Frida Kahlo: Για πρώτη φορά μπορούμε να την ακούσουμε (vid)

Ίσως βρέθηκε η μοναδική ηχογράφηση της σπουδαίας γυναίκας όπως αποκάλυψε η Εθνική Βιβλιοθήκη Ηχητικών Αρχείων του Μεξικού. 

Frida Kahlo: Για πρώτη φορά μπορούμε να την ακούσουμε (vid)

Ένα πρόσωπο σταθμός για την παγκόσμια τέχνη αλλά και πρότυπο του γυναικείου φύλου ήταν η Frida Kahlo.

Όλοι γνωρίζουν την εμβληματική γυναίκα και πως μοιάζει εξωτερικά αλλά και ποιο ήταν το έργο της. Αυτό που κανένας μας δεν είχε μάθει ποτέ, είναι το πως μιλούσε, ποια ήταν η χροιά της φωνής της, αν είχε σοβαρό ή γλυκό ύφος, πως τόνιζε τις λέξεις.

Αποτελεί σπουδαίο γεγονός λοιπόν που η «Εθνική Βιβλιοθήκη Ηχητικών Αρχείων» του Μεξικού μας δίνει την ευκαιρία να την γνωρίσουμε καλύτερα. Οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης αποκάλυψαν πως βρέθηκε επιτέλους μια ηχογράφηση -η μοναδική που έχει υπάρξει ποτέ- της καλλιτέχνιδος, η οποία έχει διάρκεια 1:26.

Η ηχογράφηση αυτή αποτελεί μέρος της συνέντευξης της Μεξικανής ζωγράφου στην ραδιοφωνική εκπομπή «El Bachiller» που ηχογραφήθηκε μεταξύ 1953-1954 αλλά μεταδόθηκε μετά από το θάνατό της.

Πρόκειται για μια εκπομπή/αφιέρωμα προς τιμήν του συζύγου της και διάσημου εικαστικού Diego Rivera. Η Frida ακούγεται να λέει «Είναι ένα γιγάντιο, τεράστιο παιδί, με φιλικό πρόσωπο και θλιμμένο βλέμμα» καθώς διαβάζει ένα απόσπασμα από το «Πορτραίτο του Diego», κείμενο που είχε γράψει η ίδια για το σύζυγό της.

Την μεγάλη ανακοίνωση έκανε η Υπουργός Πολιτισμού του Μεξικού, Alejandra Frausto Guerrero, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί 100% ότι αυτή είναι η φωνή της ζωγράφου. Οι αρχές συνεχίζουν ακόμα την έρευνα.

Ακούστε τη Frida Kahlo να «διαβάζει ύμνο» προς τον σύζυγό της σε αυτή τη πιθανή αλλά συνάμα μοναδική και συναρπαστική ηχογράφηση εδώ: