«Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη», της Μιμής Ντενίση, στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου

Μετά από μία μακρά περίοδο αποχής, λόγω της πανδημίας, το «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ξανανοίγει τις πόρτες του στο κοινό με την τεράστια θεατρική επιτυχία «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» της Μιμής Ντενίση.

«Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη», της Μιμής Ντενίση, στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου

Η πρώτη παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη», η οποία αποτέλεσε μία από τις εμβληματικότερες παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου και η οποία μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, αφήνει τους ήρωες του έργου σε μία βάρκα να ταξιδεύουν προς την Ελλάδα. Η θεατρική παράσταση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» παρουσιάζει τη συνέχεια της ζωής των πρωταγωνιστών, όταν φτάνουν στη Θεσσαλονίκη, η οποία γίνεται η νέα τους πατρίδα. Εκεί, προσπαθούν να επουλώσουν τα τραύματά τους και να χτίσουν ξανά τη ζωή τους. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων. Μια πολυπολιτισμική πόλη με ντόπιους, πρόσφυγες, Πόντιους και Εβραίους που ζουν αρμονικά, παρά τις διαφορές τους. Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας, και πολλών νέων χαρακτήρων, την περίοδο από την καταστροφή μέχρι την αρχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, η Φιλιώ Μπαλτατζή και η οικογένειά της δεν ξεχνά ποτέ τη «Σμύρνη» της. Κρατά για πάντα στην καρδιά ως πολύτιμο φυλαχτό τις αναμνήσεις από τη μοναδική πόλη-σύμβολο του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή και οι αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας είναι πιο ζωντανές στην καρδιά και το μυαλό, όσο ποτέ. «Σα δε θέλεις να πεθάνεις, να θυμάσαι, μην ξεχνάς», αυτό είναι το μότο – οδηγός της Φιλιώς, αλλά και όλης της παράστασης και γίνεται ο φωτεινός φάρος που τους βοηθά να επιβιώσουν. Το 2022, λοιπόν, θα βρει ξανά τη Μιμή Ντενίση στη σκηνή, να ερμηνεύει την επιδραστική προσωπικότητα της Φιλιώς Μπαλτατζή, έναν ρόλο ζωής, ο οποίος συντάσσεται με την ταραγμένη πορεία της χώρας και περιγράφει με τον εναργέστερο τρόπο τα βάσανα και τις κακουχίες μέχρι την λύτρωση.

Πιστό πάντα στην προώθηση της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ανεβάζει την παράσταση με πλούσια σκηνικά και κοστούμια και έναν θίασο καταξιωμένων συντελεστών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μιμή Ντενίση
ΣΚΗΝΙΚΑ: Μανόλης Παντελιδάκης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ηλένια Δουλαδίρη
ΜΟΥΣΙΚΗ: Ανδρέας Κατσιγιάννης
ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Μάρω Μαρμαρινού
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Αργύρης Θέος
ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ:
Κωνσταντίνος Τηλιγάδης – Δημήτρης Αγαθόπουλος

Πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση

Μαζί της:
Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Κατερίνα Γερονικολού, Λευτέρης Ελευθερίου, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νικολέττα Βλαβιανού, Πάνος Σταθακόπουλος, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Νίκη Παλληκαράκη, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Βασιλάκης, Αναστασία Σκοπελίτη, Εστέλλα Κοπάνου, ο Μιχάλης Μητρούσης και η Όλγα Πολίτου

Παίζουν, επίσης:
Μανώλης Γεραπετρίτης, Χρήστος Βελιάνο, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Μαριλένα Δήμα, Έφη Σταυροπούλου, Ηλίας Νομικός, Κατερίνα Αντωνιάδου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Αιμίλιος Μωσαΐδης, Νίκος Νικολαΐδης, Μαρίλια Μητρούση

Ζωντανά επί σκηνής ο μουσικός Σωτήρης Μαργώνης

Ημερομηνία:

Από: 12/11/2021

Τετάρτη 19:00 | Πέμπτη 19:00 | Παρασκευή 20:00 | Σάββατο 20:00 | Κυριακή 18:30

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ: 212 254 0300 | theatron254.gr

Πηγή: culturenow.gr