Έρχεται το θεατρικό «Dogville»

Ο Στέλιος Μάινας και η Έλλη Τρίγγου στο «Dogville» από τον Οκτώβριο στο θέατρο «Νέος Ακάδημος», σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ.

Έρχεται το θεατρικό «Dogville»

Ένα έργο που έχει πάρει τη θέση του ανάμεσα στα κορυφαία της ιστορίας του κινηματογράφου θα δούμε σε θεατρική διασκευή σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ τον Οκτώβριο στο θέατρο Νέος Ακάδημος. Ο λόγος για το «Dogville» του Λαρς Φον Τρίερ, την αριστουργηματική αλληγορία του νεωτεριστή κινηματογραφιστή που εξετάζει τα όρια της ηθικής, παίζει με τα δίπολα θύμα-θύτης, καλό-κακό, ξεγυμνώνει τα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης, την υποκρισία, την εκμετάλλευση και τον ρατσισμό. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν παύει να μιλά για την αγάπη, τη δειλία, την συγχώρεση, τις φοβίες.

Έλλη Τρίγγου, Στέλιος Μάινας, Θοδωρής Κατσαφάδος, Νικολέτα Βλαβιανού, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Ανδρέας Νάτσιος, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Πάρης Λεόντιος και Νίνα Έππα: αυτός είναι ο πολυδιάστατος θίασος που θα ανέβει στη σκηνή του Νέου Ακάδημου με ένα θεατρικό κείμενο που βασίζεται στο τελικό σενάριο της ταινίας όπως τη γνωρίζουμε, με πρόσθετες σκηνές από παλαιότερες εκδοχές του ή σκηνές που παρουσιάστηκαν στην ταινία ως εικόνες χωρίς διάλογο. Τη θεατρική διασκευή υπογράφει ο Κρίστιαν Λολίκε, τη μετάφραση ο Αντώνης Γαλέος.

Στην απομονωμένη κωμόπολη «Dogville» καταφθάνει η γοητευτική Γκρέις (Έλλη Τρίγγου) κυνηγημένη από εγκληματίες. Παρότι η παρουσία της μοιάζει να απειλεί τον φιλήσυχη ζωή των ντόπιων, εκείνοι πείθονται να την προστατέψουν με αντάλλαγμα την εργασία της στις καθημερινές δουλειές τους. Ενώ, όμως, η πόλη δείχνει να την αγκαλιάζει, οι κάτοικοι του «Dogville» δεν θα αργήσουν να αποκαλύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι η Γκρέις δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη στο έργο που κλιμακώνεται μέσα από τις αντιδράσεις των ηρώων πριν φτάσει στην εκρηκτική κορύφωση.

Ο Τρίερ έστησε μια φιλοσοφική αλληγορία αποδεικνύοντας πως όσο κι αν προσπαθεί κανείς να φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο, οδηγείται απλώς σε μια διαφορετική μορφή καταπίεσης. Ο Δανός σκηνοθέτης δανείζεται τα χαρακτηριστικά στοιχεία του "Dogville" από το θέατρο του Μπρεχτ και τη δομή του από την αρχαία τραγωδία.

Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2003, και απέσπασε δεκάδες βραβεία και διακρίσεις σε όλο το κόσμο. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της τριλογίας "USA - Land of Opportunities" στην οποία καθρεφτίζεται η αμερικανική κοινωνία την εποχή του οικονομικού κραχ – όπως και η δική μας.

Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Σταύρος Γασπαράτος, τα σκηνικά η Θάλεια Μέλισσα, τα κοστούμια η Βασιλική Σύρμα, τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα και την κίνηση η Κική Μπάκα.

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 14 Οκτωβρίου 2022.