Έδοξε τοις Αιτωλοίς: Το Αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου

Στο νέο αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου ξετυλίγεται πρωτίστως η διαδρομή μιας από τις πιο κραταιές ομοσπονδίες, της Αιτωλικής συμπολιτείας.

Έδοξε τοις Αιτωλοίς: Το Αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου

Η ιδέα της συμπολιτείας στην Αρχαία Ελλάδα ήρθε μάλλον να συσπειρώσει τον κατακερματισμένο σε πόλεις-κράτη Ελλαδικό χώρο τη στιγμή που η στρατιωτική ισχύς τους είχε αρχίσει να φθίνει σημαντικά. Δομημένες με τη λογική του ομόσπονδου κράτους πάνω σε αρχές ισοπολιτείας αλλά και αυτοτέλειας οι πολιτικοί αυτοί σχηματισμοί αποδείχτηκαν συμβατοί με τις εμμονές και τους φόβους των μεμονωμένων πόλεων και βοήθησαν, όσο μπορούσε να γίνει αυτό, στη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους.

Στο ολοκαίνουργιο αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου, ένα μικρό θαύμα, για όσους το έχουν επισκεφθεί, ξετυλίγεται πρωτίστως η διαδρομή μιας από τις πιο κραταιές ομοσπονδίες, της Αιτωλικής συμπολιτείας. Με πρωτεύουσα το Θέρμο οι ισόνομες και αυτοτελείς πόλεις της περιοχής ακολουθούν τα βήματα της Ιστορίας κι έχουν να επιδείξουν λαμπρές στιγμές όπως την απώθηση των εισβολέων Γαλατών.

Σε μια υπερσύγχρονη μουσειακή σάλα που απλώνεται σε έξι θεματικές ενότητες έτσι ώστε να αναδεικνύονται στο μέγιστο οι χάρες και τα θέλγητρα μιας πραγματικά γοητευτικής αρχαιότητας, απολαμβάνει κανείς το ταξίδι στο χρόνο, έτσι όπως ακριβώς πρέπει να γίνεται. Και η μόνιμη επωδός στα ψηφίσματα της συμπολιτείας («έδοξε τοις Αιτωλοίς») έχει όλη την μουσικότητα και την αβρότητα μιας υπέροχης γλώσσας. Λίγο πιο πέρα ο ερειπιώνας του Αρχαίου Θέρμου προκαλεί τη φαντασία μας. Κι από εκεί επιστρέφεις γεμάτος στο πανέμορφο Θέρμο του σήμερα.