«Η Φάρμα των ζώων» του Τζωρτζ Όργουελ σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Eθνικό Θέατρο (vid)

Η Φάρμα των ζώων, του Τζωρτζ Όργουελ, άνοιξε τη φετινή θεατρική σεζόν στη Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» στο Εθνικό Θέατρο (παραστάσεις στο Rex), σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη.

«Η Φάρμα των ζώων» του Τζωρτζ Όργουελ σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Eθνικό Θέατρο (vid)

Το πάντα επίκαιρο έργο του Τζωρτζ Όργουελ για τη φθορά των ιδεών όταν αυτές γίνονται πράξη, Η Φάρμα των ζώων, άνοιξε τη φετινή θεατρική σεζόν στη Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη.

Τα ζώα μιας φάρμας ξεσηκώνονται ενάντια στο σύστημα εξουσίας του ιδιοκτήτη της, του Κυρίου Τζόουνς, και επιβάλλουν μια αυτοδιαχειριστική διοίκηση με επικεφαλής τα γουρούνια, τα πιο έξυπνα ζώα της φάρμας. Πολύ γρήγορα, οι παλιοί καταπιεζόμενοι γίνονται οι νέοι δυνάστες υιοθετώντας όλες τις κατακριτέες μεθόδους του προηγούμενου καθεστώτος. Έτσι, η προεπαναστατική ουτοπία μετατρέπεται σε μια αβίωτη δυστοπία.

Ο Τζωρτζ Όργουελ στο πιο γνωστό, ίσως, έργο του, τη Φάρμα των ζώων, που εκδόθηκε στα 1945, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στην αυγή του Ψυχρού Πολέμου, μας καταθέτει μια αλληγορία για τις συνέπειες μιας ελλιπούς πολιτικής επανάστασης και διερευνά πώς το όραμα για μια κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης εκτροχιάζεται και μετατρέπεται σε ένα εφιαλτικό απολυταρχικό καθεστώς που βλέπει παντού εχθρούς.

Η Φάρμα των ζώων, που πολλοί φορείς έχουν κατατάξει ανάμεσα στα 100 καλύτερα αγγλικά μυθιστορήματα του 20ού αιώνα, έχει διασκευαστεί για τη σκηνή και τον κινηματογράφο πάρα πολλές φορές αποδεικνύοντας το διαρκές ενδιαφέρον του κοινού για τις ιδέες και τους δυστοπικούς κόσμους του Όργουελ, αλλά και τα διδάγματα της Ιστορίας.

Συντελεστές παράστασης

Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

Θεατρική Διασκευή, Σύμβουλος δραματουργίας

Άρης Μπινιάρης

Θεατρική Διασκευή, Σκηνοθεσία

Βύρων Θεοδωρόπουλος

Θεατρική Διασκευή

Πάρις Μέξης

Σκηνικά, Κοστούμια

Φώτης Σιώτας

Μουσική

Στέλλα Κάλτσου

Φωτισμοί

Εύη Οικονόμου

Επιμέλεια κίνησης

Στέβη Κουτσοθανάση

Βοηθός φωτίστριας

Άννα Παπαγεωργίου

Βοηθός σκηνοθέτη

Βιβή Σπαθούλα

Δραματολόγος παράστασης

Χαρά Γεωργίου

Δημιουργία Κομμώσεων

Διανομή ρόλων

Προμηθέας Αλειφερόπουλος

Μιχάλης Βαλάσογλου

Πάνος Ζυγούρος

Άννη Θεοχάρη

Βάσω Καβαλλιεράτου

Ιωάννα Μαυρέα

Γρηγορία Μεθενίτη

Κώστας Μπερικόπουλος

Άρης Μπινιάρης

Ελένη Μπούκλη

Μάριος Παναγιώτου

Πάνος Παπαδόπουλος

Μαριάμ Ρουχάτζε

Γιώργος Τριανταφυλλίδης

Μουσικός επί σκηνής

Χρήστος Πετεβής