Το πρότζεκτ ENTER του Ιδρύματος Ωνάση (vid)

Το πρότζεκτ ENTER του Ιδρύματος Ωνάση μια σειρά από πρωτότυπα έργα που δημιουργούνται μέσα στις συνθήκες του «εδώ και τώρα»

Το πρότζεκτ ENTER του Ιδρύματος Ωνάση (vid)

ΠΩΣ ΧΟΡΕΥΕΙ ΕΝΑΣ ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ; ΠΟΣΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ, ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΞΑΠΛΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΤΟΥ; ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ; ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ. ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ. ΚΙ ΕΣΕΙΣ. ENTER.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
AΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ENTER


To πρότζεκτ ΕΝΤΕR δεν είναι ένα ακόμη ημερολόγιο καραντίνας, αλλά μια σειρά από πρωτότυπα έργα που δημιουργούνται μέσα στις συνθήκες του «εδώ και τώρα», για να το υπερβούν και να μας ενώσουν, μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες μας.

Η ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση και το Onassis USA αναθέτουν σε καλλιτέχνες ανά τον κόσμο να ετοιμάσουν νέα έργα σε 120 ώρες, με τη σκέψη πως πρέπει να συμπεριλάβουμε και να κατανοήσουμε το παρόν, να διδαχτούμε από αυτό, να το αφηγηθούμε και να το ξορκίσουμε, δημιουργώντας παράλληλα μια ψηφιακή χρονοκάψουλα που θα διατηρήσει τη μνήμη αυτής της εποχής για τις μελλοντικές γενιές.

Σπίτια, διαμερίσματα, κήποι, ταράτσες και μπαλκόνια σε Αμερική και Ευρώπη γίνονται οι νέες site-specific σκηνές μας. Παιδιά, σύζυγοι, συγκάτοικοι, ακόμα και κατοικίδια επιστρατεύονται, μαζί με την οικοσκευή, ως χαρακτήρες και σκηνικά αντικείμενα, με το laptop του καλλιτέχνη να ανάγεται σε δημιουργική υπερδύναμη.

Το Ίδρυμα Ωνάση συνομιλεί με την εποχή, τη στιγμή και την κατάσταση. Συνεχίζει να μοιράζεται και να δημιουργεί, ανέπαφα μεν, αλλά με την ίδια αγάπη για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, τους καλλιτέχνες και το κοινό τους.

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου μας υποδέχονται: η Λένα Κιτσοπούλου που, σε υψόμετρο 1.400 μ., συνειδητοποιεί πολλά για την επιβίωση του ανθρώπου μέσα σε ένα ζοφερό παγκόσμιο σύστημα (Λάλκα)· η Μαρία Παπαδημητρίου με μια παρωδία της μοναξιάς και της απομόνωσης (Alter Ego)· οι RootlessRoot που εξηγούν πώς τα πέλματα μπορούν να δαμάσουν τα πάντα (Τα πέλματά μας).

Το πρόγραμμα αναθέσεων από το Onassis USA επιμελήθηκε για την 4η εβδομάδα το Queens Museum, το οποίο εδρεύει στο Κουίνς, την περιοχή που επλήγη περισσότερο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το συνεργατικό ηχητικό πρότζεκτ QUEENSBOUND με τους ποιητές Nadia Q. Ahmad, Rosebud Ben-Oni, Pichchenda Bao, Nana Brew-Hammond, Jared Harel, Abeer Y. Hoque, Joseph O. Legaspi, Robert Ostrom, KC Trommer να δημιουργούν ένα ποίημα «εξαίσιου πτώματος» (In the here and now)· τη Samita Sinha με ένα τραγούδι-ξόρκι της θλίψης (Into the day)· τον Frisly Soberanis με ένα σχόλιο για την εργασία εν καιρώ καραντίνας (Forces of a city #1)· την Alina Tenser και τον Gabo Camnitzer με μια παρατήρηση για την αλλαγή της χωρικής αντίληψης εν μέσω κορονωϊού (A Compass for the House Door)· την Xin Liu με ένα βιντεοπαιχνίδι για την εποχή αυτοαπομόνωσης που θα σας φανεί πολύ οικείο (Sleepwalk).