Μετά την «Αντιγόνη» ο «Καλιγούλας»

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις θα παρουσιάσει τον ερχόμενο Οκτώβρη στο θέατρο Τζένη Καρέζη την παράσταση «Καλιγούλας» του Καμί. 

Μετά την «Αντιγόνη» ο «Καλιγούλας»

Η "Αντιγόνη" του Τσέζαρις Γκραουζίνις συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία. Η τραγωδία του Σοφοκλή που σκηνοθέτησε με πρωταγωνιστές τους Έ. Τρίγγου, Β. Μπισμπίκη, Δ. Μιχαλάκη, Γ. Παπαγεωργίου, Χρ. Σαπουντζή, Κ. Κορωναίος, Ι. Μιχαηλίδης κ.ά. θα παιχτεί σε: Παπάγο 31/8, Πετρούπολη 3/9, Αιγάλεω 8/9, Πειραιάς 9/9, Βύρωνας 11/9, Νίκαια 13/9, Ηλιούπολη 16/9, Ηρώδειο 26/9.

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης απολαμβάνει τη δημοφιλία της παράστασης και σχεδιάζει την επόμενη θεατρική παραγωγή που θα κάνει πρεμιέρα 13 Οκτωβρίου στο θέατρο "Τζένη Καρέζη". Μετά τον παραλογισμό του Κρέοντα θα βρεθεί να διαχειρίζεται και πάλι, την τρέλα του "Καλιγούλα" καθώς η παράσταση που προετοιμάζει να παρουσιάσει στο αθηναϊκό θέατρο είχε παιχτεί στο θέατρο Λιθογραφείο της Πάτρας και είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Αλμπέρ Καμί.

Όπως μαθαίνουμε πρόκειται "για μια κωμική περφόρμανς που, με αφορμή την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλα, αποδομεί σαρκαστικά την εξουσία, την "πολιτική", τη θρησκεία, τον ερωτισμό και την τέχνη. Ένας νεαρός, αντισυμβατικός ηγέτης, ο Καλιγούλας, εξεγείρεται ενάντια στο πεπρωμένο και το παράλογο της ύπαρξης, ωθώντας τη λογική στα άκρα και υιοθετώντας ένα ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα που φέρνει τα πάνω κάτω σε ολόκληρη την επικράτεια".


Ο Αλμπέρ Καμί έγραψε το έργο το 1938 και παραμένει απολύτως επίκαιρο. Ο αντιφασίστας συγγραφέας και δημοσιογράφος της παράνομης εφημερίδας της γαλλικής Εθνικής Αντίστασης, "Μάχη", στο έργο του υπαρξιολογεί, συμπυκνώνει συμβολιστικά την ψυχοπνευματική κόλαση, στην οποία μπορεί να οδηγηθεί η ανθρωπότητα. Παίζουν οι ηθοποιοί Ελένη Γεωργακοπούλου, Φάνης Δίπλας, Αλέξανδρος Κουκιάς, Αλέξανδρος Τσίτσος. Τα σκηνικό και τα κοστούμια είναι του Κέννυ ΜακΛέλλαν, η πρωτότυπη μουσική του Χάρη Πεγιάζη και οι φωτισμοί της Ευσταθίας Δρακονταειδή.

Πηγή: athinorama.gr