Πειραιάς: Επαναλειτουργεί το ιστορικό κτήριο του Χατζηκυριάκειου

Οι εργασίες για την αποκατάσταση του κτιρίου του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου ένα χρόνο.

Πειραιάς: Επαναλειτουργεί το ιστορικό κτήριο του Χατζηκυριάκειου

Τα έργα που πραγματοποιούνται για την ανακατασκευή του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος, επιθεώρησε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και άλλων περιφερειακών συμβούλων. Σύμφωνα, μάλιστα, με την τελευταία ενημέρωση των μηχανικών και των υπολοίπων υπευθύνων, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου έναν χρόνο.

Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως «Έργο Τέχνης και Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο».

Το ορφανοτροφείο θηλέων που κατασκευάστηκε το 1889, και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα δέκα ομορφότερα κτήρια της Ελλάδας, είχε υποστεί φθορές από τον σεισμό του 1999 και κρίθηκε αναγκαία η εκκένωσή του. Έκτοτε, τα κορίτσια και οι υπεύθυνοι του ορφανοτροφείου, μένουν σε λυόμενα κοντέινερ, τα οποία βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος.

Σήμερα, 70 και πλέον κορίτσια διαφόρων ηλικιών μένουν υπό την φροντίδα των υπευθύνων του Ιδρύματος αλλά και την αμέριστη βοήθεια δεκάδων εθελοντών, ενώ μετά και την επισκευή των ζημιών, αλλά και ορισμένες παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι το Ίδρυμα, θα μπορεί να φιλοξενεί 100 συνολικά κορίτσια.

H διαδικασία αναστήλωσης του κεντρικού κτηρίου μετά από μακρόχρονη προσπάθεια των μελών του Δ.Σ., έχει ενταχθεί από την Περιφέρεια Αττικής στο ΕΣΠΑ και εκτελείται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πειραιά. Σκοπός του έργου είναι η στατική ενίσχυση και η αρχιτεκτονική αποκατάσταση του κεντρικού κτηρίου χωρίς, όμως, να επηρεαστούν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, που αναμένεται έως το τέλος του 2020, θα παραδοθεί λειτουργικό και ασφαλές για να συνεχίσει το έργο του.

Πηγή: naftemporiki.gr