Τα «ερωτευμένα άλογα» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ανεβαίνει από σήμερα (10/6) η παράσταση «Ερωτευμένα άλογα» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. 

Τα «ερωτευμένα άλογα» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Δεν είναι σύνηθες, όμως υπάρχει μια παράσταση από αυτές που καταρρίπτουν βολικά στερεότυπα, αποθεώνουν τη δύναμη της τέχνης και μπορούν να αλλάξουν το βλέμμα μας απέναντι στον κόσμο. Στα «Ερωτευμένα άλογα» της ομάδας Εν Δυνάμει που αποτελείται από εφήβους και ενήλικες με και χωρίς αναπηρία, άνθρωποι που γεννήθηκαν διαφορετικοί έχουν δημιουργήσει μία σπάνιας ειλικρίνειας και εκρηκτικής δυναμικής σκηνική σύνθεση που υμνεί το δικαίωμά τους στον έρωτα και στην ερωτική επιθυμία. Την ιδέα για τη δημιουργία της παράστασης είχε η πολυπράγμων Ελένη Δημοπούλου (πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων) και την παράσταση σκηνοθέτησε η ταλαντούχα Ελένη Ευθυμίου.

Όσοι την είδαν στο 4ο Φεστιβάλ Δάσους 2018 ή στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019 στην Πειραιώς 260, μιλούν για μια συγκλονιστική παράσταση. Η κριτικός θεάτρου Τώνια Καράογλου, που χαρακτήρισε την παράσταση ως τη σημαντικότερη του Φεστιβάλ Αθηνών, επεσήμανε στο κείμενό της: "Τα "Ερωτευμένα άλογα" της ομάδας Εν Δυνάμει ήταν το καλύτερο φινάλε που μπορούσαμε να φανταστούμε - και, ελπίζουμε, μόνο μία προσωρινή στάση μιας δουλειάς που πρέπει να έχει συνέχεια". Η ευχή γίνεται πραγματικότητα και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι το θέατρο που θα φιλοξενήσει τα «Ερωτευμένα άλογα» για εννιά παραστάσεις, στις 10, 11, 12 και 14, 15, 16, 17, 18, 19 Ιουνίου.

Η ομάδα "Εν Δυνάμει" είναι μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκε από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου το 2008 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο. Όλες οι δράσεις της ομάδας αναπτύσσονται όχι με βάση τη διαφορετικότητα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες καθώς και τις προδιαθέσεις, κλίσεις και τα ενδιαφέροντα όλων ανεξαίρετα των μελών της ομάδας. Μέσα από την καθημερινή σχεδόν συνύπαρξη των μελών της ομάδας και τη θέσπιση κοινά αποδεκτών κανόνων συμβίωσης επιτυγχάνεται η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών της ομάδας καθώς και η καλλιέργεια και ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων όλων των μελών, συμβάλλοντας στην επιτυχή ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. Βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία της τέχνης και συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Καλλιτεχνική Διευθύντρια της ομάδας "Εν Δυνάμει" είναι η Ελένη Δημοπούλου. Η έδρα της ομάδας είναι στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: athinorama.gr