ονειρεύτηκε και τον δημιούργησε.

Τα αποσπάσματα των επιστολών που ακούγονται στην παράσταση βασίζονται στις «Ανέκδοτες επιστολές της βασίλισσας Αμαλίας στον πατέρα της, 1836 - 1853» (δίτομο), μετάφραση Βάνα & Μίχαελ Μπούσε, εκδ. Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ.

Σύλληψη - Δραματουργία - Σκηνοθεσία: Ζωή Χατζηαντωνίου / Ερμηνεία: Έμιλυ Κολιανδρή, Ρίτα Λυτού / Σκηνικό: Εύα Μανιδάκη / Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη / Μουσική : Σταύρος Γασπαράτος σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα / Βίντεο: Παντελής Μάκκας / Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης / Σύμβουλος δραματουργίας: Λουίζα Αρκουμανέα Βοηθός σκηνοθέτιδας: Στέλλα Ράπτη / Φροντιστήριο: Υακίνθη Τσούρα