Υποτροφίες από τα φροντιστήρια «Σπουδή»

Η Έφη Ριζά παρουσιάζει το κοινωνικό πρόσωπο του ιστορικού φροντιστηρίου «ΣΠΟΥΔΗ».

 Υποτροφίες από τα φροντιστήρια «Σπουδή»

Ψυχή του φροντιστηριακού οργανισμού «ΣΠΟΥΔΗ» αλλά και του εκδοτικού οίκου «Έναστρον», η διακεκριμένη φιλόλογος και εκδότρια Έφη Ριζά- Σκύφα μιλά στο fosonline.gr για το διδακτικό της έργο, για το εκδοτικό της όραμα αλλά και για τις κοινωνικές ευαισθησίες και τη γενικότερη συνεισφορά των φροντιστηρίων «Σπουδή».

«Ξεκίνησα να κάνω μαθήματα από τη στιγμή που πήρα το πτυχίο μου από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από την αρχή κατάλαβα ότι επαγγελματικά θα με κέρδιζε ο χώρος των Φροντιστηρίων και συγκεκριμένα η προετοιμασία Υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολήθηκα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, τη γνωστή «Έκθεση» για τους παλαιότερους».

Πώς ξεκινήσατε την επαγγελματική σας δραστηριότητα;

Είχα την ευτυχία να τελειώσω το πανεπιστήμιο σε μία περίοδο που η επαγγελματική αποκατάσταση ήταν πολύ εύκολη για τους πτυχιούχους. Είχα το προνόμιο των επιλογών. Ξεκίνησα να διδάσκω Έκθεση, το 1983-κι από τότε δεν την εγκατέλειψα- στο φροντιστήριο που είχαν ιδρύσει στο κέντρο της Αθήνας ο φυσικός Μανώλης Παπούλιας και ο μαθηματικός Θανάσης Σκύφας. Παρόλο που διορίστηκα στο δημόσιο- τότε οι διορισμοί γίνονταν αμέσως μετά την αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο- επέλεξα απολύτως συνειδητά τον χώρο των φροντιστηρίων. Πολύ γρήγορα, μάλιστα, ανέλαβα ενεργό ρόλο στη διεύθυνση του Φιλολογικού Κλάδου, μια και μέσα σε λίγα χρόνια το Φροντιστήριο μεγάλωσε πολύ και έγινε από τα γνωστότερα των Αθηνών.

Σήμερα ποια είναι η επαγγελματική σας ενασχόληση;

Εξακολουθώ να διδάσκω στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου το αγαπημένο μου μάθημα, το οποίο βέβαια έχει υποστεί διαφοροποιήσεις. Έχει ανανεωθεί με συμμετοχή γλωσσικών ασκήσεων και από τη φετινή χρονιά έχει εμπλουτιστεί με τον κλάδο της Λογοτεχνίας, έστω κι αν η συμμετοχή της είναι ακόμα περιορισμένη. Παράλληλα ασχολούμαι διοικητικά με την οργάνωση και των τεσσάρων φροντιστηριακών μονάδων που διατηρεί πλέον ο Φροντιστηριακός Οργανισμός ΣΠΟΥΔΗ, στο Κέντρο της Αθήνας, στο Κέντρο του Πειραιά, στο Παγκράτι και στον Βύρωνα Αττικής.
Στο μεταξύ, εδώ και 15 χρόνια, έχουμε ιδρύσει τον εκδοτικό οίκο «Έναστρον» και ομώνυμο χώρο πολιτισμού αλλά και βιβλιοπωλείο, γεγονός που μου επιτρέπει να ασχολούμαι με την έκδοση, την επιμέλεια και την κυκλοφορία βιβλίων όχι μόνο εκπαιδευτικών αλλά και επιστημονικών, λογοτεχνικών κ.ά.

Δεν είναι πολλές αυτές οι δραστηριότητες καθημερινά; Πώς τα καταφέρνετε;

Η αλήθεια είναι ότι εκτός από τους αρχικούς συνεργάτες, τον Μανώλη Παπούλια και τον Θανάση Σκύφα, που είναι ηγετικοί πυλώνες για τη ΣΠΟΥΔΗ, ιστορικός συνεργάτης είναι ο οικονομολόγος Βασίλης Ρουβολής. Όμως η δύναμη της ΣΠΟΥΔΗΣ είναι η νέα γενιά: οι μαθηματικοί Άρτεμις Σκύφα και Αμαρυλλίς Σκύφα, οι κόρες μας, για τις οποίες είμαι πολύ περήφανη, αλλά και σπουδαίοι συνάδελφοι που αποτελούν διευθυντικά στελέχη με αξιόλογη προσφορά: οι φιλόλογοι Δήμητρα Ταφίλη και Σόνια Σιούτη καθώς και ο μαθηματικός Παναγιώτης Γιαννάκος και ο οικονομολόγος Βασίλης Ριζάς.

Η ΣΠΟΥΔΗ ασχολείται αποκλειστικά με τη φροντιστηριακή προετοιμασία μαθητών και υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις;

Η ΣΠΟΥΔΗ εμφανίζει μια πολυποίκιλη εκπαιδευτική δράση. Παρόλο που έγινε γνωστή για τις μεγάλες επιτυχίες της στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με τα μαθήματα στη φυσική τάξη, εντούτοις τα τελευταία χρόνια έχουμε επεκτείνει τις δραστηριότητές μας.
Έχουμε οργανώσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση παραδίδοντας, μέσω του ηλεκτρονικού φορέα e-spoudi, με χρήση της διεθνούς φήμης εκπαιδευτικής πλατφόρμας blackboard collaborate, φροντιστηριακά μαθήματα σε όλη την Ελλάδα ενώ παράλληλα διοργανώνουμε σεμινάρια με αντικείμενο διάφορα επιστημονικά και επαγγελματικά ζητήματα τόσο σε φυσική τάξη όσο και ηλεκτρονικά. Πολύ σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε μία καινούρια, πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία που θα αφορά στον δικό σας κλάδο, τον δημοσιογραφικό, με επιμόρφωση στελεχών που απασχολούνται στα μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο.

Μιλήστε μας για τις υποτροφίες που προσφέρει ο Φροντιστηριακός Οργανισμός ΣΠΟΥΔΗ στους μαθητές τής Α΄ και Β΄ Λυκείου.

Πάντοτε λαμβάναμε υπόψη μας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες, που συχνά είναι αποτρεπτικές για να παρακολουθήσει ένα παιδί φροντιστηριακά μαθήματα. Πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια που η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει τα πράγματα. Επιλέξαμε να δώσουμε 10 Υποτροφίες ετήσιας δωρεάν προετοιμασίας και 8 Υποτροφίες με έκπτωση 50% στα ετήσια δίδακτρα, σε μαθητές τής Α΄ και Β΄ Λυκείου, με βάση ένα διαγνωστικό τεστ, το οποίο θα γίνει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στα φροντιστήριά μας , αλλά και με αντίστοιχα κοινωνικά κριτήρια (άνεργοι γονείς, χαμηλό εισόδημα, πολυτεκνία). Για τη συμμετοχή αρκεί ένα email ή ένα τηλεφώνημα στις γραμματείες των φροντιστηρίων μας. Περισσότερες πληροφορίες στο site μας spoudi.gr.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ :2103828854 info@spoudi.gr
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:2104190171 spoudipeiraias@otenet.gr
ΠΑΓΚΡΑΤΙ: 2107520883 spoudipagkrati@gmail.com
ΒΥΡΩΝΑΣ:2107669192 spoudibyronas@gmai.com