Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2019: Καμπαρέ του κόσμου

Ξεκινάει το 7ο Μικρό Παρίσι των Αθηνών από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκέμβρη.

Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2019: Καμπαρέ του κόσμου

Μια δεκαήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία θα συμμετέχουν περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε πολλά επιλεγμένα σημεία (θέατρα, μουσικά σκηνές-μπιστρό, γκαλερί, πλατείες, πεζόδρομοι, ωδεία, σχολεία, νεοκλασικά-ιστορικά κτίρια, ξενοδοχεία και άλλοι εναλλακτικοί χώροι) από την πλατεία Ομονοίας μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης & Πελοποννήσου, το Μεταξουργείο, τον Άγιο Παύλο και την πλατεία Βικτωρίας, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και αποτελούν εδώ και χρόνια σημεία συνάντησης του αθηναϊκού αστικού πολιτισμού, της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών.

Το φεστιβάλ που μπολιάζει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες, συνδιοργανώνεται από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και έχει την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα.

Μικρό Παρίσι

Είναι η περιοχή της Αθήνας η οποία περιλαμβάνει δρόμους με γαλλικά ονόματα όπως Σατωβριάνδου, Βερανζέρου, Φαβιέρου, Β. Ουγκώ, Μαιζώνος, Πουκεβίλ, Μολιέρου, Σονιέρου, Μάγερ. Εκτείνεται κάτω από την πλατεία Ομονοίας ως την πλατεία Καραϊσκάκη και πέρα από την πλατεία Βάθης που είναι ίσως και το κεντρικότερο σημείο της, αφού από αυτήν περνά η οδός Μάρνη (Marne εκ του παραποτάμου Σηκουάνα στο Παρίσι). Εκεί θα βρισκόταν ένα από τα τέσσερα βουλεβάρτα των Αθηνών, η σημερινή οδός Φαβιέρου, σύμφωνα με το σχέδιο του 1833 των Κλεάνθη και Σούμπερτ.

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών διοργανώνεται για 7η χρονιά. Το φετινό θέμα είναι «Cabarets du monde» – Καμπαρέ του κόσμου. Η γιορτή θα διαρκέσει 21 Noεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2019.

Το 2013 το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ το 2014 στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ και ένα ειδικό αφιέρωμα στη rive gauche στο μεταπολεμικό Παρίσι, ενώ το θέμα του 2016 ήταν «ομάδα και τέχνες». Το 2017, το μικρό Παρίσι των Αθηνών ήταν αφιερωμένο στη «γυναίκα στην Ευρώπη» και το 2018, το θέμα του φεστιβάλ ήταν «Μάης του ’68. Πενήντα χρόνια μετά…».

Στη σημερινή (21/11) εναρκτήρια μέρα του Φεστιβάλ θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις:
-O Φάνης Καφούσιας με σύγχρονη χορευτική παντομίμα και την ιδιαίτερη κυματική του κίνηση οριοθετεί τους δύο κόσμους που δεν έπαψαν ποτέ να συναντώνται στα καμπαρέ (Πλατεία έναντι πλ. Καραϊσκάκη – ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, 18.30)
-Οι Teatro Theama με ξυλοπόδαρους ακροβάτες σε διαδραστικές περφόρμανς.
–Έκθεση αφίσας – γκραβούρας με θέμα “Τα καμπαρέ του κόσμου” (Εντός ξενοδοχείου Wyndham Grand Athens, 19:00
–Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων (Εντός ξενοδοχείου Wyndham Grand Athens, 19:30)
–Μουσικός διάλογος από τις κυρίες: Αργυρώ Καπαρού, Μάρθα Μορελεόν,
Nastazia Beikof, Tερέζα Καζιτόρη, Ιωάννα Τσαγκάρη (Εντός ξενοδοχείου Wyndham Grand Athens, 20:00)

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Ημερομηνία: 21 Νοεμβρίου 2019 – 1 Δεκεμβρίου 2019

Ώρα: 09.00-22.00 καθημερινά

Στο Μικρό Παρίσι των Αθηνών (Περιοχή Πλ. Καραϊσκάκη-Πλ. Βάθης)

Πηγή: kalogrezart.gr