Φράνκενσταϊν – Ο χαμένος παράδεισος- Λένα Κιτσοπούλου

Η Λένα Κιτσοπούλου φέρνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης τον Φράνκενσταϊν και το τερατούργημά του, διερωτώμενη για το τίμημα της δημιουργίας. Μήπως το Τέρας είμαι εγώ; Ή εσύ; 

Φράνκενσταϊν – Ο χαμένος παράδεισος- Λένα Κιτσοπούλου

Μήπως το Τέρας είμαι εγώ; Ή εσύ;

18.05 - 05.06.2022 | Στέγη, Κεντρική Σκηνή | 20:30

«Τι θα είναι, τι να είναι, τι είναι, τι είναι ο Χαμένος Παράδεισος, ο τίτλος του δικού μου Φράνκενσταϊν; Νομίζετε πως το ξέρω; Αν το ήξερα, θα έκανα παράσταση; Αφού η παράσταση είναι η ερώτηση.»

Συγγραφέας, σκηνοθέτις, περφόρμερ και εικαστικός, η Λένα Κιτσοπούλου, στη νέα δραματουργία-σκηνοθεσία της, αντλεί την πρώτη ύλη από το πιο εμβληματικό μυθιστόρημα τρόμου για να μιλήσει για τα τέρατα της σημερινής καθημερινότητας. Για τη μοναξιά. Για τον ναρκισσισμό. Για την απελπισία. Για τη βία. Για τους σταρ δολοφόνους. Για τους ηθικούς αυτουργούς που θεωρούνται αθώοι. Για τον χαμένο παράδεισο της νιότης. Πάνω από όλα, για τη φύση της δημιουργίας. Πάντα με αχαλίνωτο σαρκασμό και έναν ατρόμητο θίασο, ανάμεσά τους ο Νίκος Καραθάνος και η Έμιλυ Κολιανδρή, που μας παρασύρουν όλους να δούμε το «Τέρας» -κάθε τέρας- κατάματα.

Η δημιουργία του «Φράνκενσταϊν» ξεκίνησε στην περιοχή του Ρέντη, στο πρώην εργοστάσιο πλαστικών της εταιρίας KOCH, όπου η Στέγη παραχώρησε στη δημιουργό ένα στούντιο-ατελιέ. Στη διάρκεια της έρευνάς της για τον Φράνκενσταϊν, η Κιτσοπούλου κράτησε ένα ημερολόγιο στο οποίο κατέγραψε τις σκέψεις της πάνω στο πρωτότυπο έργο, συνδέοντάς το με τα τέρατα της καθημερινότητας και τους μηχανισμούς που τα γεννούν. Το «Ημερολογίο Φράνκενσταϊν» αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Ωνάση την άνοιξη του 2022 σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και σημεία πώλησης.