Δωμάτια μνήμης: Μια περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη

«Δωμάτια μνήμης. Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη» είναι ο τίτλος της ατμοσφαιρικής έκθεσης – εγκατάστασης που παρουσιάζει το Φεστιβάλ Αθηνών, στο πλαίσιο του αφιερώματος στη ζωή και το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη.

Δωμάτια μνήμης: Μια περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη

Πρόκειται για μία αναδρομική έκθεση – εγκατάσταση που αποτυπώνει τη σχέση της ζωής και του έργου της κορυφαίας δραματουργού καθώς και την παραστασιακή διαδρομή της στο ελληνικό μεταπολεμικό θέατρο.

Πώς μπορεί η χωρική σύλληψη να υπηρετήσει καλύτερα τη μετάδοση ενός συγγραφικού σχεδίου; Πώς μπορεί η περιήγηση σε μια έκθεση για έναν θεατρικό συγγραφέα να μετατραπεί σε βιωματικό γεγονός; Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς υλικά του συγγραφέα είναι οι λέξεις, όχι οι εικόνες. Η γραφή, όχι η όψη. Χρειάζεται λοιπόν ο επιμελητής να διεισδύσει σ’ ένα τρόπο σκέψης, σ’ ένα λαβύρινθο συνειρμών, αναφορών, αναμνήσεων, συσχετισμών, συναντήσεων, συγκυριών που συγκροτούν τη δεξαμενή έμπνευσης του συγγραφέα. Χρειάζεται να επινοήσει με βάση τα ίδια τα έργα, που καλύπτουν τη δική τους ιστορική διαδρομή, μια νέα υπερδραματουργία – εγχείρημα απολύτως υποκειμενικό, και γι’ αυτό ανοιχτό, μη οριστικό και εν δυνάμει διαρκώς μεταβαλλόμενο.

Βασισμένη σε αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται σφαιρικά και συγκεντρωτικά για πρώτη φορά, η έκθεση καλεί τον επισκέπτη να χτίσει τη δική του, προσωπική σχέση με τον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη παρασύροντάς τον σε μια νέα κάθε φορά ανάγνωση, με «οδηγό την ίδια».

Στα πλαίσια του σχεδιασμού της έκθεσης πραγματοποιήθηκε τριήμερο εργαστήριο σκηνογραφίας – δραματουργίας με τη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Τίτλος εργαστηρίου: «Από τον δραματικό στον αρχιτεκτονικό χώρο με όχημα τη σκηνογραφία. Εικαστικές – χωρικές προσεγγίσεις με αφορμή την έκθεση για τη Λούλα Αναγνωστάκη».

Συντελεστές:

Επιμέλεια έκθεσης και αφιερώματος: Δήμητρα Κονδυλάκη

Αρχειακή έρευνα – δραματουργική συνεργασία: Γρηγόρης Ιωαννίδης – Μάνος Καρατζογιάννης

Σκηνογραφική μελέτη: Λουκία Μάρθα – Αλέξανδρος Βαζάκας

Το αφιέρωμα συνολικά περιλαμβάνει:

3 Ιουνίου – 19 Ιουλίου (ΧΩΡΟΣ Α)

Αναδρομική έκθεση – εγκατάσταση: «Δωμάτια μνήμης. Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη»

10-12 Ιουνίου (ΧΩΡΟΣ Β)

Η πόλη, σκηνοθεσία Γιάννης Μόσχος

11 Ιουνίου (ΧΩΡΟΣ Α)

Συμπόσιο με τη συμμετοχή ανθρώπων του θεάτρου, θεωρητικών και συγγραφέων

17 – 19 Ιουνίου (ΧΩΡΟΣ Β & Ε)

Eργοτάξιο Λούλα Αναγνωστάκη, σκηνοθεσία Ρούλα Πατεράκη

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη από το Φεστιβάλ Αθηνών

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018: Το πρόγραμμα

Ημερομηνία:

Από: 03/06/2018 Εως: 19/07/2018

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

http://greekfestival.gr

Πηγή: www.culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερα στο: www.culturenow.gr/lightbox