«Flamenco de Camara» στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη ηχεί υπό ρυθμούς λάτιν με μια άκρως δυναμική και εντυπωσιακή παράσταση.

«Flamenco de Camara» στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Το φλαμένκο είναι ένα εξαιρετικά αριστοτεχνικό μουσικό είδος με λαϊκό χαρακτήρα, που αναπτύχθηκε στο πολυπολιτιστικό και πολυπολιτισμικό πλέγμα που χαρακτήριζε τον Νότο της Ισπανίας. Ό,τι άγγιξε την ανδαλουσιανή γη είναι παρόν στο σώμα του και εκφράζεται μέσα από το τραγούδι\cante, την κιθάρα\toque και τον χορό\baile.

Η παράσταση Flamenco de Camara, εμβαθύνει σε αυτές τις τρεις φόρμες, παρουσιάζοντας τρεις καταξιωμένους ερμηνευτές φλαμένκο. Η Γιώτα Πεκλάρη (χορός), ο Γιώργος Βαλίρης (κιθάρα) και η Δροσιά Χαρίση (τραγούδι) συνδέονται σε ένα δυναμικό τρίο, απελευθερωμένο από περιττά στοιχεία, που αναζητά τον πυρήνα που το διαμορφώνει και αφηγείται με αμεσότητα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Solea por buleria
Tangos de Malaga
Guajira
Bambera
Zambra
Granaina
Seguirilla

Βιογραφικά συντελεστών:


Γιώτα Πεκλάρη

Θεωρείται από τους πιο δραστήριους και καινοτόμους καλλιτέχνες και δασκάλους φλαμένκο στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Ραλλού Μάνου, δημιουργός και καλλιτεχνική διευθύντρια του διεθνούς φεστιβάλ Coetáni Experimental Flamenco Festival. Έχει στο ενεργητικό της πλήθος συνεργασίες και εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό συμπεριλαμβανομένων των Flamenco Festival London, Flamenco Tanzhaus nrw, Flamenco Fredag, International Body Music Festival, Tap Motif, Festival Musicale del Mediterraneo, Akropoditi Dance Fest και έχει παρουσιάσει δουλειά της σε χώρους όπως: Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα), Spinnerei (Λειψία), SFJazz (Σαν Φρανσίσκο), CRR Concert Hall (Κωνστ/πολη), Tablao Caracoles (Βέρνη), Πανεπιστήμιο Berkeley (Καλιφόρνια), Pygméteatern (Στοκχόλμη), Sadler's Wells (Λονδίνο).

Το 2009 συν-ιδρύει το μη κερδοσκοπικό οργανισμό PLAYGROUND for the arts, ο οποίος έχει στόχο την προώθηση των κρουστικών τεχνών και λειτουργεί ως κέντρο μιας διεθνούς κοινότητας καλλιτεχνών, κοινού και μαθητών που ενδιαφέρονται για τον χορό και τη μουσική. Τη χρονιά 2018- 2019, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, σχεδιάζει και υλοποιεί το εργαστήριο VISUALISING SOUND για μεικτή ομάδα ατόμων με ή χωρίς αισθητηριακές αναπηρίες και τον Σεπτέμβριο του 2019 συμμετέχει στο διεθνές Percussive Dance Lab στο Μόντρεαλ του Καναδά. yiotapeklari.com

Γιώργος Βαλίρης

Ξεκίνησε κιθάρα σε ηλικία 15 χρονών παίζοντας ελληνική μουσική και λίγο αργότερα μεταπήδησε στο φλαμένκο. Το 1982 πηγαίνει στη Σεβίλλη και μαθητεύει κοντά σε μουσικούς όπως οι Juan del Gastor, Carlos Herredia, Rafael Riqueni, και ιδιαίτερα με τον Pedro Bacan. Από τους Juana Amaya και Farucco μαθαίνει την συνοδεία χορού. Είναι από τους πλέον γνωστούς φλαμένκο κιθαρίστες στην Ολλανδία όπου ζει μόνιμα από το 1992 και έχει εμφανιστεί με διάφορα σχήματα αλλά και ως σολίστας σε Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα. Είναι γνωστός για τον δυναμικό, παραδοσιακό και λυρικό τρόπο παιξίματος του και την εκτενή εμπειρία του στη συνοδεία χορού και τραγουδιού φλαμένκο.

Δροσιά Χαρίση

Η επαφή της με το φλαμένκο ξεκίνησε το 2009 στη Γρανάδα, όπου και παρακολούθησε μαθήματα τραγουδιού με τη Sara la Samarona για τρία χρόνια. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με πολλούς χορευτές και μουσικούς φλαμένκο στην Ελλάδα, έχοντας παρακολουθήσει παράλληλα σεμινάρια και μαθήματα με τραγουδιστές όπως οι Niño de Elche, Rafael de Utrera, Mercedes Cortés, Yota Baron, Raul Levia Amador, Marta la Niña, Juan Murube κ.α.

Πηγή: Culturenow.gr