Στην Ελευσίνα οι «Πέρσες» του Αισχύλου

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου παρουσιάζονται στην Ελευσίνα στις 30 και 31 Ιουλίου με την σκηνοθετική υπογραφή του Δημήτρη Καραντζά. 

Στην Ελευσίνα οι «Πέρσες» του Αισχύλου

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, οι «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά έρχονται στο Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, με τη συμμετοχή 40 εθελοντών από την Ελευσίνα και τη γύρω περιοχή, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και της Εταιρείας «Το Θέατρο».

Στελεχωμένη από μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών (Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιάννης Κλίνης, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Πούλιος), προεξάρχουσας της Ρένης Πιττακή, η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά «κοινωνία», τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σ' έναν οδηγό, άνθρωπο ή θεό, μέσα σε έναν συντετριμμένο κόσμο.

«Ο άξονας μέσα από τον οποίο διαβάζω το έργο», σημειώνει ο Δ. Καραντζάς, «είναι η πορεία ενός λαού που από την απόλυτη πίστη, περνάει στην αμφισβήτηση και έπειτα στη σύγκρουση, μέχρι που φτάνει σε μια μανιακή, σπασμωδική αντίδραση. Ούτε η τυφλή πίστη λειτουργεί, ούτε και η τυφλή αντίδραση. Σαν να βλέπεις το ανέφικτο του κοινωνικού συμβολαίου».

Η δράση αφορά στην παρουσίαση πρωτότυπων παραστατικών έργων, βασισμένων στα έργα του μεγάλου Ελευσίνιου τραγωδού με στόχο να θεσμοθετηθεί ένας σπάνιος διάλογος πάνω στο αισχύλειο δράμα. Στο ίδιο πλαίσιο, στις 23 & 24 Ιουλίου παρουσιάστηκε στο Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου η παράσταση «Κλυταιμνήστρα» από τη σπουδαία φλαμανδική ομάδα tg STAN.

Η μετάφραση είναι του Παναγιώτη Μουλλά. Τη διασκευή υπογράφουν ο Δημήτρης Καραντζάς και η Γκέλυ Καλαμπάκα. Τα σκηνικά επιμελείται η Κλειώ Μπομπότη, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, την κίνηση ο Τάσος Καραχάλιος, τους φωτισμούς ο Δημήτρης Κασιμάτης, τη μουσική σύνθεση και τη ζωντανή εκτέλεση έχει αναλάβει ο Γιώργος Πούλιος.

Ώρα έναρξης: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ, 15 ευρώ (Φοιτητές, 'Ανεργοι, ΑμΕΑ, Παιδιά 6 έως 12 ετών). Η παράσταση έχει ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ΑμΕΑ.