«Ο Αμπιγιέρ»: Η θρυλική παράσταση έρχεται σε online streaming για 3 ημέρες

Η θρυλική παράσταση «Ο Αμπιγιέρ» έρχεται σε online streaming για 3 ημέρες

«Ο Αμπιγιέρ»: Η θρυλική παράσταση έρχεται σε online streaming για 3 ημέρες

Ο Γιώργος Λεμπέσης, ο άνθρωπος που έζησε το θέατρο σε απόσταση αναπνοής ήταν ικανός και προνοητικός θεατρικός επιχειρηματίας και εν έτη 1989, έκανε τρικάμερη κινηματογράφηση της παράστασης του έργου «Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ. Πρόκειται για το πρώτο ανέβασμα του έργου στη χώρα μας στο θέατρο Αθήναιον σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου με ένα all star καστ: Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Νικήτας Τσακίρογλου, Ελένη Χατζηαργύρη, Τίμος Περλέγκας, Ελένη Κούρκουλα, Ελευθερία Σπανού, Φώτης Θωμαΐδης. Ως εκ τούτου, μας δίνεται η δυνατότητα σήμερα, τριάντα δύο χρόνια μετά, να μπορούμε να απολαύσουμε διαδικτυακά την παράσταση στις 12,13 και 14 Μαρτίου.

Στη δραματική κομεντί που απεικονίζει με ακρίβεια έναν κόσμο που πολύ λίγοι γνωρίζουν, εκείνον του θεάτρου πίσω από τη σκηνή, το υπέροχο καστ έδωσε την ψυχή του. Προσεγγίζοντας με σχολαστικότητα κάθε λεπτομέρεια των ρόλων οι θεατές δεν βλέπουν το έργο σαν μια γραφική ιστορία του λαϊκού θεάτρου, αλλά σαν την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων με πολύπλοκες σχέσεις. Πρωταγωνιστικά πρόσωπα είναι ένας ηλικιωμένος, ξεπερασμένος πρωταγωνιστής και θιασάρχης, ο Σερ (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), που περιοδεύει με Σαίξπηρ στην αγγλική επαρχία στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με τον Νόρμαν, τον θηλυπρεπή αμπιγιέρ του (Νικήτας Τσακίρογλου) «παιδί για όλα τα θελήματα». Ενώ μαίνεται ο πόλεμος η αυλαία πρέπει να σηκωθεί σε μια ώρα, ο Σερ είναι στο νοσοκομείο, έχοντας χάσει τα λογικά του. Δραπετεύει για να παίξει στην παράσταση αλλά δε μπορεί να θυμηθεί τα λόγια του, ούτε και το έργο που πρόκειται να παίξει. Ο πιστός του Αμπιγιέρ κάνει τα πάντα για να σώσει την κατάσταση. Η Λαίδη (Ελένη Χατζηαργύρη), σύντροφος του Σερ και μέλος του θιάσου, αφήνει να ξεσπάσει η απογοήτευση και η πίκρα που συσσώρευε για χρόνια. Η γλυκόπικρη ιστορία για την φιλία, την αφοσίωση, τις φιλοδοξίες και τα προδομένα όνειρα των ανθρώπων συγκινεί βαθιά.

Ο Ρόναλντ Χάργουντ εμπνεύστηκε το έργο από την δική του εμπειρία ως αμπιγιέρ του σπουδαίου Άγγλου ηθοποιού σερ Ντόναλντ Γούλφιτ και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1980, με τον Φρέντι Τζόουνς και τον Τομ Κόρτνεϊ στους ρόλους, αντίστοιχα, του Σερ και του Νόρμαν, για να τιμηθεί με το Βραβείο Ολίβιε ως Καλύτερο Έργο της χρονιάς.

Για να δείτε το πρώτο ανέβασμα του έργου στη χώρα μας online στις 12-14/3 κάντε κράτηση εδώ

Πηγή: athinorama.gr