Η περιοδεία για την παράσταση «Στου Μποχώρη» του Μηνά Βιντιάδη

Η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί και οι Κώστας Αρζόγλου, Πέμη Ζούνη πρωταγωνιστούν στο νέο θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη «Στου Μποχώρη»

Η περιοδεία για την παράσταση «Στου Μποχώρη» του Μηνά Βιντιάδη

Η φετινή επέτειος συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί ιδανική χρονική συγκυρία για την παρουσίαση του νέου θεατρικού έργου του Μηνά Βιντιάδη με τίτλο «Στου Μποχώρη». Η παράσταση, που ανεβαίνει με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη και με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Κώστα Αρζόγλου, Πέμη Ζούνη και Βασίλη Ευταξόπουλο, θα κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουλίου στο Άλσος της Νέας Σμύρνης και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μέσα από την μνήμη της Ρηνιώς, μιάς Μικρασιάτισσας τραγουδίστριας, περνάνε όλα τα σημαντικά γεγονότα από το 1890 έως το 1924. Πώς έχασε την μητέρα και τον άντρα της στην καταστροφή, πως έφυγε από την Σμύρνη, πως με λιγοστά χρήματα έστησε ο πατέρας της ο Αναστάσης, ένα ταβερνάκι με μουσική στον Πειραιά, γιατί το ονόμασε «στου Μποχώρη», η σχέση με τον παιδικό της φίλο Φώτη, οι γεύσεις και η κουζίνα, το ρεμπέτικο και ο αγώνας των άξιων μουσικών να το καθιερώσουν παρά τον πόλεμο και την αμφισβήτηση στην Αθήνα και τον Πειραιά. Η καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης, οι συνθήκες σε Ελλάδα και Τουρκία που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και στη Συνθήκη της Λωζάννης με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, η Τέχνη κι ο Πολιτισμός στη Σμύρνη

Σημαντικές δραματουργικές αναφορές γίνονται ακόμα στα πρώτα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης των 1.500.000 προσφύγων στην Ελλάδα, ανθρώπων που γνώρισαν περιφρόνηση, έχθρα, ακόμα και πόλεμο από τους συμπατριώτες τους, με τους οποίους μιλούσαν την ίδια γλώσσα.

Με τους ηθοποιούς συμπράττουν επί σκηνής οι μουσικοί Ζιγκερίδης Βασίλης (κανονάκι), Ζιγκερίδης Κων/νος-(ακορντεόν , μπαντονεόν) και Παπαγεωργίου Γιάννης (κιθάρα, φωνή).