Ψάχνοντας τον Ίψεν, την κλεμμένη Κραυγή και την Πολυνησία

Ψάχνοντας τον Ίψεν, την κλεμμένη Κραυγή και την Πολυνησία

Μια ηλιόλουστη μέρα στο Όσλο. Διάχυτη ευδαιμονία. Διότι ο ήλιος δεν ζεσταίνει κάθε μέρα αυτή την πόλη του Βορρά.

Κάτω στη θάλασσα, χτίζουν πυρετωδώς το νέο Μουσείο Μουνκ, του ζωγράφου της Κραυγής. «Έκλεψαν την Κραυγή», διαλάλησαν κάποτε τα πρωτοσέλιδα - όχι μία αλλά δυο φορές. Η διάσημη κραυγή και η κραυγαλέα κλοπή της, το έργο που συνοδεύεται μοιραία από Αγωνία - αγωνιώδης η μορφή του, αγωνιώδης κι η «ζωή» του.

Στο λιμάνι: Τα τουριστικά βαποράκια πλέουν προς το «Κον-τίκι». Η σχεδία με το όνομα των Ίνκας «Θεός Ήλιος», έπλευσε στον Ειρηνικό, από το Περού στην Πολυνησία, γιατί το 1947 δεν είχαν πάψει να υπάρχουν Νορβηγοί εξερευνητές, θεόρατοι και ρομαντικοί. Όσο συντριπτικά ρομαντικό κι αν είναι το Κον-τίκι, μια καλή φαντασίωση ξυπνά ωστόσο και το αγκυροβολημένο κρουαζιερόπλοιο που θα ταξιδέψει ξανά απόψε τη νύχτα για να μπει σε 17 ώρες στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Οι γλάροι πετούν στα λιμάνια του Βορρά.

Στο παλάτι της Βασιλίσσης, η νορβηγική σημαία κυματίζει - αυτό σημαίνει πως η Μεγαλειοτάτη οικουρεί. Η φρουρά βηματίζει όπως κάθε φρουρά. Ο Ερρίκος Ίψεν, σε φυσικό μέγεθος και φτιαγμένος από μπρούτζο, ατενίζει τη βασιλική κατοικία από το «κουκλόσπιτό» του, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα ατσάλινα ιψενικά λόγια σφηνωμένα στις πλάκες. Ο όρκος του Πεερ Γκυντ στα ξωτικά, συνοδεύει τα βήματα των περαστικών στη λεωφόρο Ίψεν. Ο δρόμος αφηγείται - όπως όλοι οι δρόμοι και όλοι οι τόποι.

Η μέρα εξακολουθεί να είναι ηλιόλουστη, και η Πολυνησία ξανά εδώ στο Βορρά. Ποιος γνώρισε και ζωγράφισε την Πολυνησία όπως ο Γκογκέν; «Με τα μάτια κλειστά»: Οι διαδρομές του Έντβαρντ Μουνκ και του Πολ Γκογκέν -που ίσως δεν γνωρίστηκαν ποτέ, αλλά «ζωγράφιζαν χωρίς να κοιτάζουν»- ενώνονται στις αίθουσες μιας έκθεσης στο Όσλο. Όπως ενώνονται οι διαδρομές των ανθρώπων που βλέπουν την περιπέτεια της ζωής «αλλιώς».

Ο Νορβηγός εξερευνητής του 20ου αιώνα, ο Γκογκέν του Ειρηνικού, ο ζωγράφος της Κραυγής και ο Πεερ Γκυντ, σε μια μέρα.

Η Μαρίνα Παπαγεωργίου είναι Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.