Ε_ΦΥΓΑ, της Γιολάντας Μαρκοπούλου στο Φεστιβάλ Συνοικισμός 2018

Η παράσταση Ε_ΦΥΓΑ της Γιολάντας Μαρκοπούλου και της ομάδας Station Athens παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συνοικισμός 2018 του πρώτου νέου θεσμού της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.

Ε_ΦΥΓΑ, της Γιολάντας Μαρκοπούλου στο Φεστιβάλ Συνοικισμός 2018

Στην άκρη της πόλης, πάνω από τις γραμμές του τρένου, η γειτονιά που δημιουργήθηκε και κατοικήθηκε για σχεδόν εκατό χρόνια χρόνια από πρόσφυγες Μικρασιάτες, φιλοξενεί την ομάδα Station Αthens του Χασάν, του Αϊντίμ, του Ρεζά, του Χαλίλ και του Λευτέρη. Μια σχολική τάξη στο Μπαγκλαντές, μια φυλακή στην Αθήνα, ένα σπίτι στην Καμπούλ, ένα υπόγειο στην Τεχεράνη, ένα νοσοκομείο «μετακομίζουν» στην ιστορική γειτονιά της Ελευσίνας και εγκαθίστανται στα χαμηλά σπίτια με τις ασβεστωμένες αυλές και τα ολάνθιστα κηπάκια, στα στενά των προσφυγικών πλακόστρωτων, στο Δημοτικό Σχολείο που φιλοξένησε τρεις γενιές Μικρασιατών και στα μικροσκοπικά καταστήματα. Το χτες με το σήμερα συνυφαίνονται θεατρικά γύρω από την πλατεία Μικρασιατών, όπου η τέχνη γίνεται εργαλείο για εξερεύνηση, νοσταλγία και εξομολόγηση. Οι προσωπικές τους αφηγήσεις ενσαρκώνουν την ιστορία μ’ έναν μοναδικό κι αυθόρμητο τρόπο και επανανοηματοδοτούν το χώρο, ενώ οι θεατές βιώνουν μια ξεχωριστή εμπειρία στην ιδιαίτερη συνοικία.

Από φυγάδες του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές, τα μέλη της ομάδας Station Athens μετατρέπονται σε πρωταγωνιστές. Αφηγούνται προσωπικές ιστορίες, μοιράζονται μνήμες και αντικείμενα, εκθέτουν ντοκουμέντα και φωτογραφίες από την ζωή στις πατρίδες τους. Φωνάζουν. Τραγουδούν. Μιλούν στο skype. Εργάζονται. Μαθαίνουν ελληνικά. Και όλα αυτά μέσα από τη θεατρική πράξη. Η ομάδα συσπειρώνεται για τη δημιουργία μιας παράστασης για όγδοη συνεχή χρονιά, ενώ για πρώτη φορά εγκαθίσταται σε μία ολόκληρη γειτονιά, προσκαλώντας τον θεατή, να περπατήσει τον τόπο και να ανακαλύψει τους πρωταγωνιστές της σκηνής – αλλά και τους άλλους, αυτούς της πραγματικής ζωής.

Η έρευνα της ομάδας γύρω από τις ιστορίες της φυγής ξεκίνησε το 2014, οπότε και δημιουργήθηκε η πρώτη εκδοχή του θεατρικού έργου Ε_ΦΥΓΑ, που παρουσιάστηκε σε διαφορετικούς χώρους του Συνεργείου, ενός πενταόροφου κτιρίου στην περιοχή του Μεταξουργείου. Η παρουσίαση του Ε_ΦΥΓΑ στην περιοχή της Άνω Ελευσίνας είναι αποτέλεσμα της μεταγενέστερης δουλειάς της ομάδας, που εργάστηκε εκ νέου στη διασκευή και την εγκατάσταση της θεατρικής παράστασης στην ιστορική γειτονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Συντελεστές

Oμάδα Station Athens: Χαλίλ Αλιζάντα, Χοσέιν Αμιρί, Ραμζάν Μοχάμαντ, Ρεζά Μοχαμαντί, Αϊντίμ Τζοϊμάλ

Σύλληψη- Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου

Δραματουργία: Μαργαρίτα Παπαδοπούλου

Kαλλιτεχνική & Σκηνογραφική Επιμέλεια: Πάρις Μέξης

Σχεδιασμός Ήχου & Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Oλυμπία Μυτιληναίου

Συμμετέχουν: Ελεάνα Καυκαλά, Ρένα Κυπριώτη, Εύα Οικονόμου- Βαμβακά, Ευθαλία Παπακώστα

Συντονισμός Δράσης: Ιωάννα Βαλσαμίδου

Συντονιστές: Γιούλη Νάση, Τηλέμαχος Τσώλης

Bοηθοί παράγωγης: Τάνια Κουταλά, Τζένη Παρασκευαΐδου, Νίκος Χαραλαμπίδης

Φωτογράφος: Ελίνα Γιουνανλή

Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη

Με την υποστήριξη: mind the fact

Παραγωγή: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, POLYPLANITY Productions

Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Συνοικισμός: Ο πρώτος θεσμός της Ελευσίνας 2021

Ημερομηνία:

Από: 15/06/2018 Εως: 24/06/2018

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 και ώρα εκκίνησης 20:21, Σάββατο 16, Κυριακή 17, Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Ιουνίου και ώρες εκκίνησης 20:21 & 22:00

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

210 5547646 | eleusis2021.eu

Πηγή: www.culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερα στο: www.culturenow.gr/lightbox