Yπόθεση Μακρόπουλου: Μια κυρία 300 ετών

Ένα έργο με σύγχρονο και άκρως επίκαιρο προβληματισμό –την παράταση της ζωής και τη διατήρηση της νεότητας– θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στη Λυρική Σκηνή στις 20, 23 και 25 Μαΐου.

Yπόθεση Μακρόπουλου: Μια κυρία 300 ετών

Πρόκειται για την όπερα του 20ού αιώνα «Υπόθεση Μακρόπουλου» του Λέος Γιάνατσεκ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις 20, 23 και 25 Μαΐου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο τέως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Χουβαρδάς, ενώ την ορχήστρα θα διευθύνει ο Οντρέι Όλος, Σλοβάκος μαέστρος που μετακλήθηκε ειδικά για την παράσταση αυτή.

Το εμβληματικό έργο του Γιάνατσεκ, που ξεκινάει σαν ένα μεσαιωνικό παραμύθι, συνδυάζει το υπαρξιακό δράμα με το φανταστικό στοιχείο και μιλά για την ιστορία της διάσημης τραγουδίστριας Εμίλιας Μάρτυ, μιας κυρίας τριακοσίων ετών.

Το μυστικό της αιώνιας νιότης της κρύβεται σε ένα ελιξίριο το οποίο παρασκεύασε τον 16ο αιώνα ο Κρητικός αλχημιστής Ιερώνυμος Μακρόπουλος, τότε στην υπηρεσία του αυτοκράτορα Ροδόλφου Β΄, και το οποίο δοκίμασε πρώτα στην ίδια του την κόρη, την Ελίνα Μακροπούλου. Η Ελίνα έζησε όλους αυτούς τους αιώνες ως Ευγενία Μοντές, Έλζα Μύλλερ, Εκατερίνα Μύσκινα, Ελλιάν ΜακΓκρέγκορ.

Τώρα, ως Εμίλια Μάρτυ, συνειδητοποιεί τον κυνισμό και την απάθεια που έχει επιφέρει η κατάσταση της αιώνιας νιότης και αντιλαμβάνεται πόσα στοιχεία, όπως η αίσθηση ενός σκοπού στη ζωή, οφείλονται στη γνώση ότι η ζωή έχει ένας ορατό τέλος. Έτσι αποφασίζει να αφήσει τον θάνατο να την κυριεύσει. Ο τελικός μονόλογος της ηρωίδας, κατά τον οποίον εξομολογείται όσα έχουν συμβεί και απαρνιέται την τεχνητή και απάνθρωπη αθανασία της, ανήκει στους πλέον ποιητικούς και εκφραστικούς της οπερικής φιλολογίας.

Ο Γιάνατσεκ, που αδιαμφισβήτητα είναι ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους συνθέτες της όπερας του 20ού αιώνα, ασχολήθηκε σοβαρά με τη λαογραφία και εμπνεύστηκε από την παραδοσιακή μουσική της Βοημίας, της Μοραβίας, όπως επίσης, ευρύτερα, από τη σλαβική μουσική. Έτσι, διαμόρφωσε το δικό του προσωπικό ιδίωμα, όπου στο πλαίσιο της γλώσσας της κεντροευρωπαϊκής κλασικής μουσικής εκπροσώπησε την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Στον εξαιρετικά απαιτητικό φωνητικά και σκηνικά ρόλο της Εμίλιας Μάρτυ κάνει το ντεμπούτο της η διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνος της ΕΛΣ Έλενα Κελεσίδη. Η Κελεσίδη έχει πρωταγωνιστήσει σε πολυάριθμες παραγωγές σε Βασιλική Όπερα Λονδίνου, Κρατική Όπερα Βιέννης, Μητροπολιτική Όπερα Νέας Υόρκης, Όπερα Βαστίλλης (Παρίσι), Φεστιβάλ Μπρέγκεντς, Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Άμστερνταμ, Ζυρίχη, Τόκυο, κ.α. Όλες τις πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.nationalopera.gr/gr/event/upothesi-makropoulou-2018/