Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ | Εθνικό Θέατρο, Κτίριο Τσίλλερ – Σκηνή Νίκος Κούρκουλος

«Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ» του Ντιμίτρι Ντανίλοφ δεν είναι αστυνομικό ούτε θρίλερ μυστηρίου.

Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ | Εθνικό Θέατρο, Κτίριο Τσίλλερ – Σκηνή Νίκος Κούρκουλος


Το έργο ξεκινάει ως ο κλασικός καφκικός εφιάλτης: ο ήρωας συλλαμβάνεται από την αστυνομία χωρίς να γνωρίζει γιατί, κι όλα όσα συμβαίνουν στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατείται είναι εντελώς παράλογα: του ζητούνται λεπτομέρειες για την πόρτα και τους διαδρόμους της πολυκατοικίας όπου μένει, για τη διαδρομή που ακολουθεί καθημερινά από το σπίτι ως τη δουλειά του. Τον βάζουν να χορέψει, να τραγουδήσει τον ύμνο της Μόσχας που ο ίδιος αγνοεί. Όταν διαμαρτυρηθεί πως όλο αυτό είναι παράλογο, θα τον βάλουν να φωνάζει: μου αρέσει το παράλογο.

Ο άνθρωπος απ' το Παντόλσκ

Και ξαφνικά, γίνεται η αποκάλυψη: ο Κόλια, ο άνθρωπος από το Παντόλσκ, δεν εκτιμά τη ζωή του: δεν προσέχει τα χρώματα και τις ομορφιές της γειτονιάς του, των διαδρομών που διασχίζει, της κοπέλας του, της δουλειάς του. Γι’ αυτό και συνελήφθη! Τον απελευθερώνουν μεν, αλλά θα τον ξανασυλλάβουν, αν ξεχάσει και πάλι να χαίρεται τη ζωή κι όσα αυτή του προσφέρει. Και κάπως έτσι ο καφκικός εφιάλτης μετατρέπεται σε τηλεοπτικό μάθημα περί θετικής ενέργειας.

Η κριτική στάθηκε αυστηρά απέναντι στον Γιώργο Κουτλή ο οποίος παρακινημένος από την πρόωρη επιτυχία του έστησε μια μάλλον υπερβολικά διασκεδαστική παράσταση που δεν ενσωματώνει το πνεύμα και τις προθέσεις του έργου.