Οι «Πέρσες, του Αισχύλου» στην Επίδαυρο

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

Οι «Πέρσες, του Αισχύλου» στην Επίδαυρο

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου με την σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Καραντζά έρχονται φέτος το καλοκαίρι στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Facebook

Στελεχωμένη από μια πλειάδα ηθοποιών (Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιάννης Κλίνης, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Πουλιος), πμε αιχμή του δόρατος τη Ρένη Πιττακή, η παράσταση “Πέρσες” του Δημήτρη Καραντζά θέτει εκ νέου τα θεμελιώδη ερωτήματα για την εξουσία, τον πόλεμο, τον Θεό και τον άνθρωπο.

«Ο άξονας μέσα από τον οποίο διαβάζω το έργο», σημειώνει ο Καραντζάς, «είναι η πορεία ενός λαού που από την απόλυτη πίστη, περνάει στην αμφισβήτηση και έπειτα στη σύγκρουση, μέχρι που φτάνει σε μια μανιακή, σπασμωδική αντίδραση. Ούτε η τυφλή πίστη λειτουργεί, ούτε και η τυφλή αντίδραση. Σαν να βλέπεις το ανέφικτο του κοινωνικού συμβολαίου».

«Οι Πέρσες είναι μια οποιαδήποτε κοινωνία: Είναι σαν να κάνεις μια ακτινογραφία της πλευράς του ηττημένου και μιας κοινωνίας που δεν ξέρει πώς μπορεί να συνεχίσει μετά από μια πανωλεθρία. Η δε Επίδαυρος λειτουργεί σαν ένα δημόσιο βήμα. Όπως σε μια πλατεία που βρίσκεται πιθανώς πολύ κοντά μας ή και σε κάποια άλλη χώρα, οι άνθρωποι συζητάνε για το πώς θα αντισταθούν και πώς θα κρατηθούν όταν έχουν χάσει πια όλα τα σημεία αναφοράς τους. Στους Πέρσες χάνεται η πίστη στον βασιλιά, έπειτα στην έννοια της μοναρχίας, μετά στον θεό και τελικά στην ίδια τους τη δυνατότητα να αντιδράσουν».